Mi a baja a szobanövényednek? 6 gyakori probléma és a megoldásuk

A szobanövények nem tudnak beszélni, de ha nem érzik jól magukat, azt egyértelműen jelzik, nekünk csak meg kell tanulnunk olvasni a jelekből. Összeállításunk ebben nyújt segítséget!

Kártevők és fertőzések kereszttüzében

virág-törlés

A rovarok, tetvek és egyéb kártevők jelenlétének biztos jele, ha a virág leveleit barna foltok, rágásnyomok illetve lyukak tarkítják, sőt, a virág talaján ülő penész is erre utalhat.

Megoldás:

A probléma felismerése már önmagában fél siker, ugyanis így elkülöníthető a fertőzött növény, és a betegség nem fog átterjedni a többi virágra. A beteg virágról távolítsátok el a fertőzött leveleket, majd a még épeket töröljétek át nedves ruhával. Amennyiben egy-két hét után úgy tűnik, a kártevőknek nyomuk sincs, vissza lehet tenni a növényt a többi közé. Viszont, ha nem javul a helyzet – ez főként gombás fertőzésnél szokott előfordulni –, akkor érdemes rovarirtó oldattal próbálkozni.

Szomjazó szobanövények

virág-száraz

Megbarnult, száraz levélszélek és kiszáradt talaj árulkodik arról, hogy nem öntözitek elég gyakran a virágot, vagy ha öntözitek, akkor sem jól csináljátok.

Megoldás:

Gyakoribb locsolás. :) Nem élcelődni szeretnénk, de tényleg ez az egyetlen módja a kiszáradt növények újraélesztésének. Minél előrehaladottabb a probléma, annál fontosabb a megfelelő öntözés, ami alatt az áztatást, a talaj alapos benedvesítését értjük. Ha egy virág már rossz állapotban van, célszerű a mosdókagylóba helyezni és hagyni, hogy a csapból szivárgó víz 15-20 percen keresztül itassa a földjét, így az összes gyökér vízellátása elkezd helyreállni.

Túllocsolás, a túlbuzgók bűne

A túlbuzgó öntözésnek is a virág látja kárát – ez szinte veszélyesebb, mintha ritkán locsolnátok meg a növényt. Ha azt látjátok, hogy a levelek hervadtak, lankadtak, puhák és hajlékonyak, biztosra vehetitek, hogy a virág túl sok vizet kap. Elsősorban a pozsgásokkal – például a kaktusszal, majomkenyérfával – érdemes vigyázni, mert ezek vízigénye nagyon kicsi.

Megoldás:

Ebben az esetben nagyon egyszerű a megoldás: locsoljatok kevesebbet, de egy öntözés legyen kiadós és itassa át alaposan a talajt. Ha a gyökerek megtanulják, hogy több vizet kell tárolniuk, az növekedésre ösztönzi őket, a gyakori öntözéstől csak „ellustulnak”.

A napsütés hiánya

virág-árnyék

Egy egészséges növény zöld és erős, láthatóan jól érzi magát a bőrében. A fényhiányos ezzel szemben szikár, hajlékony szárú, levelei fakók, gyengék már ránézésre is. Ez azonban nem zárja ki, hogy újabb és újabb hajtásokat hozzon, bár a lombhullatás is jellemző rá – növénytől függ, hogyan reagál az árnyékos környezetre.

Megoldás:

Minden virágnak más a fényigénye, vannak, amelyek kifejezetten napsütésmentes helyen érzik jól magukat, mások viszont azt szeretik, ha állandóan napfényben fürdőzhetnek. Ahhoz, hogy a probléma megoldódjon, olyan helyet kell a kókadó növény számára választani, ahol adottak a környezeti feltételek. Mi azt javasoljuk, minden második héten mozgassátok át a cserepeket – ami eddig hátul volt, az kerüljön előrébb – így biztosan minden virág kellő fényt kap majd.

Tápanyaghiány esetén tankolás

A tápanyaghiány jeleit még felsorolni is nehéz. A növekedés hiánya, az új levelek elmaradása, a különböző méretű, sokszor torz levelek, a sárgulás vagy éppen a kivilágosodó erezet mind arra utalnak, hogy a virág nem jut kellő erőhöz, a talaj nem tartalmaz elég nitrogént, káliumot és vasat – utóbbit biztosra vehetitek, ha sárguló lombozattal találkoztok.

Megoldás:

A komposztálás vagy trágyázás jó megoldás lehet a problémára, de utóbbi a zárt lakásban nem bölcs megoldás. A kávézacc-kúra alkalmazása a virágföldön viszont kiváltja a fentieket, ugyanis javítja a talaj szerkezetét és csökkenti a pH-értékét is. Egyedül tűlevelűeknél nem szabad alkalmazni ezt a módszert, ilyenkor az egyetlen segítség a mesterséges tápoldat.

Fullasztó párahiány

Elsősorban a trópusi növények sínylik meg, ha a lakás páratartalma alacsony, ők ugyanis kifejezetten nedves környezetben érzik jól magukat. A lehulló, megbarnuló levelek ezt azonnal jelzik, főleg a téli hónapokban, amikor a fűtés miatt még inkább száraz a lakás levegője.

Megoldás:

Permetezés, permetezés és permetezés! Nyilván nem lehet mediterrán klímát létrehozni a négy fal között, de a páratartalom növelésére a permetezés az egyik legjobb megoldás. Szobahőmérsékletű vízzel akár minden nap érdemes a szóban forgó virágokat lespriccelni, de ha a fürdőszobán van ablak, oda is beállíthatjátok a növényeket, mert zuhanyzás közben rengeteg pára termelődik a helyiségben.

Ha szívesen kertészkedtek ti magatok is, a Nők Lapja Kert és Virág 2017-es különszámából még több ihletet meríthettek.

Szöveg: D.A.

Forrás: apairandasparediy.com

Fotó: Thinkstock