Szeretni őt és megadni neki mindent, ami erőnkből telik. Számos könyvet olvastunk már a helyes gyereknevelésről, nem győzünk eleget beszélni a témáról a barátnőkkel, és sokszor emlékszünk vissza felnőttként a saját gyermekkorunkra, hogy még véletlenül se kövessük el ugyanazokat a hibákat, amiket a szüleink. Nincs abban semmi megvetendő, ha egyszer-egyszer feltesszük magunknak a kérdést, jól csináljuk-e, de ha megerősítésre lenne szükségünk, fordulhatunk a zodiákushoz is.

nevelési stílus

Kos:

A jó hír az, hogy tüzes természetednek köszönhetően rád mindig számíthat a csemetéd. Bármilyen helyzetben képes vagy kiállni mellette, ugyanakkor mivel hajlamos vagy a vitákra, így nem ritkák a családon belüli konfliktusok.

Bika:

Állítólag a Bikákból lesz a legjobb szülő: türelmük, erejük és higgadt természetük a gyereknevelés terén a javukra válik. A jegy szülöttének egyetlen hibája, hogy szereti jobb színben feltüntetni magát szülőként is, pedig nem kell, hogy minden évben ő legyen az év legjobb anyukája. A lényeg a szeretet.

Ikrek:

Mindenről van véleményed és erős morális belső iránytűvel rendelkezel, ami jól jön, ha gyerekvállalást terveztek a pároddal. A gyenge pontod leginkább az állandóan változó hangulatod, hiszen a babák vágynak a következetességre és a stabilitásra…

Rák:

A család jelent számodra mindent, a csillagjegyek közül az egyik legfigyelmesebb és legodaadóbb szülő szerepében tetszelegsz. Biztos akarsz lenni abban, hogy a gyermekednek megadod a meleg és biztonságot adó otthont, az egyetlen baj veled talán a túlbuzgóságod és az ebből fakadó túlféltésed.

Oroszlán:

Gratulálunk, a leglazább szülők táborát erősíted! Még emlékszel arra, hogy milyen volt fiatalnak és bohémnek lenni, ezért vagy a gyerekeddel engedékenyebb. Természetednél fogva talán kicsit túlságosan drámai és lelkes vagy, de néha hagyd, hogy a gyermeked legyen a középpontban!

Szűz:

Az anyaság számodra azt jelenti, hogy 500 dolgot csinálsz egyszerre és mindent alaposan megszervezel. Vigyázz, hogy a maximalizmusod nehogy ártson a gyereknek, neki ugyanis szüksége van arra, hogy a szülei hibáiból tanulhasson. Illetve semmiképp se hibáztasd őt azért, mert nem tökéletes, hiszen senki sem az.

Mérleg:

Kiegyensúlyozott, tisztességes és szeretetteljes – ezek a főbb ismérveid. Szeretsz tapasztalatokat megosztani a gyermekeddel, szívesen tanulsz vele és előnyben részesíted az olyan kirándulóhelyeket, ahol sok-sok ismerettel gyarapodhattok. Ugyanakkor sokszor válsz bizonytalanná és a fegyelmezéssel is gondjaid lehetnek, erre figyelj!

Skorpió:

Nagyon jók a megérzéseid, különösen, ami a gyermekedet illeti. Nagyon jól tudod egyengetni az útját a kicsinek, de próbáld meg elfogadni azt, hogy neki is van saját élete és előbb-utóbb egyedül kell majd meghoznia a döntéseket. Így sokkal önállóbb csemete válhat belőle.

Nyilas:

Nyilasként nyitott vagy a mókás programokra és azt is rugalmasan veszed, ha a gyereknek egy reggel nincs kedve iskolába menni. Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz a nevelésénél az, ha meggondolatlan kijelentéseket teszel. Sajnos gyakran érzéketlen vagy és olyan dolgokat is kimondasz, amiket később megbánsz, holott neked kellene példát mutatnod.

Bak:

Valóságos szikla vagy, aki keményen dolgozik és mindent megtesz azért, hogy stabil környezetet teremtsen a gyermekeinek. Az egyetlen hibád pont ebből fakad: sokszor túlságosan rideg és komoly vagy. Próbálj meg néha lazítani és gondolj arra, hogy olyan ember nem létezik, aki csak a munkának él.

Vízöntő:

Nem foglalkozol azzal, hogy mit gondolnak mások, kreativitás és nyitottság jellemzi a nevelési stílusodat. Ennek köszönhetően önálló és a világra nyitott csemetéid vannak. Úgy cseperedhetnek melletted, hogy közben nem babusgatod őket, hanem felnőttként bánsz velük. Fontos azonban tudnod, hogy néha szükségük van a támogatásra és a te megerősítésedre – fontos az egyensúly.

Halak:

Kreatív vagy, művészi és odaadó. A szereteteddel elárasztod a gyermekedet. Szülőként az egyetlen kihívást számodra az jelentheti, hogy gyakran vagy passzív-agresszív és/vagy érzelmileg manipulatív. Mivel senki nem lát a fejedbe, így ezekben az időszakaidban érdemes lenne a családdal leülni és megbeszélni, hogy miért vagy frusztrált.

Szöveg: D. E.

Fotó: Thinkstock

(yahoo.com)