Növények a hálószobába, amik segítik a pihentető alvást

Mindenki arra törekszik, hogy az a kis idő, amit alvással tölt, a lehető legpihentetőbb legyen. Azt már elárultuk, hogy milyen környezeti feltételekre van ehhez szükség, most azonban a természet kincseit próbáljuk ugyanilyen módon bemutatni. Következzenek az alvást segítő szobanövények!

Hegyescsúcsú futóka, a szennyezettség ellenszere

Elsősorban olyan hálószobákban érdemes tartani, ahol nagy a levegő szennyezettsége – például belvárosi, szmogos környezetben –, ugyanis levelein és a talajon keresztül megszűri az oxigént és megöli a benzol- valamint a formaldehidszármazékok nagy részét is. Utóbbi nagy mennyiségben előfordul például a frissen vásárolt bútorokon is.

Vitorlavirággal a szárazság ellen

Száraz torok, bőr és nyálkahártya? Az ehhez hasonló tüneteket allergia, illetve a szoba szárazsága is okozhatja. Ha utóbbiról van szó, akkor vitorlavirággal érdemes benépesíteni a hálót, mert párásító hatásának köszönhetően enyhülést hoz a fenti tünetekre.

Közönséges borostyán, a NASA egyik kedvence

A közönséges borostyán légtisztító hatását még a NASA is elismeri. A virág asztma, illetve légúti megbetegedések esetén hasznos, ugyanis a levegőben lévő ürülék 94%-át, valamint a penész 78%-át megszűri – derül ki az American College of Allergy, Asthma & Immunology kísérletéből –, ezzel pedig javítja az alvásminőséget. Egyre azonban vigyázzatok: a növény levele mérgező lehet emberek és négylábúak esetén egyaránt, a lurkókat és a háziállatokat inkább ne engedjétek a közelébe.

Gerberával az álmatlanság ellen

A gerbera nem csupán szép, de sokkal több oxigént szabadít fel a szobában, mint bármelyik eddig felsorolt növény, így az alvási problémák esetén az egyik legjobb természetes alternatíva lehet. Allergiások ne alkalmazzák ezt a módszert!

Valeriána, a régi kedvenc

A nyugtató hatásáról közismert valeriánát már az ókorban is használták az idegek lecsillapítására, bár ekkoriban még tea vagy tinktúra formájában fogyasztották. Azonban a rózsaszín virág önmagában is hatékony lehet álmatlanság esetén, illatos bimbói javítják az alvásminőséget. Mivel a macskák teljesen bepörögnek a virágtól, cicatulajdonosoknak nem ajánljuk a tartását.

Gardénia a nyugodt pihenésért

A gardénia illatát a váliuméhoz hasonlítják, ami erős nyugtatószer, nem véletlen, hogy cserepes formában gyakran ajánlják hálószobai tartásra. Ha nehezen tudtok álomba szenderülni, vagy éjszaka többször is felriadtok, érdemes kipróbálni.

Szobai szanszeviéria, a bio levegőszűrő

Az anyósnyelvnek csúfolt hosszú levelű szobanövény szintén rajta van a NASA listáján, úgy tartják számon, mint a rákkeltő anyagok elleni élharcost, ugyanis az olyan mérgező vegyületeket, mint a formaldehid, a triklóretilént és a már emlegetett benzolt is megszűri.

Oxigénygyáros Aloe Vera

Az aloe jótékony hatását nem kell bemutatni, mindenki tudja, hogy mi mindenre jó. Azzal viszont sokan nincsenek tisztában, hogy a növény az éjszakai órákban sokkal több oxigént bocsát ki, mint napközben, így hozzájárul a nyugodtabb éjszakához és a jobb alvásminőséghez.

Levendula, a stresszölő

Egy sor olyan levendulás terméket lehet kapni, ami a jobb alvást hivatott szolgálni, de mi a cserepes változatra szavazunk, ami bármelyik nagyáruházban megvásárolható. A levendula illata csökkenti a szorongást, de a vérnyomást és a szívfrekvenciát is lassítja, enyhítve az stressz okozta panaszokat. Sőt, kutatás bizonyítja, hogy fokozza a könnyebb elalvást és csökkenti a gyors szemmozgás (REM fázis) utáni éberséget is. Ha a feszültség az, ami alvászavarokat okoz nálatok, ezt is próbáljátok ki.

Jázmin: éjjel-nappal hatékony

Finom illata és fehér virága miatt nagyon szeretjük a jázmint, azonban tanulmányok egyértelműen alátámasztják, hogy nemcsak szép, de hasznos is. Egy próbát megér, ha kedvelitek az illatát.

Fotó: Thinkstock

(housebeautiful.co.uk)