A nappali az új iroda – de a konyha lenne az új kávézó?

A kávéra úgy is tekinthetünk, mint a hétköznapok luxusára: egy jó kávét elkortyolni igenis kellemes és pihentető élmény, ami kiránt a munkanapok egyhangúságából. De otthon is készíthetünk igazán jó kávét? A jó hír, hogy igen, és barista tanfolyamot sem kell hozzá végezni.

Szinte megszámlálhatatlan cikk született már arról, hogy mi mindenben változtatta meg a pandémia az életünket, hogy milyen hatással van testi és lelki egészségünkre, egzisztenciánkra, milyen társadalmi folyamatoknak állt útjába. Megváltozott a hozzáállásunk egy sor dologhoz, ezek között vannak jók és kevésbé jók, sokat magunkkal viszünk majd a járvány után is. Határozottan a „tovább vinni érdemes” kategóriába tartozik az, hogy sokak számára (ezek közé tartozom én is) kiderült, hogy jó kávét otthon is ihatunk. Persze ez most nem egy hatalmas reveláció, viszonylag sorsszerű volt, hogy a kényszerű otthonlét és a kávézók zárva tartása sokakat rávezetett arra, hogy érdemes olyan kávégépet venni, amivel otthon is öröm a kávézás.  

Kezdjük azzal, hogy tényleg életminőségbeli javulást hoz, ha az ember nem úgy húzza le a reggeli feketéjét, mint valami szükséges rosszat, hanem élvezettel kortyolgatja. Én például nem is olyan sokkal ezelőttig mindig így tettem, mivel egy kotyogós kávéfőző volt otthon, amivel, úgymond, nem én voltam a kávékészítés Mozartja. Persze nem állítom, hogy egész életemben gyűlölködve kávéztam, sőt! A szerkesztőség felé vezető úton több olyan kávézó is található, ahol igazán jó kávét adnak, gyakran csábultam el egy jó flat white-ra vagy egy sima cappuccinóra munkába menet.

Specialty kávé

A specialty szó különlegességet jelent: 1978-ban használták először a szót egy kávé konferencián, és nagyon sok kritériuma van annak, hogy specialty kávéról beszéljünk: az ilyen kávé mindig kézzel válogatott szemekből áll, tökéletesen pörkölt – persze nem mindegy, hogy milyen körülmények között pörkölik, ahogyan az sem, hogy meddig. Számít a termési hely, a páratartalom, a talaj hőmérséklete, de az egész nem áll meg magánál a kávébabnál és pörkölésénél: nem mindegy, milyen hőmérsékletű vízzel, mekkora nyomáson főzik – tehát a vetőmagtól a csészébe kerülésig rengeteg pont van, ahol hibázni lehet. 

De mivel majd’ egy éve a „munkába menet” a hálószobából a nappaliba vezető utat jelenti, a szerkesztőség tagjait pedig csak a képernyőn látom, így maradt a kotyogós, amit ha már nagyon untam (baristák most ugorjanak egy sort, blaszfémia következik) instant kávéval váltottam fel. A miheztartás végett: nem vagyok teljesen kávébarbár, amióta megtörtént a nagy specialty kávé bumm Magyarországon, és egyre-másra nyíltak az olyan helyek, ahol igazi minőségi kávét adnak, én is igazi ínyenc lettem, csak otthon maradtam meg az igénytelen vonalon. Hiszen a jó kávé drága, kedvenc helyemen egy flat white majdnem annyiba kerül, mint egy zacskó Jacobs/Omnia. Egy kávégép pedig még drágább – de mivel tavaly nem költöttem kávézós kávéra, az év vége felé beérett az elhatározás: nekem is kell egy olyan csodamasina, ami kapszulából készít kávét. Egyébként nem az ára volt az igazán visszatartó tényező, hiszen az ilyen gépek gyakran remek akciókkal párosulnak (én az árból a gép mellé kaptam több száz kapszulát is), hanem maga a kapszulás rendszer. De amióta tudom, hogy ezeket a cég visszaveszi és újrahasznosítja (még kerékpárt is készítenek belőle), mondjuk úgy, hogy csillapodott a dologgal kapcsolatos ökoszorongásom. Csodás gépemnek egyetlen hátulütője van, mégpedig az, hogy már hétvégén is három kávét iszom. 

Kotyogóstól a többmilliós gépekig

Nem esküdtem fel a kotyogós ellen, ittam én már borzasztó kávét több milliósnak (tűnő) gépből is, így a dolog nyitja, feltételezem, nem a gép. Meg is kérdeztem két szakértőt, hogy akkor mégis mi a titka a jó kávénak. Anna barista, aki szerint annak, hogy a kotyogósban készült kávét sokan nem kedvelik, egészen prózai oka van: „Ezzel kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy itthon elterjedt az a szokás, hogy amennyire lehet, megtömjük a kávétartó szűrőt, pedig lazán, tömörítés nélkül kellene betölteni. Ez valahogy olyan érzést kelt az emberekben, hogy így sokkal több energiájuk lesz, ezzel szemben egy lórugást kap a szervezet, ami után felpörög, majd jó gyorsan lemerül. Ráadásul sok embernél okoz rosszullétet, például szapora szívverést.

