Még egy kevés kávét is veszélyes meginni a terhesség alatt?

Egy friss tanulmány szerint nincs biztonságos adag.

Mi történt?

Egy izlandi kutatás szerint már egy nagyon kis mennyiségű koffein is növeli a vetélés és a halvaszületés kockázatát.

Miért fontos ez?

Az eddig is egyértelmű volt, hogy a terhesség és a szoptatás idején korlátozni kell a koffeinbevitelt, de arról megoszlanak a vélemények, hogy teljesen ki kell-e iktatni vagy egy kevés kávé, tea vagy csoki belefér.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Mi alapján tett a tudós ilyen szigorú kijelentést?
  • Mi a probléma a koffeinnel?
  • Melyek a hivatalos nemzetközi ajánlások?

A várandós nőknek teljesen kerülniük kell a kávé, az üdítők és más koffeintartalmú termékek fogyasztását, hogy a terhességük biztonságosabb lehessen – állítja egy 48 darab, az elmúlt 22 évben publikált kutatás eredményeit elemző és összevető tanulmány szerzője, Jack E. James.
A BMJ Evidence-Based Medicine nevű orvosi szaklapban megjelent beszámolóban az izlandi Reykjavik Egyetem kutatója azt állítja, hogy bármilyen kis mértékben van is jelen a várandós nő szervezetében, a koffein növelheti a vetélés kockázatát 36 %-kal, a halvaszületését 19 %-kal és az alacsony születési súlyét 51 %-kal, írja a Daily Mail.

Ez a szigorú állítás ugyanakkor szembe megy az angol és az amerikai hatóságok, illetve az Európai Unió hivatalos ajánlásaival is, amik szerint a terhes nők mérsékelten, de fogyaszthatnak koffeint.

Ez körülbelül két csésze kávéban található mennyiségnek felel meg.
James viszont azt állítja, hogy az eredményei tükrében radikális szemléletváltásra lenne szükség, hogy csökkentsük a rizikót.
Igaz, James nem talált direkt összefüggést arra vonatkozóan, hogy minimális mennyiségű koffein is egyértelműen káros hatású lenne, de szerinte több olyan ráutaló, szignifikáns jel van, amit figyelembe kéne venni. Kilenc vizsgált kutatásból nyolc például felveti, hogy kapcsolat lehet az elfogyasztott koffein mennyisége és a vetélés között. Az egyik kutatás ezek közül azt állítja, hogy a koffeint fogyasztó terhes nők egyharmad arányban valószínűbb, hogy elvetélnek, mint azok, akik teljesen elhagyták a koffeint ebben az érzékeny időszakban. Ötből négy vizsgált tanulmány pedig arra jutott, hogy a koffein nagy mennyiségben ötszörösére növeli a halvaszülés kockázatát.
A tudós állítását ugyanakkor többen kritizálták is – elsősorban kutatásmódszertani szempontok miatt. Például hogy nem vett figyelembe olyan életmódbeli tényezőket, mint a dohányzás vagy az étrend, amik szintén erőteljesen kihatnak a terhességek lefolyására.

Miért akkora mumus a koffein?

Koffein nemcsak a kávébabban, hanem 60 más növényben is van, így például a kakaóbabban, a teában, a kóladióban. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a kávéval, hanem csokoládéban, üdítőkben is fogyasztjuk.
A terhességnél a koffeinfogyasztás azért annyira kardinális kérdés, mert ebben az időszakban az anya teste lassabban dolgozza fel, azaz növekszik a koffein felezési ideje – hosszabb ideig hat. Egy terhes nő esetében ez akár 15-18 óra is lehet.

Ráadásul a méhlepényen át a koffein bejut a magzatba is, és károsíthatja a fejlődését.

A magzat és a már megszületett kisbabák anyagcseréje nyilvánvalóan nem olyan fejlett még, mint egy egy felnőtté, ezért egyáltalán nem vagy sokkal nehezebben dolgozzák fel a koffeint, ami többek között árthat a májuknak. A koffein a már megszületett babáknál pedig alvászavarokat és nyugtalanságot okozhat.
Abban ugyanakkor nincs teljes egyetértés, hogy mennyi az annyi. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásában például az szerepel, hogy aki terhesen napi 300 mg koffeint fogyaszt, annak érdemes ezt csökkentenie. Az amerikai szülész- és nőgyógyász-kollégium (ACOG) már ennél szigorúbban fogalmaz, szerintük a napi 200 mg mennyiséget a baba érdekében nem szabad túllépni – ez az a bizonyos két csésze kávényi adag. Az amerikaiakhoz hasonlóan az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint sem szabad túllépni a napi 200 mg-os határt. Itthon pedig elég bevett a ‘biztos, ami biztos’ típusú ajánlás, ami szerint jobb inkább teljesen elhagyni a koffeintartalmú italokat és élelmiszereket a terhesség és a szoptatás idején.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!