Egyik pillanatban még milliós fordulatszámon pörgünk, szinte ég a kezünk alatt a munka – majd hirtelen ránk tör a leküzdhetetlennek tűnő fáradtság, és majdhogynem sírva tudnánk könyörögni néhány perc alvásért (vagy azért, hogy legyen már végre vége ennek a munkanapnak). Mit tehetünk, hogy az utolsó munkaórákat (és az utána következő, jól megérdemelt kikapcsolódást) ne zombi-üzemmódban töltsük?

A délutáni energiaszint-csökkenés az egyik legtermészetesebb dolog a világon, mégis úgy érezzük, tennünk kell ellene, hiszen nem engedhetjük meg magunknak, hogy a főnökünk arcába ásítsunk délután kettőkor – vagy ami még rosszabb: ne végezzük el az összes aznapra nekünk kiosztott feladatot.
Lehetnénk azonban sokkal engedékenyebbek magunkkal, hiszen nem másról van szó, mint hogy cirkadián ritmusunk, azaz a napi biológiai óránk a működésére általánosan jellemző módon hullámzik. Fáradtságérzetünkre rátehet még egy lapáttal, ha nehezen emészthető ebéddel kényeztetjük, vagy unalmas megbeszéléssel kínozzuk magunkat. Ilyenkor szinte ösztönösen befeszítünk, nekiállunk minél jobban megerőltetni magunkat, hogy csak azért is szembeszálljunk a fáradtsággal – vagy kipróbálhatjuk az alábbi módszerek egyikét az áhított energiafröccs reményében.

1. Engedjünk a kísértésnek

A legkedvesebb (és sajnos legnehezebben kivitelezhető) tanáccsal kezdjük, ami így hangzik: dőljünk le egy picit! Ez a tipp főleg azokhoz szól, akik nem nagyüzemben, zsúfolt irodában vagy autóban töltik a munkaidejük legnagyobb részét, hanem otthon, vagy olyan haladó szellemiségű irodai környezetben, ahol a munkáltató pihenőszobát biztosít a dolgozói számára.
Ki hitte volna, hogy a pihenés a leghatékonyabb módja a fáradtság elűzésének? Néhányunknak ráadásul elég ehhez egy mindössze 20 perces gyorspihenőt beiktatnunk a délutánba, másoknak 30–45 perc elég; viszont fontos, hogy napközben ne aludjunk többet egy órácskánál, hiszen az már megborítja természetes bioritmusunkat, és éjszakai alváskimaradáshoz vezethet.
Mennyivel jobban megéri egy kicsit ledőlni, mint végigvonszolni magunkat a nap hátralévő óráin!

Ha megtehetjük: tegyük meg! – Forrás: Adrian Swancar/Unsplash

2. Csináljunk olyasmit, ami feltölt

Sokakat még inkább nyomás alá helyez ilyenkor, hogy úgy gondolják: most aztán tényleg minden percüket a munkájuk elvégzésére kell fordítaniuk, hiszen a fáradtság miatt eleve lassan csinálják – még az is lehet, hogy nem végeznek feladataikkal a munkaidő végéig. Pedig ez gyakran épp ellenkezőleg működik! Kimerülten, dekoncentráltan kétszer annyi időbe (és sokkal több fáradságba) is kerülhet ugyanazt a feladatot elvégezni, mint feltöltődve, teli energiával.Adjoa Osei klinikai szakpszichológus azt tanácsolja, igenis tartsunk rövid szünetet és végezzünk valami egészen más tevékenységet! Ha megtehetjük, mozogjunk 20–30 percet, sétáljunk egyet, vagy meditáljunk, végezzünk légzésgyakorlatokat!

3. Hozzunk több fényt a délutánba

Az előző tippel összekötve: menjünk ki a természetes fényre – vagy csak kapcsoljuk fel a villanyt, hisz az is sokat jelent! Az éberséget segíti (azaz az elalvást nehezíti), ha erős fényhatásnak tesszük ki magunkat, ennek fajtái közül is a leghatásosabb a napfény (mintegy 100 000 lux az irodai lámpák 1000 luxával szemben). Mivel sokunk nem teheti meg, hogy a munkaidő kellős közepén természetes fényben sütkérezzen, vagy amikor kedve szottyan, napfürdőt vegyen, az erős irodai lámpák felkapcsolása is segíthet éberségünk megtartásában.

4. Igyunk egy pohár hideg vizet

Mások viszont arra esküsznek,

hogy reggel meleg (40–45 Celsius-fokos) vizet kell inni – mivel ez segíti az anyagcserét, méregteleníti a szervezetet, az emésztőrendszert pedig fokozatosan, sokk nélkül indítja be.

Reggelente az ébredést is köztudottan nagyban segíti egy pohár hideg víz éhgyomorra történő elfogyasztása – nincs ez másképp délutáni fáradtság esetén sem. 1 vagy 2 százalékos, enyhe dehidratáltság is olyan tünetekkel járhat, mint a kognitív funkciók és a rövidtávú memória zavara, fáradékonyság, rosszabb koncentráció, szeszélyesség, szorongás.

5. Nassoljunk – de ne akármit

A brokkoli, a gabonafélék, vagy például a tojás is mind segítik a koncentrációt, erősítik a problémamegoldó-képességet, emlékezőképességet, figyelmet. A nassolás ráadásul olyan kikapcsolódást jelenthet számunkra, amely előre izgatottsággal tölt el bennünket. Alkalomadtán persze édes korai uzsonnával is kedveskedhetünk magunknak: fogyaszthatunk süteményt, cukorkát, csokoládét – a cél jelen esetben valóban szentesíti az eszközt.
Mindezt kávézásra is átfordíthatjuk: délelőtti kávénk helyett (amelynek idején még úgyis pörget minket természetes bioritmusunk) kávézzunk délután!

Ötvözhetünk akár több módszert, például tarthatunk kávészünetet egy közeli parkban – Fotó: Caleb George/Unsplash

+1 Végső esetben: „Kényszerítsük magunkat”

Angela Karachristos coach lustálkodási rohama rendre délután kettőkor éri utol őt – emiatt saját bevallása szerint igyekszik minden fontos megbeszélést épp akkorra időzíteni. Ezzel jóformán esélyt sem ad a fáradtságnak, hiszen a találkozókat kísérő adrenalin eltereli gondolatait a puha fotelok és kanapék irányából – délelőtt pedig seperc alatt elvégzi azokat a feladatait, amelyeket általában egyedül végez.

A módszereket külön-külön vagy többet egyszerre alkalmazva is sikerrel növelhetjük délutáni hatékonyságunkat a dolgos hétköznapok során.

Kiemelt kép: Jessica Peterson/Getty Images