A pozsgástartás alapszabályai kezdőknek és haladóknak

A pozsgások strapabíró növények, jól viselik a szárazságot és az égető napsütést is, ráadásul, ha hihetünk a legújabb szobanövénytrendeknek, a tartásuk is divatos. Mindez elég indok arra, hogy feltérképezzük a gondozásuk alapszabályait.

Csak csínján a locsolással!

pozsgásak3

A pozsgás növények párnás levelei rengeteg nedvességet képesek elraktározni, nem véletlen, hogy például a kaktuszok olyan jól bírják a sivatagi klímát. Ebből adódóan bőven elég őket akkor meglocsolni, amikor földjük teljesen kiszáradt – ha túl sok vizet kapnak, az a vesztüket jelentheti.

Süss fel nap!

pozsgásak4

A pozsgások imádják a napfényt, vagyis mindig olyan helyre érdemes őket állítani, ahová sokat süt a nap. Az sem baj, ha közvetlen, erős sugárzás éri a cserepüket – ha van növényfajta, ami ettől sem pusztul ki, akkor az a pozsgás.

Személyes tér a virágoknak is

pozsgásak1

Apropó napfény! Mindig ügyelni kell rá, hogy kellő szabadságot biztosítsunk a virágoknak. Legalább arasznyira kell állniuk egymástól a kaspóknak, mert a zsúfolt kompozíció miatt könnyen megeshet, hogy nem fejlődnek olyan szépen a növények. Ez különösen érvényes akkor, ha csak félárnyékos hely jut nekik.

Egyéni odafigyelés

pozsgásak2

Annak ellenére, hogy alapvetően szívós növényfajtáról beszélünk, mindig érdemes figyelembe venni az egyéni jellemzőket. Némelyik virág kifejezetten élvezi az erkély és kert klímáját, némelyik viszont szobanövényként funkcionál a legjobban. Kezdő pozsgás tulajdonosként a zöld levelűeket javasolt választani – például a pozsgafákat –, mert ezek tűrőképessége a legmagasabb. A rutinos gondozók kísérletezhetnek aloe vera, agave vagy kaktusz beszerzésével, illetve a kertben kövirózsával. Visszatérve a színekre: a lila és narancssárga árnyalatú növények jobban kedvelik a kerti flórát, ezeket célszerű kint elültetni.

Vízelvezető rendszer

pozsgásak5

Amikor pozsgást ültetünk, mindig olyan cserepet, ládát kell választani, ami lyukas, és amiből a víz el tud folyni, máskülönben a gyökerek elrohadhatnak. Szakavatott kertészek például követ szoktak tenni a cserép aljába, hogy ne álljon meg alul mocsárszerűen a nedvesség. Ezt a trükköt mi is bátran alkalmazhatjuk, de akár virágládák tálcáira is állíthatjuk őket – a víz ide szintén ki tud folyni.

A Nők Lapja Kert 2017-es számában bővebben is olvashattok különféle pozsgásokról.

Szöveg: D.A.

Forrás: gardenista.com

Fotó: Thinkstock