Ha már Valentin-nap, akkor itt az ideje, hogy egy kicsit térben is kalandozzunk. Következő képes összeállításunkban a világ legromantikusabb épületeit kerestük fel, gondolatban legalábbis.

A „szerelem kastélya” – Ukrajna

A Fecskefészek névre hallgató épület a Krím-félsziget gyöngyszeme. A kastély 1911-ben épült, mesés kilátással a Fekete-tengerre.

Neuschwanstein – Németország

Ez a 19. században épült bajor kastély megannyi mese és legenda helyszíne. II. Lajos bajor király építtette azért, hogy megvalósítsa gyerekkori álmát.

Tádzs Mahal – India

India egyik legfőbb látványossága Agra városában található. Sáh Dzsahán sah 1632 és 1647 között építtette 1631-ben, gyermekszülésben elhunyt felesége, Mumtáz Mahal emlékére.

Mirabell-kastély – Ausztria

A Mirabell-kastélyt 1606-ban Wolf Dietrich von Raitenau érsek építtette Altenau néven kedvesének, Salome Altnak, akitől tizenöt gyermeke született. Parkját a világ egyik legszebb kastélyparkjának tartják.

Kodai-ji-templom – Japán

Kiotó 1600 temploma közül a Kodai-ji az egyik legnépszerűbb. Kita-no-Mandokoro építtette férje, Toyotomi Hideyoshi emlékére 1606-ban.

Kis-Trianon – Franciaország

A versailles-i kastély hatalmas parkjában található épület Párizs mellett. XV. Lajos építtette szeretőjének, Madam Pompadournak, aki azonban nem érte meg az épület befejezését. Később XVI. Lajos trónra lépésekor feleségének, az akkor 19 esztendős Marie Antoinette-nek ajándékozta.

Ashton-emlékmű – Anglia

Ezt a mesés, csodálatos panorámájú építményt Lord Ashton 1906-ban építtette felesége, Jessy emlékére.

Albert-emlékmű – Anglia

A londoni Hyde-parkban található emlékművet Victoria királynő állíttatta szeretett férje, Albert herceg emlékére, aki 1861-ben tífuszban halt meg.

Alhambra – Spanyolország

Az Alhambra egy mór építésű erőd és palota Granadától északkeletre. A műemlék 1984 óta az UNESCO világörökség része.

Boldt-kastély – USA

Geroge Boldt ipari vállalkozó a feleségének építtette ezt a 120 szobás épületet. Amikor a nő meghalt, Boldt összeomlott, ezután éveken keresztül kihasználatlanul állt a kastély, mára a turisták egyik kedvelt úti célja.

Szöveg: M. M.

(telegraph.co.uk)