Újabb áldozatot követelt Európa legszigorúbb abortusztörvénye

A 37 éves, háromgyerekes Agnieszka T. január 25-én vesztette életét. Lengyelországban újabb tüntetések várhatóak.

A 37 éves Agnieszka T. ikerterhességének első trimeszterében járt, amikor december 21-én a częstochowai Boldogságos Szűz Mária kórházba került. Egyik magzata december 23-án meghalt, de annak testét az orvosok a hatályos abortusztörvényre hivatkozva nem távolították el a nő méhéből. A nő családja szerint ezután Agnieszka állapota gyorsan romlott, de a kórház megvárta, amíg az ikertestvére szívhangja is leáll – ez hat nappal később következett be, de ezután még két napot vártak, hogy eltávolítsák a halott magzatokat – ez csak december 31-én történt meg.

„Igazságot és jóvátételt követelünk feleségünk, édesanyánk, nővérünk és barátnőnk haláláért. Ez az eset újabb bizonyíték arra, hogy a kormányunknak vér tapad a kezéhez – írták Facebookon Agnieszka szerettei egy megrázó videó kíséretében, amelyen Agnieszka látható, már igen rossz állapotban. –

„Ki a bűnelkövető itt? Ki felelős ezért? A kórház? Az Alkotmánybíróság? Az abortuszellenes törvényt Lengyelországban megszavazó parlamenti képviselők?”

Agnieszka családja azt állítja, hogy a kórházzal nagyon rossz volt a kapcsolat, ráadásul titoktartási irányelvekre hivatkozva nem voltak velük hajlandóak megosztani Agnieszka orvosi vizsgálatainak eredményeit. Azt mondják, hogy az orvosok célozgattak arra, hogy Agnieszka gyorsan romló állapotát a BSE, közismert nevén a kergemarhakór, vagy a Creutzfeldt-Jakob-kór (CJD) okozhatta, és azt sugallták, hogy a nő nyers húst evett. A kórház közleményében nem hivatkozott erre az állításra, abban azt írták, hogy Agnieszka Covid-tesztje halála előtt pozitív volt, bár amikor bekerült kórházba, negatív volt, kétszer is.

Az ügyben hivatalos vizsgálat indult, hogy kiderítsék, orvosi mulasztás okozta-e a nő halálát. Ám ha ez is történt, nem kétséges, hogy Agnieszka orvosainak döntését erősen befolyásolta a jelenlegi, kivételesen szigorú aborusztörvény.

Újabb tüntetések várhatók

A Női Sztrájk nevű lengyel feminista szervezet Twitteren tette közzé állásfoglalását Agnieszka halálával kapcsolatban, ebben egyszerűen gyilkosoknak nevezik a szigorú abortusztörvényt megszavazó lengyel kormánypárt tagjait. Emellett újabb tüntetést szerveznek a lengyel alkotmánybíróság épülete elé, azt követelve, hogy vonják vissza az abortuszt gyakorlatilag ellehetetlenítő törvény alapját képező alkotmánybírósági határozatot. Az előző nagy tüntetés az után volt, hogy tavaly szeptemberben egy 30 éves lengyel nő már életét vesztette a törvény miatt: szeptikus sokk okozta halálát, mert orvosai nem végezték el rajta az esetében életmentő abortuszt, ehelyett a lengyelországi terhességmegszakításokat korlátozó törvény miatt inkább a magzat elhalására vártak. 

Miután a tragikus hír nyilvánosságra került, nők ezrei mentek ki az utcára, Varsóban az alkotmánybíróság elé vonultak, és kormányellenes jelszavakat skandáltak. Az épület elé érkezve mécseseket gyújtottak az elhunytra emlékezve, jelszavuk az volt, hogy „Ne többet” (Ani jednej więcej, amint az cikkünk nyitóképén is látható).

Tüntetők a tavaly szeptemberben elhunyt nő, Izabela fotójával egy gdanski tüntetésen 2021. november 28-án. (Fotó: Tomasz Zasinski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Nőellenes, életellenes törvény

A lengyel alkotmánybíróság 2020. október 22-én döntött úgy, hogy a már alapjáraton nagyon szigorú abortuszszabályozást tovább szigorítja. Azóta Lengyelországban csak akkor kérhető művi terhességmegszakítás, ha az nemi erőszak következménye, vagy ha a magzat kihordása életveszélyt jelentene a nő számára. A korábbi szabályozáshoz képest ez annyiban szigorúbb, hogy

a beteg magzat abortálását sem engedélyezi, még akkor sem, ha az biztosan nem életképes.

A döntést követően hatalmas tüntetéshullám indult az országban, többször is százezres tömeg gyűlt össze a nagyvárosokban. A tüntetések két fő követelése az abortuszszabályozást érintő alkotmánybírósági döntés érvénytelenítése, valamint a Jog és Igazságosság kormányának lemondása volt.

Tavaly novemberben az Európai parlament képviselői is felszólították a lengyel kormányt, hogy garantálja: több nő nem hal meg Lengyelországban a korlátozó törvény miatt. Az állásfoglalásban leszögezték: az abortuszról szóló ítélet újabb példája a jogállamiság rendszerszintű összeomlásának Lengyelországban, és annak, hogy a politika rátelepedett az igazságszolgáltatásra. 

Agnieszkát férje, három gyermeke, szerettei és barátai gyászolják.

Kiemelt kép: Egy nő tartja a tüntetések szlogenjévé vált felirattal ellátott táblát (Ani jednej więcej, vagyis ne többet) Krakkóban egy 2021. december 1-i tüntetésen. (Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto/Getty Images)
Forrás: Guardian, Mérce, Európai Parlament