17 lélegzetelállító szakrális úti cél a világ körül

Ha spirituális zarándokútra indulnátok, ezeket a szent helyeket semmiképpen ne hagyjátok ki. És összeállításunkat se, ugyanis az itt töltött idő a lelket is feltölti. Még akkor is, ha csak képzeletben utazunk.

Wat Rong Khun  – Chiang Rai, Thaiföld

wat-rong-khun-chiang-rai-thailand

A Fehér templomnak is nevezett buddhista építmény Thaiföld egyik legkülönlegesebb látnivalója. A hófehér főtemplom vakolatába fényvisszaverő tükröket építettek, a régi buddhista történeteket ábrázoló freskók helyett pedig a szent épület falain olyan alakokat jelenítettek meg, mint Batman, Spiderman vagy Elvis. A templom hátsó falán lévő arany freskón Buddha alakja rajzolódik ki. Az épület az Újjászületések körforgása elnevezésű hídon keresztül közelíthető meg.

A Megváltó arcának színeváltozása templom – Kizsi, Oroszország

kizsi

Az Onyega-tó szigetén található csodálatos fatemplom a világörökség részét képezi. A faszerkezet építése 1714-ben kezdődött, a legenda szerint egy orosz mesterember mindössze egy szál fejszét használt az építéskor. Egészen elképesztő látványt nyújt.

Taungkalat buddhista kolostor – Mount Popa, Mianmar

Mount Popa the mystery mountain in bagan ,myanmar

A kialudt vulkán bazaltkúpján pihenő kolostor 737 méterrel a tengerszint felett található. A vállalkozó szelleműek bátran próbálkozhatnak a feljutással, de nem egyszerű, mivel 777 lépcsőfokot kell megmászni hozzá. A burmai szellemeket őrző kolostor bejáratánál oroszlánok és sárkányok kőszobraival találkozhatunk.

Szent Kereszt-kápolna – Sedona, Arizona

szent-kereszt-kapolna

A vörös sziklák városában, az arizonai Sedonában található a híres Szent Kereszt-kápolna. A szakrális építmény 30 méter magas keresztjével és hatalmas üvegablakaival az itt élők kedvenc meditációs helye. Nem csodáljuk, itt mi is szívesen relaxálnánk.

Az Igazság Szentélye templom – Pattaya, Thaiföld

igazsag-szentelye

Thaiföld másik „csodája” a híres Az Igazság Szentélye templom, amelyben zömmel buddhista és hindu szobrokat láthatunk. Az épület egészét bonyolult fafaragások borítják, amelyek az emberi felelősségről szóló tanításokat és az ember életszakaszait ábrázolják. A templomot a 70-es években kezdték építeni, állítólag teljesen még most sem készült el, 2025-ben várható a befejezése.

Florence zsinagóga – Toscana, Olaszország

florence-zsinagoga-toszkana-olaszorszag

Másik néve: Maggiore templom. 1882-ben nyitotta meg a kapuit, a helyi szefárd zsidó közösség kedvelt helyének jellegzetes kupolája a mór építészeti stílust idézi. Ha itáliai kirándulást terveztek, érdemes útba ejteni.

Roussanou-kolostor – Thesszália, Meteorák, Görögország

Greece, Thessaly, Meteora, Unesco World Hertitage, Roussanou Monastery

A 9. században Thesszália sziklás hegységeiben szerzetesek éltek. Akkoriban még húsz kolostorban szolgálhatták isteneiket, mára azonban már csak hat szent hely maradt fenn ezekből. Az egyik az 500 éves Roussanou-kolostor, ahová fahíd és meredek lépcső is vezet. Elsőre félelmetesnek tűnik, de ha eljuttok oda, életre szóló élményben lehet részetek.

Sacré Cœur – Párizs, Franciaország

Basilica Sacré-Coeur in Paris, France.

