Így varázsolhatjuk kutya- és macskabarát hellyé a kertünket

Egy háziállat rengeteg felelősséggel jár, így vele is ki kell alakítanunk olyan együttélési szabályokat, amikkel mindannyian boldogan és komfortosan létezhetünk. Ez a kertben különösen fontos, hiszen így nemcsak a kutyánkat, illetve a macskánkat tudhatjuk biztonságban, hanem a növényeinket is.

Kutya

Kényelmes ösvény mindenkinek jár

A kutyák nem tudják, melyik a számukra kijelölt út, ami sok esetben azt jelenti, hogy nagy bosszúságunkra a virágágyásokon és az ültetvényeken keresztül szaladgálnak, és ezzel komoly károkat okoznak a növényeinkben. Ha elkerítjük az adott ágyásokat, az sokat segíthet, ahogyan az is, ha számukra komfortosan járható ösvényeket hozunk létre. A kis kavicsokon való lépkedés kényelmes nekik, hiszen nem forrósodnak annyira át. Arra ügyeljünk, hogy a széleik ne legyenek élesek.

Figyeljünk a kutyánkra

A kutyáknak napi szinten figyelemre van szükségük, ezért mindig gondoskodjunk arról, hogy elegendő időt töltsünk velük játékkal, sétával. Ha a kertben tartózkodunk, ügyeljünk rá, hogy szemmel tartsuk őket és az első adandó alkalommal, amikor ásni látjuk, rászóljunk. A legjobb viszont, ha arra neveljük, hogy míg a kertben tevékenykedünk, ott feküdjenek vagy üljenek mellettünk – ez is ugyanúgy feladatot jelent számukra.

Intsünk búcsút a jelölgetésnek

A kutyák előszeretettel jelölik a területüket, ha pedig többen vannak, az azt jelenti, hogy rengetegszer éreznek késztetést arra, hogy felüljelöljék a másik által hagyott nyomot. Ez gyakran abban nyilvánul meg, hogy a virágágyásainkat egymás után árasztják el pisivel. Ennek megszüntetése érdekében az ágyások köré felhúzott kerítés sokat segíthet, de az erős, karakteres illatok is távol tartják őket. Szórjuk be a virágok körüli helyet cayenne borssal, aminek az aromája taszítja az állatokat.

Hozzunk létre komfortos helyeket

Ha háziállatot tartunk, nagyon fontos, hogy olyan helyeket is létrehozzunk az otthonunkban, ahol nemcsak mi, hanem ők is kényelmesen érezhetik magukat. A kutyák rajonganak a szabadban töltött időért, de nem árt, ha odafigyelünk arra, hogy kint is biztonságosan, kényelmesen létezzenek. Mindig legyen víz a kertben, amiből ihatnak, illetve hozzunk létre számukra olyan árnyékos részeket, ahová vissza tudnak vonulni a túlzott napsütéstől.

A játék helye

Ne ültessük be az egész kertet! Hagyjunk egy viszonylag nagyobb szabad területet, ahol a kutyák kedvükre ugrándozhatnak, szaladgálhatnak, labdázhatnak anélkül, hogy valamiben kárt tennének.

Macska

Nem mindegy, milyen növények vannak a kertben

A macskabarát kert kialakításának első alapszabálya, hogy ügyelnünk kell rá, milyen növényekkel ültetjük be. A napraforgó, a bambusz, a rózsa, az ibolya és többek közt a levendula, valamint a menta, a zsálya, a rozmaring és a petrezselyem jó hatással vannak az egészségükre.  A liliomok, a vörös rügyek, a körömvirág és egyebek mellett a bazsarózsa is károsak.

Biztosítsunk menedéket

A macskák szeretnek elrejtőzni, keresik is az olyan helyeket, ahol magukban lehetnek. Jó, ha a kertben is kialakítunk számukra olyan területeket, ahol védve vannak a naptól és az időjárási viszonyoktól, és még a kényelmük is biztosítva van.

Játékra fel

Nem kell, hogy csak bent biztosítsunk játékot a macskák számára. Kössünk az alacsonyabban lévő faágakra vagy a növényekhez néhány madzagot, amit kergetni, pofozgatni tudnak. De a benti játékaik közül is kivihetünk néhányat a kertbe, csak ügyeljünk rá, hogy a nap végén visszavigyük őket.

A macska boldogsága a gazda boldogsága

A macskák szeretnek különböző növényeket rágcsálni, és ha igazán örömet akarunk nekik szerezni – és nem mellesleg elkerülni, hogy a szeretett virágainkban essen kár –, ültessünk macskamentát a kertbe. Imádják az illatát, eufórikus hatással van rájuk. Örömmel fogják rágni, illetve hemperegnek is majd benne.

Kerüljük a káros vegyszereket

Ügyeljünk rá, hogy milyen növényvédő-, illetve ápolószereket használunk a kertben, mert előfordulhat, hogy azok mérgezőek a kisállatok számára. Helyettük használjunk inkább öko, állatbarát megoldásokat.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

Forrás: gardenista.com, cuteness.com, designrulz.com