9 érdekesség és fotó a rock ‘n’ roll királyáról, Elvis Presley-ről

A 20. század könnyűzene történetének egyik legnagyobb ikonja 11 éves volt, amikor megkapta az első gitárját. Soha nem tanult énekelni, hangszere mellett egy rádió és néhány lemez volt gyermekkorában a segítségére. Nyolc évvel később már befutott sztárként ünnepelték. Íme néhány érdekesség és fotó Elvis Presley-ről, aki ma lenne 83 éves.

Elvisnek volt egy ikertestvére

elvis presley

1935. január 8-án a Missisipi állambeli Tupelóban, egy kétszobás lakásban megszületett Elvis Aron (később Aaron) Presley, körülbelül 35 perccel azután, hogy világra jött ikertestvére, Jesse Garon, aki halva született. Másnap a kicsi Jesse-t a közeli Priceville temetőben jelöletlen sírba temették el.

A szegény egyke

elvis presley

Presley-nek a későbbiekben nem született testvére, egykeként, szegény körülmények között nevelkedett. Édesapját, Vernont 1938-ban 3 év börtönbüntetésre ítélték.

A csendes fiú

elvis presley

A jobb élet reményében 1948-ban a család Tupelóból Memphisbe költözött. A fiatal Elvis a Humes High Schoolban kezdte meg tanulmányait. A zeneórákon egyáltalán nem remekelt, nagyon csendes és visszahúzódó fiúnak tartották. Iskolatársai folyton kinevették, amíg egy nap Elvis a gitárjával állított be, és elénekelte az Old Shep című dalt. Később ez az egyik nagy slágere lett.

Szőkésbarna helyett fekete

Az amerikai zenész haja eredetileg szőkésbarna volt. Tinédzser korában kezdte el feketére festeni tincseit, és ekkor alakította ki jellegzetes hajviseletét is, ami miatt kezdetben sokan kicsúfolták.

A vérében volt a zene

elvis presley

Az iskolai órákon kívül zenét sohasem tanult. Tehetségét kizárólag a rádióban, illetve lemezekről hallgatott zeneszámokra alapozta.

Elképesztő sikerek

elvis presley

Mindössze 21 éves volt, amikor megjelent első kislemeze Heartbreak Hotel címmel, amit hatalmas siker övezett. A további slágerek mellett filmes szerepek is megtalálták, az Elvis – Alohától Hawaiig című, 1973-as koncertjét 40 országban közvetítették Ázsiától Európáig, nagyobb nézettséget hozott, mint az első holdra szállás.

Hírességként vonult katonának

elvis presley

1957-ben Elvis befutott sztárként behívót kapott az amerikai hadseregbe. Épp akkor forgatták a Creole király című filmdrámát, így volt indoka halasztást kérni, de 23 évesen, 1958. március 24-én végül bevonult. A texasi Ford Hood-i szolgálata után a németországi Friedbergbe került, ahol katonai sofőrként került állományba. Az európai szolgálat alatt is megkapta a lelkes rajongók leveleit. Az őrmesteri fokozat megszerzése után 1960 márciusában abbahagyta az aktív szolgálatot. Ugyanebben az évben jelent meg Katonablues című musicalje, amely 10 hétig szerepelt a Billboard magazin zenei listájának élén.

A nagy szerelem

1967-ben hosszas udvarlás után feleségül vette az Egyesült Államok légierő-kapitányának mostohalányát, az énekesnél 10 évvel fiatalabb Priscilla Beaulieu-t, akivel házassága mindössze hat évig tartott, 1973-ban elváltak. Egy közös gyermekük született, Lisa Marie Presley.

Kiállt a magyarok mellett

elvis presley

1957 januárjában egy televíziós műsorban elénekelte a Béke a völgyben (Peace In The Valley) című dalt, majd arra kérte a nézőket, hogy adakozzanak a nehéz helyzetbe került magyaroknak. 2011-ben az 1956-os forradalom melletti kiállásáért Budapest díszpolgárává avatták.

(history.com, graceland.com)

Fotók: IMDb, theredlist.com