Egyre többet hallunk a mindfulness erejéről, de vajon ez is csak egy új trend, vagy valódi segítséget nyújt?

A mindfulness fókuszában a jelenben megélt tapasztalatok állnak, jelentése szó szerinti fordításban tudatos jelenlétet vagy éber figyelmet jelent, ennél azonban sokkal többről szól.

Gondoljunk csak bele, hogy egy nap hányszor rágódunk a múlton vagy aggódunk a jövő miatt, csak vegyük számba a „mi lett volna ha” vagy a „mi lenne ha” kérdéseinket. Ezekben a pillanatokban nem arra koncentrálunk, ami éppen történik velünk, bennünk vagy körülöttünk, így pedig akár fontos pillanatok, időszakok mellett is elmehetünk. A mindfulness azon túl, hogy a tudatos jelenlétre hívja fel a figyelmünket, egy szemléletmódot is tanít nekünk. Az aktív cselekvés mellett ugyanis az ítélkezésmentességet is magába foglalja, ezt a hozzáállást pedig kiterjeszthetjük az egész életünkre. (Bár egyes kutatások szerint az is elképzelhető, hogy önzőek leszünk a mindfulnesstől.)

Hogyan lehetünk jelen?

A mindfulness szemléletmódot sokféleképpen gyakorolhatjuk. Tudatos jelenlét az is, ha egy relaxáló körülményt teremtünk magunknak otthon és leülünk meditálni, de az is, amikor például mosogatás közben csak arra figyelünk, amit épp csinálunk: a habra a tányéron, az edények halk csörömpölésére, ahogy bepakoljuk a szárítóba. Mindkettő segíthet kicsit kikapcsolni a gondolatoktól zakatoló elménket. De akkor is tudatosan vagyunk jelen, amikor éppen megfigyeljük önmagunkat. Csendben, békében, ítélkezésmentesen. A mindfulness segíthet az önismeretben is, hatására kicsit lelassulhatunk, csökkenthetjük a szorongást, a stresszt, kikapcsolhatjuk az aggodalmakkal teli gondolatainkat, segítségével megélhetjük, amit éppen csinálunk, azaz jelen lehetünk a pillanatokban.

Aki tartott már digitális detoxot, azaz kütyümentes napokat, tudja, milyen sokat ad, ha megpróbálunk kicsit lassítani, jelen lenni. Persze nem tehetjük meg, hogy mindig kikapcsolva tartjuk a gépet és a telefonunkat. Szerencsére azonban már elvonulás nélkül is felszabadíthatjuk az agyunkat és a testünket a minket érő stressztől és ingeráradattól. Life és mindfulness coachként azt tapasztalatom, sokan azért nem mernek belekezdeni a meditációs vagy mindfulness gyakorlatokba, mert úgy érzik, nincs idejük rá. De nem kell többórás gyakorlatokat végezni ahhoz, hogy kicsit csillapítani tudjuk az elménket. Már napi egy-két rövidebb mindfulness gyakorlat is segíthet, hogy csökkentsük a stresszt és tudatosabban legyünk jelen.

Öt perc mindfulness

Próbáljuk ki ezt az egyszerű gyakorlatot kezdésképp: az esti zuhanyzás közben kezdjük el figyelni a tapasztalatainkat. Például ahogyan felhabzik a szappan, vagy ahogy a bőrünkhöz ér a víz vagy a tusfürdő. Milyen érzeteket kelt? Milyen hangokat hallunk? Csukjuk be a szemünket és figyeljük a vízcsobogást és csak vegyünk pár mély lélegzetet. Ha kiszálltunk a kádból, az esti szépségrituálét is ugyanígy lehet a jelenben végezni. Amikor a szérumot vagy a krémet kinyomjuk a kezünkre, figyeljük meg a textúráját, a színét és azt is, milyen érzés, amikor felkenjük a bőrünkre. Hideg? Jóleső? Ha végigcsináljuk ezt a gyakorlatot minimum tíz perc telik el úgy, hogy csak és kizárólag a jelenben leszünk. Figyeljük meg, hogyan érezzük magunkat utána? Segített csillapítani a zakatoló gondolatainkat? Ha bevált, ismételjünk!

A cikk szerzője: Dóczy Júlia life- és mindfulness coach

Kiemelt kép: Getty Images