A Szent Szív-bazilika a város legmagasabb pontján és egyben művészeti negyedében, a Montmartreon áll. 270 lépcsőfokot kell megmászni, hogy felérjünk az épület tetejére, ahol nem mindennapi kilátás vár. Belépve elénk tárul a Nagy Krisztus-mozaik, amely állítólag a világ legnagyobb méretű ilyen alkotása, 475 négyzetméteres.

Melaka-szoros mecset – Malajzia

melaka-szoros-mecset-malajzia

Az úszó mecsetnek is nevezett szent hely nem csak modern építészeti megoldásai és különleges fényei miatt nyújt káprázatos látványt. Messziről nézve olyan, mintha az egész épület a víz tetején lebegne. Csodálatos!

Brazília-katedrális – Brasília, Brazília

brazilia-katedralis

Az épület az egyenként 90 tonnás betonoszlopaival, festett üvegablakaival és függesztett angyalszobraival a modern templomépítészet egyik meghatározó alkotása. Brasília katedrálisa 1959-ben készült el, de a mai fehér színét csak pár éve kapta. Kívülről egy virágkelyhet megformázó kupola borítja.

Angkorvat – Sziemreap, Kambodzsa

Wat in Siem Reap, Cambodia

A nevezetes templomegyüttes Ázsia legnagyobb épületkomplexuma, amelyet az 1100-as években mintegy 50 000 munkás, 5000 szobrász és kőfaragó épített, közel 30 éven át. A ma is működő vallási központot hinduk és buddhisták látogatják. Mi is szívesen körbejárnánk ezt a misztikus helyet!

Az Ég temploma – Peking, Kína

az-eg-temploma

A bonyolult templomkomplexumot a 15. században építették, 1998-ban pedig a világörökség része lett. Három fő épületcsoportból áll, udvarán rendszeresen tartanak különböző testedzéseket, és a sportolni vágyók kedvelt kikapcsolódási pontja is.

Zájed sejk-mecset – Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emírségek

Sheikh Zayed Mosque, Abudhabi, UAE

A világ nyolcadik legnagyobb mecsetét 54, fehér márvánnyal díszített kupola díszíti. A hatalmas épület egyszerre 40 000 hívőt tud befogadni. A világ legnagyobb szőnyege mellett (5700 négyzetméter) itt található a világ legnagyobb csillárja is, amely 10 méter átmérőjű.

Sagrada Família – Barcelona, Spanyolország

sagrada-familia

A Szent Család-templom építésének ötlete egy gazdag barcelonai könyvkereskedőtől ered. José María y Bocabella olyan bazilikát szeretett volna, amelyben gazdagok és szegények egyaránt imádkozhatnak. A szecessziós és kubista építészeti stílus jegyeit hordozó templom építését bonyolult tervei miatt máig nem fejezték be.

Notre-Dame-bazilika – Montreal, Québec, Kanada

Basilica de Notre Dame

A Montreal szívében található Notre-Dame-bazilika 1829-ben, neogótikus stílusban épült. A szent hely hatalmas, ólomüveg ablakai a város fontos történelmi jeleneteit ábrázolják.

Las Lajas-bazilika – Kolumbia

las lajas

A Kolumbia és Ecuador határán fekvő Las Lajas-szentély kétségtelenül a világ egyik legszebb bazilikája. A Guáitara folyó mély völgye fölött ívelő híddal építették egybe.

Boldog Vazul-székesegyház – Moszkva, Oroszország

boldog-vazul

A Moszkva híres Vörös terén álló székesegyház élénk színeivel és lenyűgöző építészeti stílusával vonzza a turisták tekintetét. A világörökség részét képező épületet sokan egy máglyarakáshoz hasonlítják, mivel a tornyai úgy törnek az ég felé, akár a lángcsóvák. Az épületegyüttes legnagyobb eleme az 57 méter magas hagymakupola.

Összeállította: D. E.

(huffingtonpost.com)