Guatemalában mostantól 25 év börtön is járhat az abortuszért

A guatemalai parlament helyi idő szerint kedden (a nemzetközi nőnapon) elfogadott egy törvényt, amely szerint akár 25 év börtönnel is büntethetik az abortuszt, és amely tiltja az azonos neműek házasságát, illetve a gender fogalmának iskolai oktatását. Az országban közben dúl a nők elleni erőszak.

A konzervatív Viva Párt által előterjesztett, a papíron az élet és a család védelméről szóló javaslatokat a törvényhozók döntő többsége támogatta, köztük Alejandro Giammattei guatemalai elnök szövetségesei. A jogszabály azt követően emelkedik törvényerőre, hogy nyilvánosságra hozzák a hivatalos közlönyben.

Azokat a nőket, akik művi abortuszon estek át eddig 5-től 10 évig terjedő börtönnel büntethették. A változtatások után ez 25 évre emelkedik. Kivételt csak az az eset képez, ha az anya élete veszélyben van.

Aki pedig egy nő beleegyezése nélkül abortuszt hajt végre, azt 50 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja a törvény. A jogszabály azt is tiltja, hogy az iskolában a szexuális diverzitásról és a gender fogalmáról oktassák a gyerekeket, illetve leszögezi, hogy a heteroszexuális az egyetlen normális nemi irányultság. Aktivisták és politikusok bírálták a törvényt, amelyet a nemzetközi nőnapon fogadtak el.

Jordan Rodas emberi jogokért felelős ombudsman jelezte: megtámadja a jogszabályt, amely szerinte sérti az emberi jogokat, valamint több nemzetközi egyezményt, amelyet Guatemala is ratifikált.

Egyes törvényhozók azzal érveltek, hogy a törvény gyűlöletkeltő, homofób és igazságtalanul bünteti a nőket. „Egy terhesség elvesztése lesújtó, és ez a törvény automatikusan gyanúsítottá tesz egy nőt, még akkor is, ha éppen gyászolja a veszteségét. Kriminalizálják és büntetik a vetélést is, és ez veszélyes” – mondta Lucrecia Hernandez képviselőnő a törvényről. Walter Felix képviselő „abszolút diszkriminatívnak” ítélte a törvényt, és azt mondta, hogy az „felbújtó és gyűlöletre uszít”. „A lakosság jelentős részének emberi jogai sérülnek” – mondta. Hernandez képviselőnő szintén alkotmányellenesnek minősítette a törvényt, hozzátéve, hogy megbélyegzi az embereket, és intoleranciát vált ki a társadalomban. Miközben nők egy kisebb csoportja a kongresszus előtt tiltakozott, több jobboldali képviselőnő megvédte a törvényt.

Egy tüntető tegnap a Guatemala városban rendezett tüntetésen (Fotó: Luis Vargas/Anadolu Agency via Getty Images)

Nem nőnek való vidék

Az, hogy a terhességmegszakítás teljes tiltása illegálisan végzett beavatkozások felé kényszeríti a nőket, nem újdonság, a történelem számtalanszor bizonyította már. A titokban végzett abortuszokat nem megfelelő szaktudással és körülmények között végzik (Guatemala partjainál 2017-ig egy holland abortuszhajó állomásozott, hogy biztonságos körülmények között tudjanak segíteni a bajba jutott nőkön, de a hajót a hatóságok kitiltották), emiatt a nők gyakran szenvednek el fertőzéseket, szövődményeket. Nem kell azonban messzire utazni, hogy az abortusztilalommal találkozhassunk: a lengyel alkotmánybíróság 2020. október 22-én döntött úgy, hogy a már alapjáraton nagyon szigorú abortuszszabályozást tovább szigorítja. Azóta Lengyelországban csak akkor kérhető művi terhességmegszakítás, ha az nemi erőszak következménye, vagy ha a magzat kihordása életveszélyt jelentene a nő számára. A korábbi szabályozáshoz képest ez annyiban szigorúbb, hogy a beteg magzat abortálását sem engedélyezi, még akkor sem, ha az biztosan nem életképes. A szigorú törvénynek pedig, amely nemcsak nő-, de életellenes is, már halálos áldozatai is vannak.
A közép-amerikai országban ráadásul nagyon erősen jelen van a nők elleni erőszak, aminek a tizenéves lányok extrán ki vannak szolgáltatva vallási szigorúságnak és az erőszakos bűncselekményeknek köszönhetően, hiszen ők még könnyebben válnak szexuális kizsákmányolás áldozatává, melynek következménye a korai, veszélyeztetett terhesség.

Sokkoló az adat, de a guatemalai újszülöttek nagyjából negyede kiskorú anyától születik. Csak 2011-ben 35 olyan eset is előfordult, ahol az anya még csak tízéves volt.

A fiatalkorúak terhessége pedig egy tovább gyűrűző probléma, amelynek hatásai gyengítik a társadalom szövetét is. Az OSAR (reproduktív egészségügyi megfigyelőközpontok hálózata) kimutatta, hogy az iskolába járó lányok 88%-a abbahagyta tanulmányait, miután teherbe esett. Ezeknek a fiatal nőknek az oktatási rendszerből való kimaradása később a munkaerőpiacról való kimaradásukhoz is vezet.
Csak 2021 januárja ás májusa között 161 nőgyilkosság történt az országban, és több mint 20 000 panasz érkezett nők elleni erőszak miatt, köztük közel 3000 nemi erőszak. Az elkövetők azonban nem félnek semmilyen következménytől: az elmúlt évek statisztikái szerint a szexuális bűncselekmények elkövetőinek kevesebb mint 3%-a kerül rács mögé.

Forrás: MTI, Euronews, SW, OSAR, kiemelt kép: „Elég volt a nők elleni szexzuális erőszakból!” – áll a drónról fotózott transzparensen, amelyet tüntetők vittek végig Guatemala város utcáin 2021. november 25-én, a a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján (Fotó: Fabricio Alonzo/Anadolu Agency via Getty Images)