A legszebb történelmi kertekben gyönyörködünk

A világ legszebb kastélyai nem csak az épületektől lenyűgözőek, a hozzájuk tartozó parkok legalább ugyanolyan fantasztikusak. Ebéd után sétálunk egy kicsit a tavaszi napfényben fürdő kertekben, ha másképp nem, képzeletben!

Rousham Park – Oxfordshire, Anglia

A 18. század elején az angolok kezdtek elfordulni a barokk stílustól, ennek a változásnak az egyik legjobb példája az oxfordshire-i kert és park. Az épület szépen belesimul a környezetébe, impozáns és megnyugtató látképet ad.

Tádzs Mahal – Agra, India

A Tádzs Mahal India egyik legfőbb látványossága. Neve perzsául ennyit jelent: a paloták királya. A Jamuna folyó partján álló épület tulajdonképpen egy mauzóleum, amelyet Sáh Dzsahán sah építtetett 1631-ben, gyermekszülésben elhunyt felesége emlékére.

Ryoanji kőkert – Kiotó, Japán

Habár arról vita folyik, hogy mikor készült, Ryoanji Japán egyik legfontosabb zen-kertje. A világ számos pontján megtalálhatók a másolatai. Egy kis buddhista templomkomplexumban található, 15 sziklából áll, úgy is nevezik, hogy az üresség kertje.

Het Loo Palota – Apeldoorn, Hollandia

A Het Loo Palotát, amelyet az orániai hercegi család építtetett az 1600-as évek végén, gyakran mini Versailles-nak is nevezik. Impozáns, tengelyirányú elrendezése mellett számos szökőkút és szimmetrikus kavicspálya díszíti. Het Loo korábban vadászház volt, kertjének stílusát később újraértelmezték, így nyerte el jelenlegi formáját.

A Szerény hivatalnok kertje – Szucsou, Kína

A Szerény hivatalnok kertje egyike a négy leghíresebb hagyományos kínai kertnek, 1997-ben lett a világörökség része. Az útvesztőkben lépten-nyomon pavilonokba, tavacskákba, szigetekbe és hidakba botlunk. A kertben összesen 48 különböző épület, 21 különösen idős fa, és több mint 700 miniatűr, cserépben nevelt bonszaj van.

 Vaux-le-Vicomte-kastély – Maincy, Franciaország

A francia parkok nem csak a 17. században keltették fel egész Európa érdeklődését, ma is sokan járnak a csodájára ezeknek a csodás helyeknek. A kastély szépsége inspirálta a körülötte lévő mesés kertet, ahol nekünk sem esne nehezünkre sétálni egy kicsit.

Alhambra vár és erőd – Granada, Spanyolország

Az Alhambra egy mór építésű erőd és palota Granadától északkeletre, a Darro folyó mentén terül el. 1984 óta a világörökség része, nevének jelentése: vörös erőd. Az Alhambrát a dombra vezető meredek úton, a Paseo de la Alhambrán feljutva közelíthetjük meg.

Villa d’Este – Tivoli, Olaszország

Tivoli városa Rómától 30 km-re található, reneszánsz kertjeiről és nagy múltjáról híres. A villát 1549-ben kezdte építtetni Pirro Ligorio. A helyet a kertje teszi igazán bámulatossá, lilaakác lugasa, szökőkútjai és szobrai visszarepítenek minket a reneszánsz Itáliába. 2001 óta a világörökség része, nem véletlenül.

Boboli-kert – Firenze, Olaszország

A Boboli-park Firenzében, a Pitti-palota mögött terül el, és egészen a nevét adó Boboli-dombig nyúlik. A kert főútvonalai mellett apró mellékutakon bolyonghatunk, ahol számos szökőkút, szobor és titkos átjáró kerülhet az útunkba.

Festetics-kastély – Keszthely, Magyarország

Az ország egyik kiemelkedő látványossága a keszthelyi Festetics kastély. Építése még a 18. század közepén elkezdődött, de csak az 1880-as években nyerte el végleges formáját. A  hozzá tartozó, 42 hektáros park természetvédelmi terület, több különleges fafajta található benne. A kínai páfrányfenyőket még Festetics György idejében ültették. A legidősebb fa egy 400 éves mocsári tölgy.

A Nők Lapja Kert és Virág 2018-as számában a Sanssouci-kastélyba és kertjébe kalauzolunk. A magazint március 1-jétől keressétek az újságosoknál!

Szöveg: M. M.

Fotó: Thinkstock

(architecturaldigest.com)