Az amerikai hadsereg trükkje, ami két perc alatt segíthet elaludni

Állítólag az ezt alkalmazó emberek 96 százalékánál tökéletesen működik a módszer.

Az elmúlt két év eseményei nem igazán kedveztek a pihentető, nyugodt alvásnak. A járvány miatti aggodalom és szorongás sokak alvására rányomta a bélyegét, és amikor végre fellélegezhettünk volna, a közeli háború okozta aggodalom űzi el az álmot szemünkről. (Egyébként olyan prózai okai is lehetnek a zavart alvásnak, mint hogy túl sok fény ér bennünket, ennek potenciálisan negatív hatásaira nemrég hívták fel tudósok a figyelmet.)

Sokan nyúlnak altatókhoz ilyenkor, és ugyan a modern szerek esetében kisebb a rászokás veszélye, mint elődeiknél, ezeket sem tanácsos három hétnél tovább szedni a szakértők szerint, különösen, hogy ezek csak a tüneteket „orvosolják”, az okokat nem. (Hosszú ideig fennálló alvászavar idején mindenképpen foglalkoznunk kell a háttérben meghúzódó okokkal.)

Az alvás létszükséglet

Mindenkinek más az alvásigénye, van, aki napi 6-7 órával is beéri, másnak akár 9 órára is szüksége lehet. Önmagában egyik variáció sem kóros, a lényeg, hogy annyit aludjunk, amennyivel másnap nem vagyunk fáradtak. Hiszen fáradtnak lenni, különösen hosszú távon, nem normális dolog, ráadásul egészségügyi következményekkel járhat:

az alváshiány miatt az emberek hajlamosabbak lehetnek számos betegségre, többek között az elhízásra, a magas vérnyomásra és a szívbetegségekre is.

Az interneten különféle meditációt és trükköket találhatunk, amelyek segíthetnek az elalvásban (nemrég mi is összeszedtünk néhányat), és természetesen ott van az időnként felbukkanó katonai technika, amely azt ígéri, hogy alkalmazásával mindössze két perc alatt álomba szenderülhetünk. Ha tehát alvászavarunk ideiglenes, miért ne adnánk egy esélyt ennek a módszernek?

Aludjunk, mint a katonák!

A trükköt a legendárium szerint az amerikai hadsereg tagjai alkalmazták, amikor a csatamezőkön voltak, hiszen a katonák számára élet-halál kérdése lehet, hogy mennyire tudnak éberek lenni. Márpedig csatatéren, egy repülő szűk ülésében vagy egyéb zavaró tényező közelében elaludni nem könnyű. A titkot egyébként az 1981-ben publikált Relax and Win: Championship Performance(Nyugalom és győzelem: Bajnoki teljesítmény) című könyv fedte fel, amely 2018-ban már bejárta egyszer az internetet. 

Kezdjük felülről!

Lélegezzünk lassan, mélyeket, miközben ellazítjuk az arcunk minden izmát, és hagyjuk, hogy a homlok, az arc, a száj, a nyelv és az állkapocs elernyedjen.

Lazítsuk el a felsőtestünket!

Engedjük le a vállunkat olyan mélyre, amennyire csak tudjuk. Hagyjuk, hogy a nyakizmok elernyedjenek. A domináns oldalunkon kezdve ernyesszük el bicepszünket (mintha leesne a karunkról), majd folytassuk ezt az alkarral, kézfejjel, ujjakkal. Ha egy izom nem lazul el, először feszítsük meg, majd engedjük elernyedni.

Jöhet az alsótest!

Eközben lassan fújjuk ki a feszültséget. Haladjunk tovább a jobb combizmunk felé, majd a vádlin át a lábfejre, bokára. Valami olyasmit kellene ilyenkor érezni, mintha a lábunk belesüppedne az ágyba – folytassuk mindezt a bal lábunkkal.

Tisztítsuk meg elménket!

Az utolsó lépés az, hogy tíz másodpercig semmire se gondoljunk, tisztítsuk meg az elménket. Ezt megtehetjük úgy is, hogy a légzésünkre figyelünk, vagy úgy, hogy ezen három dolog közül gondolunk valamire: például egy kenun fekszünk egy csendes tó közepén, és csak a tiszta kék eget látjuk magunk felett. Vagy ha ez nem tetszik, akkor gondoljunk arra, hogy egy fekete, bársonyból készült függőágyon fekszünk egy teljesen fekete szobában. Esetleg azt is mondogathatjuk magunkban tíz másodpercig, hogy „nem gondolok semmire”.

Amint a test ellazul és az elme elcsendesedett, szépen álomba szenderülünk. Állítólag hat héten át minden egyes elalvás előtt gyakorolni kell, de ezután a (legalábbis a beszámolók szerint) az ezt használó emberek 96 százaléka tényleg két perc alatt képes elaludni.

Forrás: Independent, Fast Company; Kiemelt kép: Getty Images