stressz krízishelyzet mindfulness

Íme a tuti módszer a kontroll megőrzéséhez krízishelyzetben

Olykor a legjobbakkal, a legnyugodtabb természettel bírókkal is megesik, hogy eluralkodnak rajtuk az indulatok. Legyen szó dühről, szomorúságról, kétségbeesésről, nem biztos, hogy a hely és az idő épp megfelelő az összeomláshoz. Ha fontos, hogy az adott pillanatban megőrizzük, vagy villámgyorsan visszanyerjük lélekjelenlétünket, próbáljuk ki az alábbi gyors és hatékony módszert.

A stresszes hétköznapok során gyakran eluralkodnak rajtunk olyan negatív érzelmek, amelyek gyakran tartósan is megkeserítik az életünket. Legyen szó munkahelyi szorongásról, személyes veszteség miatti nyomasztó szomorúságról vagy éppen a forgalmi dugók okozta ingerültségről, a lényeg ugyanaz, kellemetlenül érezzük magunkat a bőrünkben. Még rosszabb a helyzet, ha a kellemetlen érzést kiváltó esemény, a krízishelyzet hirtelen, váratlanul jön és felkészületlenül ér. Bármi legyen is a szorongás, az indulat, a krízis forrása, oka, fontos, hogy kordában tudjuk tartani az érzelmeinket, hogy elkerüljük a kínos helyzeteket, vagy épp azt, hogy túlságosan belelovaljuk magunkat a negatív érzelemcunamiba. Alexis Florentina Borja, a szomatikus pszichológiára és az idegrendszeri szabályozásra szakosodott gyakorló coach a közösségi média csatornáin oszt meg hasznos és gyors stresszoldó stratégiákat és feszültségcsökkentő tippeket. 

Gyors és mindig hatékony módszer krízishelyzet esetére

A módszere igen egyszerű, de nagyon hatékony. Bárhol és bármikor bevethető, nem kell ugyanis más hozzá, mint a tapintásunk képessége. A terapeuta az alkalmazás módját is részletesen kifejti, ami szintén nem tűnik különösen bonyolultnak.

Lássuk, hogyan szabadulhatsz meg a rajtad uralkodó negatív érzelmi hullámtól!

Először is vegyél egy mély lélegzetet, majd keress a közeledben valamilyen jól érzékelhető, tapintható, megfogható tárgyat, anyagot, felületet.

Érintsd meg! Krízishelyzet esetén fontos, hogy érezd, kapcsolatba kerültél a felülettel. Ez lehet a padló, egy szék vagy akár a fal. De az is beválik, ha rátenyerelsz mindkét kezeddel az asztalodra, vagy marokra fogod a kávésbögrédet, kulacsodat. A következő lépés, hogy alaposan meg kell figyelned az érintkezés részleteit. Fókuszálj a tested azon részeire, amelyek kapcsolatba kerültek a kiválasztott tárggyal. Ezek után minden idegszáladdal a felülettel való érintkezésre kell koncentrálnod. Milyen a hőfoka? Milyen a textúrája? Na és a forma? Figyelj a legapróbb részletekre is!

mindfulness stresszoldás kontroll krízishelyzet

A mindfulness számos potenciális előnnyel jár (kép: Getty Images)

Borja állítja, az érintés olyan, mint egy horgony, biztos pontot jelent a körülöttünk zajló események sodrában, ha beütne egy krízishelyzet. A testünkön kívüli felületek anyaszerűségének megtapasztalása hatásos nyugtatóként működik, hiszen a gondolataink átfókuszálásával túlléphetünk a rajtunk uralkodó kellemetlen érzelmi hullámon – állítja a terapeuta.

A fenti gyakorlat is a mindfulness hatékonyságán alapszik. Kattints, és tudj meg többet a tudatos jelenlét előnyeiről!

Kiemelt kép: Getty Images