Létezik egy legális drog, amelyről egyre több jó dolog derül ki

Egy brit orvosi folyóiratban néhány hete megjelent tanulmány szerzői több mint tíz éven át követték félmillió ember egészségi állapotát, és végül arra a következtetésre jutottak, hogy azok körében, akik napi 3-4 csészényi kávét fogyasztottak, csökkent a krónikus májbetegség előfordulása, és kevesebben hunytak el májbetegség következtében.

A nyár lehetne az az időszak, amikor igazán egészségesen élünk, hiszen rengeteg zöldség és gyümölcs áll rendelkezésre, ráadásul a kánikulában az alkoholfogyasztás sem ajánlott, adja magát az alkalom a bőséges vízfogyasztásra is. Ehhez képest rendre az ellenkezője történik, hiszen a baráti összejövetelek (főleg most, hogy oly sokáig voltunk kénytelenek nélkülözni őket) általában nem a visszafogott salátázásról és vízkóstolásról szólnak, sokkal inkább a szociális gátlások oldásáról, a féktelen mulatozásról, ahogy a pihenés, a szabadság vagy a vakáció alatt sem az egészségtudatosság lebeg az ember lelki szemei előtt. A kevesebb mozgás, a nagy lakomák és a megnövekedett alkoholfogyasztás pedig nemcsak alakunkra, de májunkra is kedvezőtlen hatással lehet. Egy friss kutatás eredményei viszont azt mutatják, hogy van egy mindenki számára elérhető ital, ami némileg ellensúlyozhatja a májat károsító hatásokat. Ez pedig nem más, mint az egykor démonizált, néha istenített, gyakran csodaszernek, majd megint méregnek titulált ital, a világ egyik legkedveltebb legális, pszichoaktív drogja, a kávé.

A nyár a legtöbbek számára nem az önmegtartóztatás időszaka. (Fotó: Getty Images)

A máj sokáig bírja, de ha feladja, nagy a baj

A máj elengedhetetlen szerepet játszik az anyagcsere folyamataiban, a méregtelenítésben, illetve egyes vegyületek szintetizálásában és tárolásában.

A máj állítja elő a koleszterint, tisztítja meg a beérkező vért, számos létfontosságú fehérjét és alvadási faktort termel, A-, D- és B12-vitaminokat raktároz, és a toxikus anyagok lebontásában is elsődleges szerepet játszik. Létfontosságú szervünk viszonylag jól bírja a fokozott terhelést is, de érdemes vigyázni rá, mert súlyos következményekkel járhat, ha a májunk kapacitása a végéhez közeledik.

A krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát növelheti többek között az elhízás, a cukorbetegség, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a hepatitis-B és -C vírusfertőzés.

Így, ha a mértéktelen evés-ivás, a nem megfelelő higiéniai körülmények, a megszokottnál intenzívebb szórakozás, bulizás tartósan jelen vannak az életünkben, akkor annak májunk láthatja a kárát.

Hihetetlen eredmények

A BMC Public Health című orvosi folyóiratban néhány hete megjelent tanulmány szerint az évezredek óta kedvelt ital, a kávé rendszeres fogyasztása azonban csökkenti a krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát.

A kávéfogyasztás kezdetei

Valahol Etiópiában történt a 9. században, hogy egy Káldi nevű pásztor arra lett figyelmes, hogy amikor a kecskéi egy bizonyos fajta piros bogyót esznek, felélénkülnek. Vitt a bogyókból a közelben élő szúfi szerzeteseknek, akik rájöttek, hogyha a bogyókban lévő magokat megpörkölik és megfőzik, ízletes és valóban élénkítő italt készíthetnek maguknak. Így szól az egyik legenda, amely arra keresi a választ, ki és hogyan találhatta fel a kávét. Ez a történet 1671-ből származik, valójában a 15. század előttről nincs bizonyíték arra, hogy elődeink kávét ittak volna. Annyit lehet tudni, hogy a kávét először a szúfi szerzetesek használták élénkítőszerként a 15. századi Jemenben, a 16. század elején már Szíria és Egyiptom lakói is ismerték.

