Szívesen barangolnátok hófödte túraösvényeken? Netán a síelés szerelmesei vagytok? Ajánlónkban olyan hazai és külföldi téli kirándulóhelyeket mutatunk be, ahol mozgás közben átélhetitek az igazi, régi telek varázsát.

Innsbruck, Ausztria

innsbruck

A síelés és snowbordozás „fővárosa” az ausztriai Innsbruck. A város nemzetközileg elismert alpesi üdülőhelyekkel rendelkezik, és ha valahol, itt aztán rengeteg téli sportban kipróbálhatjuk magunkat. Az Alpok szívében található meseszép város nemcsak a havas hegycsúcsairól híres, Innsbruck az otthona a népszerű Swarovski kristályoknak is. Ha arra jártok, érdemes két siklás között kis időt szakítani a régi házakkal tarkított óvárosra, ahol megkóstolhatjátok a helyi gasztronómiai különlegességeket. A belvárosból hegyi vasúttal ellátogathattok Európa legmagasabban fekvő állatparkjába, az Alpenzoo-ba is.

Mátraszentistván, Felső-Mátra, Magyarország

mátraszentistván

Nem kell hosszú kilométereket utazni ahhoz, hogy felcsatolhassátok a sílécet! Itthon is remek síparadicsomokra bukkanhattok: például a fővárostól nem messze fekvő Mátraszentistvánra. A kilenc hektáros hegyi területen elterülő centrumban hat sípályát, síóvodát, hócsúszdaparkot, szibériai fenyőkből készült hegyi kunyhókat és rönkházakat is találhattok. A családi síterepként funkcionáló síparkban minden évben megrendezik a Hófesztivált, melynek keretében többek között ingyenes sí- és snowboardoktatásra is jelentkezhetnek az érdeklődők.

Rovaniemi, Finnország

finnország

Egyszer az életben mindenkinek el kell látogatnia Mikulás hivatalos szárazföldi lakóhelyére, Lappföld fővárosába, Rovaniemibe! Turisták tömkelegét vonzza a város központjától mindössze 8 kilométerre található Santa Park, de nagyon sokan a sarki fény jelenségért látogatnak ide. Ez a különleges természeti látványosság évi 200 alkalommal figyelhető meg a finn égbolton. A közelben található az Artikum Természettudományi Múzeum, ami a sarkvidék életmódját, múltját és jelenét mutatja be. A családdal érdemes kipróbálni a hómobilozást, de hajthattok kutyaszánt vagy utazhattok rénszarvasszánon is – a gyerekek valószínűleg imádni fogják.

Eplény, Bakony, Magyarország

eplény

Ha már egy ideje kacérkodtok a síelés gondolatával, de még eddig nem volt szerencsétek kipróbálni ezt a nagyszerű sportot, akkor ideális terep lesz számotokra az eplényi Síaréna. A kezdők mellett természetesen a gyakorlott síelők is megtalálják a kedvükre való pályát a piros és fekete jelölésűek között. Akinek nincs felszerelése, az bérelhet is, ha pedig elfáradnátok az egész napos csúszkálásban, akkor remek szálláshelyek és éttermek közül válogathattok.

Abisko, Svédország

abisko

Ha a meghitt, családi kirándulás helyett inkább egy izgalmas és kalandos téli túrára vágytok, irány Abisko! Akár vonattal is megközelíthető a Svédország északi részén fekvő nemzeti park, ahol az Abiskojokk folyó vízfelszínén esténként a sarki fény tükröződése figyelhető meg. A meredek sziklafalakkal övezett mély kanyonokon áthaladva megcsodálhatjátok a sziklák között megbújó lapp orchideákat, vagy elcsíphetitek a park lakóit is: lemmingek, jávorszarvasok és sarki poszáták is élnek itt. Ha arra jártok, érdemes ellátogatni a közeli Jukkasjärviba, ahol a világhírű jéghotel található.

 

Szöveg: D. E.

Fotók: thebroadguide.com, sipark.hu, siarena.hu, Thinkstock

(thebroadguide.com)