De nem csak a túltöltés miatt nem készül kotyogósban sok esetben ízletes kávé: nem egyszerű feladat eltalálni ugyanis, hogy milyen pörkölésű kávét készítsünk el vele.

A kotyogós magas hőmérsékletű vízzel készíti a kávét, tehát alapjáraton keserűbb lesz a végeredmény – a közepes pörkölésű arabica kávé az ajánlott hozzá.

Jó ötletnek tűnik jól teletömni? Ne tegyük, legalábbis a szakemberek szerint. (Fotó: Unsplash)

A világos pörkölésű „kár belé”, a sötét pörkölésű pedig nagyon keserű lesz. De ahogy egyre jobban terjednek a kapszulás-, illetve a frissen őrlős kávégépek, egyre inkább gyarapszik a megbízható, olcsó kategóriás gépek kínálata is, magyarán több embernek lesz elérhető otthon is a minőségibb kávézás.”

Egy igazán minőségi kávéhoz alapjáraton nemcsak jó minőségű alapanyag, de szakértelem is kell. Hogyan lehet akkor mégis, hogy ezekkel a kapszulás gépekkel viszont mindig ugyanolyan jó kávé készíthető otthon is? 

Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete árulta el a titkot: „A Nespressóra például úgy kell tekinteni, mint egy rendszerre, amely már a belépő szintű gépektől kezdve két olyan dolgot is elintéz a fogyasztó helyett, ami talán a legfontosabb különbséget teszi a jól és a rosszul elkészített kávé között. Kiveszi a képletből a szakembert, és a légmentesen lezárt kapszuláknak köszönhetően megállítja a kávé öregedését/oxidációját.” Magyarán a kapszulás gép mindig ugyanúgy főzi a kávét (mégpedig úgy, ahogy tökéletes lesz), a kávé pedig mindig friss marad a kapszulában.

Tényleg máshogy isszuk a kávét?

Az első karanténidőszak után már olvastam olyan cikkeket, amelyek azt taglalták, hogy az általam megéltek meglehetősen általánosak, és egyre többen választják azt, hogy otthon is minőségi kávét igyanak.  Természetesen nem reprezentatív, de a környezetemben végzett kérdezősködés is efelé mutat: megkérdezett ismerőseim közül többen is a tavaly április környékén döntöttek úgy, hogy lecserélik a kotyogóst vagy a Szarvasit. Márkosi Balázs pontos adatokat nem árulhatott el, de így válaszolt azon kérdésemre, hogy ők érzékelték-e a megnövekedett igényt: „Úgy látjuk, hogy a COVID-19 járvány nyomán nőtt a fogyasztók érdeklődése a prémium kávék iránt, hogy ezáltal egy kis luxust csempésszenek a mindennapokba. Ezekben a kihívásokkal teli időkben a fogyasztók keresik a módját, hogyan tehetik különlegessé az otthoni kávézást. Mivel sokan otthon vannak, természetes, hogy az elmúlt hónapokban az otthoni kávéfogyasztás megnőtt” – mondta.

Egy jó kávé tetején mindig van egy úgynevezett crema réteg. (Fotó: Getty Images)

És mit gondol ő kávészakértőként arról, hogy mi a jó kávé titka? „Gyakori tévhit, hogy a finom kávé főként a gépen múlik. Ha egy hagyományos rendszerű kávégépben gondolkodunk, én a sikeres kávékészítést három faktorban szoktam meghatározni, ezekhez akár százalékot is rendelhetünk fontossági sorrendben: 1. Friss, jó minőségű kávé (60%), 2. emberi szakértelem (30%), 3. gép (10%). Tudom, hogy ez meglepő lehet, mielőtt nem kávéval foglalkoztam, számomra is hihetetlennek tűnt. Számos esetet ismerek, amikor százezres vagy akár milliós nagyságrendben vásároltak gépeket otthonra, irodába, majd egy olcsó vagy éppen drága, de nem friss kávét használtak hozzá, és meglepve tapasztalták, hogy a csoda elmaradt.”

Kávégépek, amikkel biztosra mehetünk

A piacon egyre többfajta kapszulás lávéfőzőt találhatunk már, sőt az úttörőnek számító Nespresso nemrég egy új technológiával is előállt, aminek köszönhetően már nemcsak presszó, de akár hosszúkávét is készíthetünk vele, mégpedig olyan crema réteggel, hogy azt látván egy barista is megnyalja mind a tíz ujját. Aztán ott vannak a Tchibo Cafissimo gépei, amelyek között szintén találhatók nem csak kávéfőző gépek, de tejhabosítóval ellátottak is. A Nescafé Dolce Gusto mókás gépei túllépnek a kávékészítesen és akár csokis italt is készíthetünk velük, az Aldi pedig egészen barátságos áron kínál kapszulás kávéfőzőket. Közös jellemzője ezeknek, hogy mind elérhető árúak és gyakorlatilag csak az ízlésünktől és kávéivási preferenciáinktól függ, hogy melyiket választjuk.

Galéria | 4 kép

A nappali az új iroda – de a konyha lenne az új kávézó?

A nappali az új iroda – de a konyha lenne az új kávézó?

Fotó megosztása:

Kiemelt kép: Getty Images