Mindenkinek vannak ismerősei, akiket ha késő délután kávéval kínálnak, határozottan visszautasítják arra hivatkozva, hogy este nem tudnának tőle elaludni. És mindannyian ismerünk olyanokat is, akik szeretik a vacsorát egy rövid presszóval lezárni, majd simán álomba merülnek. Mi lehet az oka ennek?

A koffein az egyik legnépszerűbb legális drog a világon, amely rövid idő alatt képes felpörgetni az embert. Ám amennyire áldásos hatással bír egy kávé az álmos reggeleken, annyira megnehezítheti az esti elalvást, ha túl késői napszakban fogyasztjuk. Ez azért van, mert a koffein blokkolja az álmosság-érzetet közvetítő adenozin receptorokat az agyban.

Meddig tart a koffein hatása?

A koffein felezési ideje – amennyi időre a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy megszabaduljon az elfogyasztott koffeinmennyiség felétől – nagyjából 3-6 óra. Tehát ha reggelire megiszunk egy nagy bögre kávét (kb. 2 és fél decit), amely úgy 96 mg koffeint tartalmaz, akkor ebédidőben is még 48 g koffein lesz a szervezetünkben. Ameddig bármilyen kis mennyiségű koffein van a rendszerben, az hatást fejthet ki. Deborah Cohen, a Rutgers Egyetem Klinikai és Preventív Táplálkozástudományi részlegének professzora szerint körülbelül 10 órát vesz igénybe, hogy a koffein teljesen kiürüljön a szervezetből.

Tehát ha reggel 8-kor iszunk egy kávét, még este 6-kor is lesz valamennyi koffein a szervezetünkben.

Egy 2013-as kutatás szerint, ha lefekvés előtt 6 órával még koffeint fogyasztunk, az megzavarhatja az alvást, ezért a délután folyamán érdemes kerülni a kávézást.

Egyéni különbségek

Mindenkinek más az anyagcseréje, ezért különböző lehet, hogy ki-ki meddig tapasztalja magán a koffein élénkítő hatását. „Bár vannak bizonyos általánosságok a koffeinnel kapcsolatban, mivel mindannyiunk szervezete egyedülálló a maga nemében, a koffein különböző intenzitással hathat ránk. Az életkor, a testsúly, a fogyasztási gyakoriság és genetikai tényezők is szerepet játszanak abban, hogy egy szervezet hogyan bontja le a koffeint” – mondja Ilisa Nussbaum, a Yale New Haven Hospital táplálkozással foglalkozó orvosa.

Fotó: Getty Images

Gyorsítható a koffein kiürülése a szervezetből?

Rossz hírünk van: a szakértők szerint az anyagcserefolyamatot nem tudjuk gyorsítani, így ha túl sok koffeint fogyasztottunk, muszáj kivárnunk, amíg lecseng a hatása. Mindazonáltal a túlzott koffeintúladagolás kellemetlen mellékhatásait megpróbálhatjuk csökkenteni az alábbi módszerekkel:

  • Ne együnk/igyunk olyasmit, amiben koffein van: Ha már érezzük a túlfogyasztás tüneteit, álljunk le a koffeinnel és ne fogyasszunk például csokit vagy teát. 
  • Igyunk több vizet: A dehidratáltság fokozhatja a túl sok koffein okozta zizgést és fejfájást, ezért igyunk sokat.
  • Tornázzunk: A koffein nyugtalanságot okozhat, a testmozgás viszont kiváló szorongáscsökkentő hatással bír.
  • Alkalmazzuk a mély levegővétel technikáját: Mély levegővételekkel lassítani tudjuk a pulzusszámot, ami segít úrrá lenni a nyugtalanságon.

Egy kicsi kávé senkinek sem árt, sőt!

A budapesti Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem közös vizsgálatának eredménye a közelmúltban látott napvilágot a European Journal of Preventive Cardiology nevű orvosi szaklapban.

Eszerint napi 0,5-3 csésze kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt, a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is.

A tizenegy évig tartó és közel félmillió ember bevonásával végzett vizsgálat során a résztvevőket három csoportba sorolták: kávét nem fogyasztók, kávét mérsékelten (0,5-3,0 csésze/nap) és kávét jelentős mennyiségben (>3,0 csésze/nap) fogyasztók. Azt találták, hogy a rendszeres, mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás előnyös hatással van a szívre és visszafordítja a korral járó szívelváltozásokat. Valószínűleg nem mindegy, hogy milyen típusú kávét fogyasztunk. A kutatók az őrölt kávé mértékletes fogyasztása és a halálozási esélyek csökkenése között találtak összefüggést, ugyanezt azonban már nem tudták kimutatni a rendszeresen instant kávét fogyasztók körében.

Forrás: Insider, kiemelt kép forrása: Getty Images