Tippek Közép-Amerikából, Svédországból – és még annál is messzebbről.

Néha – függetlenül attól, hogy hány csésze kávét fogyasztottunk aznap – kifejezetten nehéz nyitva tartani a szemeinket, elaludni viszont ennek ellenére mégsem sikerül. Jártál már úgy, hogy hiába a kimerültség, és hiába a bárányok szakadatlan számolgatása, a világért sem akart álom jönni a szemedre? Vajon miért történik mindez, és hogy küzdenek ellene szerte a világon?

Amikor hiba csúszik a „gépezetbe”

A cirkadián ritmusok olyan 24 órás ciklusok, amelyeket a szervezet belső órájaként is értelmezhetünk. A testünk alapvető funkcióit végrehajtó folyamat az alvás és ébrenlét egyik legfontosabb eleme, ami a nap 24 órájában optimalizálja a szervezet működését. Működésére a testmozgás és a hőmérséklet is hatással vannak, de elsődleges indikátora a fény, emiatt növények esetében például abban is segít, hogy a virágok megfelelő időben nyíljanak és záródjanak, emberek esetében pedig koordinálja a mentális és fizikai rendszereket – beleértve nemcsak az alvást, de még a táplálkozásért felelős belső folyamatokat is.

Ha a szervezet rendszerei nem működnek optimálisan, felborul a természetes ritmusunk, a zavart alvás-ébrenlét ciklus pedig komoly alvási problémákhoz is vezethet, hiszen a test belső órájának megfelelő jelzése nélkül nehezebben alszunk el, vagyis az alvás minősége is csökkenhet.

A ritmus felborulásának okai sokfélék lehetnek:

  • több időzónát átlépő utazás esetén fellépő tünetek, vagyis a jetlag,
  • több műszakos munkavégzés, akár éjszaka is,
  • stressz,
  • előrehaladott alvási fáziszavar,
  • vakság,
  • bizonyos helyzetekben pedig a genetikai okok is szerepet játszhatnak.

Bár nincs olyan megoldás, ami egytől egyig mindenki számára megfelelő lenne, vannak azonban különböző módszerek, amelyek segítségével megpróbálhatunk finomhangolni a szervezetünkön. Különböző kultúrák elalvást könnyítő szokásai közül néhány talán neked is a segítségedre lehet, érdemes tesztelned néhányat, mielőtt altatókhoz nyúlnál! Összegyűjtöttük a legérdekesebbeket, íme:

Kínai lábfürdő és elalvást segítő gyümölcsök

A szokás a hagyományos kínai orvoslásban gyökerezik, orvosi tapasztalatok alapján pedig remek módja lehet a relaxációnak. Ehhez mindössze egy lavórnyi meleg vízre lesz szükséged, és néhány nyugtató hatású összetevőre, amit majd a vízbe öntesz:

  • sima tengeri só vagy keserűsó (Epsom-só)
  • bőrbarát illóolajok, mint például levendula vagy rózsa
  • gyümölcshéj (például narancs vagy citrom)
  • gyógynövények, például kökény

Mindezek mellett a vitamindús jujuba gyümölcsöt (az elme és az érzelmek lecsillapítására) is használják a kínai orvoslásban, a benne található flavonoidok és a szaponinok pedig hozzájárulnak az alvási idő természetes meghosszabbításához is.

Fontos: illóolajok használata előtt végezz bőrpróbát, és mindenképp konzultálj bőrgyógyásszal is!

India legtutibb gyógymódja az ashwagandha tea

Az indiai szubkontinens hagyományos orvoslásának (ájurvéda) egyik legfontosabb gyógynövénye az ashwagandha, amely évezredek óta használatos a stressz és a szorongás csökkentésére, valamint egyéb mentális egészséggel kapcsolatos tünetek enyhítésére is. Egy 2020-ban végzett tanulmány megállapította, hogy az ashwagandha gyógynövény csökkenti az elalváshoz szükséges időt, javítja az alvás minőségét, ezzel pedig az általános jólléti állapothoz is hozzájárul.

Svédország a tejre és a szarvashúsra esküszik

Ha a szívedhez a gyomrodon át vezet az út, a svédek minden bizonnyal a kedvenceid lesznek. Az alvásminőség javításának klasszikus trükkje Svédországban – gyerekek (az ő alvászavarukról is írtunk már) és felnőttek körében egyaránt – a meleg tejet és zabot tartalmazó turmix, a välling. A tápanyagokban gazdag és laktató, őrölt zabból és tehéntejből készült pépes italt gyakran adják csecsemőknek is. Érdemes azonban megjegyezni, hogy egy 2021-ben végzett svéd tanulmány szerint, 

ha a gyerekeket kiskorukban tejes-gabonapelyhes itallal tápláljuk, azzal a későbbiekben a túlsúly kockázatát is növelhetjük – érdemes tehát csínján bánni a mennyiségekkel.

A svédek másik népszerű (és igencsak bizarr) alvásserkentő étele pedig a jávorszarvas húsa. Egy 2022-es kutatás szerint 100 gramm jávorszarvashús 30,2 gramm fehérjét és 0,545 gramm triptofánt és esszenciális aminosavakat tartalmaz. Összehasonlításképpen 100 gramm pulykahús csak 19,5 gramm fehérjét és 0,219 gramm triptofánt tartalmaz, így pedig a vadhús tűnik hatásosabbnak lefekvés előtt. Bár azért valljuk be, itthon viszonylag kicsi a valószínűsége annak, hogy egy egyszerű hétköznap estén szarvashús után nyúlnánk – pláne lefekvés előtt, és pláne a mostani árak mellett. Mindenesetre nem árt, ha erről is tudunk. 

Japán kedvence a shikibuton matrac

Nemcsak helytakarékos, de bizonyítottan segít az elalvásban is. Többnyire környezetbarát anyagokból készül, például pamutból és gyapjúból. Bár viszonylag kevés kutatás épül köré, az eddigi vizsgálatok azonban megállapították, hogy segít megelőzni a derékfájást, támasztja a gerincet, ezáltal pedig megfelelő és kiegyensúlyozott alvásidőt is biztosít.

Guatemala „aggódó babái”

Ezek a furcsa nevű babák kézzel készített játékok, melyeknek eredete a guatemalai felföldi őslakosoktól származik. Fából, drótból vagy színes szövetekből formálják, majd hagyományos maja ruhákba öltöztetik őket. A babákat gyakran adják a szorongó gyerek kezébe, akiket arra bátorítanak ezzel, hogy mondják el aggodalmaikat és félelmeiket a babáknak, mielőtt a párnájuk alá teszik őket. Egy 2018-as tanulmány szerint a babákat eredetileg arra használták, hogy a szülő vagy szülők halála esetén támogatást nyújtsanak az árva gyerekeknek. Az nyilvánvaló, hogy a babák önmaguktól nem oldják a feszültséget, de szimbolikájuk és jelentéstartalmuk azonban a kutatások szerint is használhat a stresszoldásban – ha mást nem, nyugodtan szívvel kinevezhetjük erre a célra akár a kedvenc plüssmackónkat is.

Kiemelt kép: Getty Images

Legyen sikeres az életmódváltásod, csatlakozz hozzánk! Kapcsolódj be a Nők Lapja Életmódváltó kihívásaiba, szerezz magadnak plusz egészséges éveket, és szállj versenybe a nyereményekért is!