A tanulmány szerzői több mint tíz éven át követték félmillió ember egészségi állapotát, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok körében, akik napi 3-4 csészényi kávét fogyasztottak, csökkent a krónikus májbetegség előfordulása, és kevesebben hunytak el májbetegség következtében. Az összes résztvevő 78 százaléka (384 818 ember) fogyasztott kávét, míg 22 százalékuk (109 767 ember) nem. A kávét nem fogyasztókhoz képest a kávézóknál 21 százalékkal kevesebb volt a krónikus májbetegség, közel 20 százalékkal alacsonyabb a krónikus vagy zsírmáj betegség kialakulásának, és 49 százalékkal a krónikus májbetegség miatti halálozás kockázata. A közlemény azt is kiemeli, hogy a kávé előnyös, májvédő hatásai bármilyen típusú kávé rendszeres fogyasztása esetében kimutathatók. Jó hír ez azoknak, akik kedvelik és rendszerint fogyasztják akár a frissen főzött, akár az instant, akár a magunkkal vihető, aludobozos jegeskávét – koffeines vagy koffeinmentes változatban egyaránt!

További előnyök

Noha olykor-olykor felbukkant az a nézet, hogy a kávé egészségtelen volna, a modern kutatások egyértelműen azt igazolják, hogy egy egészséges szervezet számára semmilyen rizikóval nem jár a fekete ital fogyasztása.

A bajorországi Ismaning Táplálkozástudományi Intézetének kutatásai arra a következtetésre jutottak, hogy a kávé fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az intézet adatai szerint napi három-négy csésze kávé fogyasztása (a koffeinmezes verzió is) 25 százalékkal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Illetve a kávé csökkentheti az Alzheimer- és a Parkinson-kór, valamint egyes tumorok kialakulásának kockázatát, erről a korábbi kutatási eredményről a Die Welt számolt be. További előnye lehet a kávénak, hogy az asztmások számára könnyebbé teheti a lélegzést. Ez Skóciában régóta ismert, ott az asztmásokat már 1859 óta koffeinnel gyógyítják. Az ismaningi kutatások szerint a napi legkevesebb három kávé 30 százalékkal csökkentheti az asztma kockázatát is.

Fontos a mértéktartás

Egy féktelen időszak után természetesen nem az a megoldás, ha mértéktelenül döntjük magunkba a kávét vagy a belőle készült italokat.

A koffein drog?

Sokan nincsenek vele tisztában, de a kávéban (és a teában, illetve a csokoládéban…) található koffein pszichoaktív drog. Ez azt jelenti, hogy amikor az élő szervezetbe kerül, akkor a központi idegrendszerre hat, és megváltoztatja annak működését, funkcióját. A pszichoaktív drogok jellemzője az is, hogy a hiányuk elvonási tünetekkel jár. Többfajta csoportjuk van, a serkentők közé tartozik a kávé mellett a kokain, a metamfetamin, az amfetamin és az ecstasy is.

A kávéfogyasztás esetében itt is fontos a mértékletesség, azaz, hogy a napi 5 csészényi mennyiséget ne lépjük át. Házipatika cikke szerint egy egészséges felnőtt naponta legfeljebb 400 milligramm koffeint fogyaszthat biztonságosan. Az arányok kedvéért: egy doboz energiaital kb. 80, egy presszókávé kb. 100 milligramm koffeint tartalmaz. A 600 milligramm feletti mennyiség már mérgezést okozhat, ilyenkor hányinger, émelygés, hasmenés, szédülés és gyakori vizelési inger tapasztalható. A terhes nőknek pedig kifejezetten vigyázniuk kell a koffeinfogyasztással, ebben a cikkünkben arról írtunk, hogy egy kutató szerint nincs is biztonságos mennyiség belőle, és a terhesség idejére teljesen száműzni kell az életünkből. 

Kiemelt kép: Getty Images