Délelőttönként állandó rohanásban vagyunk, aminek jellemzően a reggeli látja kárát, pedig több szempontból is fontos lenne, hogy úgy reggelizzünk, akár a királyok.

Serkenti az anyagcserét

Sokan a reggelit azért hagyják ki, mert azt gondolják, hogy ez hatékony fogyókúrás módszer, ám erről szó sincs, sőt, épp ellenkezőleg: a rendszeres korai étkezés növeli az anyagcsere sebességét. A testünknek az egész éjszakát táplálék nélkül kell átvészelnie, ezért amikor ébrenléti állapotba kerülünk, szükségünk van az ellátmányra. Ha túl sokáig várunk az evéssel, a testünk visszatartja a kalóriákat, ahelyett, hogy elkezdené elégetni őket.

Megszünteti az édesség utáni vágyat

Ha a napot egészséges reggelivel indítjuk, stabilizálhatjuk a hormonokat és a vércukorszintet, megakadályozva a túlfogyasztást és az édesség utáni vágyakozást, melyek a hízás előfutárai. 160 grammos diétás receptjeink között több olyan reggeli alternatívát is találtok, amit fogyókúra vagy orvosi diéta esetén is fogyaszthattok.

Segít a koncentrálásban

Egy tálka zabpehely, egy banán vagy egy alacsony zsírtartalmú joghurt is elég ahhoz, hogy a rövidtávú memóriánk fokozottabban működjön. A Journal of Adolescent Health folyóirat egyik tanulmánya szerint a magas energiájú ételek reggeliként fogyasztva olyan lendületet adnak az agynak, aminek hála egész nap sokkal koncentráltabban tudjuk végezni a feladatainkat.

Egészségesebb mindennapok

A tápláló reggeli mellett szól az az érv is, hogy általa a szervezetünk megbízhatóbban működik, és ezzel csökken a megbetegedések kockázata. A rendszeres korai étkezés ugyanis erősíti az immunrendszert – főleg, ha vitaminokban gazdag táplálékot fogyasztunk –, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, sőt, egyes kutatások szerint a szívbetegségek kialakulásának esélyét is minimalizálja.

A nehéz ébredés ellenszere

Nehezen megy az ébredés? Ennek több oka is lehet, de mind közül a leggyakoribb az energiahiány, amit csakis egy kiadós reggelivel lehet pótolni, például egy mennyei omlettel.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock

(shape.com)