Hol isszák a legtöbb kávét, és hol a legkevesebbet? Hol a legolcsóbb egy csésze fekete, és hol a legdrágább?

Az egyik legélvezetesebb módja annak, hogy közelebb kerülhessünk új kultúrákhoz, ha megkóstoljuk a kávéspecialitásaikat. Bár a kávé Etiópiából ered, ma már az egész világon vannak rajongói, hiszen azon túl, hogy az íze isteni, segít, hogy éberek és produktívak maradjunk – nem véletlenül vált a kávébab a Föld egyik legfontosabb mezőgazdasági árucikkévé. De kik fogyasztanak ennyi kávét? És ami még lényegesebb, mennyibe kerül egy kávészünet?

A 2021-es World Coffee Index, vagyis a világ kávéfogyasztási szokásait mutató tanulmány mindenről lerántja a leplet!

A kutatást végző pénzügyi szakemberek a TripAdvisor segítségével (A TripAdvisor a világ egyik legnagyobb utazási portálja, ahol a felhasználók pontozzák és véleményezik is az általuk látogatott vendéglátóhelyeket stb. – a szerk.) gyűjtötték össze az americano, eszpresszó, a tejeskávé és a cappuccino árait, mégpedig minden ország fővárosának öt kávézójából, így kapták meg az átlagárakat. 

Kávézás számokban

A Statista piackutató cég szerint Dél-Koreában kell a legmélyebben a zsebünkbe nyúlni, ha kávézni szeretnénk – átlagosan 2330 forint egy csésze kávé. Ekkora összegből Irán fővárosában több mint egy tucat kávét vehetünk, Teheránban ugyanis 138 forintot kérnek egy csészéért. A legnagyobb kávérajongók Luxemburgban laknak, az egy főre jutó kávéfogyasztás valamivel több mint 11 kilogramm/év, ezzel szemben Nepálban, Indiában és Pakisztánban isszák a legkevesebbet, mindhárom országban mindössze 10 dkg/év/fő mennyiséggel lehet számolni.

Fotó: Getty Images

Dél-Koreában vadállatokkal, Iránban vízipipával kávéznak

A drága dél-koreai kávék mellé sokszor nem akármilyen társaság is jár, a távol-keleti országban ugyanis több olyan tematikus kávézó is üzemel, ahol a vendégek vadon élő állatok (például mosómedvék) mellett kortyolgathatják a feketéjüket. Az állatvédelmi szervezetek azonban igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy az emberekkel való állandó interakció rendkívül stresszes az állatok számára, hiszen a kávézók szöges ellentétei a természetes élőhelyüknek.

 

Iránban inkább a teát preferálják, talán ezért is olyan olcsó arrafelé a kávé. A tradicionális kávézókban török kávét és gheyloont (vízipipa ízesített dohánnyal) szolgálnak fel, de egyre népszerűbbek azok a helyek, ahol eszpresszóalapú italokat is készítenek.

A luxemburgiak a legnagyobb ínyencek

Nem csoda, hogy Luxemburgban fogy a legtöbb kávé, a különböző kultúrák keveredésének köszönhetően a legváltozatosabb kávézókat találjuk az aprócska országban:

léteznek hygge életérzést árasztó, skandináv stílusúak, olyanok, amelyek francia mintára pékséggel együtt üzemelnek, meg persze ott vannak az olaszos eszpresszóbárok.

És hogy honnan kerül a csészéjükbe az a rengeteg kávé? A Föld másik feléről. A világ legnagyobb kávétermelő régiói Közép- és Dél-Amerikában, valamint Vietnámban találhatók – ezeken a területeken is meglehetősen olcsón juthatunk kedvenc koffeines italunkhoz. Kávébabtermesztésben Brazília a világelső, de meglehetősen sokat is kávéznak a brazilok: egy cafe puro (filteres kávé feketén) vagy cafe latte (tejeskávé) átlagosan 566 forintba kerül.

Kávé extrákkal

Ha Mexikóban kérünk kávét, nagy valószínűséggel filtereset kapunk, mellé pedig pan dulcét (édes kenyér) is szervíroznak, mindezért pedig nagyjából 650 forintot kell fizetnünk.

Fotó: Getty Images

Az egyik legkülönlegesebb európai kávéért elég átugranunk nyugati szomszédainkhoz: az osztrák Biedermeier kávét tejszínhabbal és baracklikőrrel készítik, íze egyszerűen fenséges. És ha ennél is extrább élményre vágyunk, irány a kávé őshazája, Etiópia, ahol a kávézás felér egy ceremóniával: az akár háromórás rituáléba beletartozik az eszközök megtisztítása, a kávébabok előkészítése, pörkölése és őrlése, s csak ezután következik – három körben – az ital felszolgálása.

És hogy mi a helyzet kis hazánkban? A felmérés szerint Magyarország a világ alsó harmadába tartozik mind az árak, mind az elfogyasztott kávémennyiség tekintetében. Egy csésze átlagára itthon 740 forint, míg egy fő nagyjából 30 dkg kávét fogyaszt egy év alatt.  

(Kiemelt kép: Getty Images)