Vadregényes környezetben megbújó, megrendítő szépségű ódon kastélyokból nincs hiány hazánkban. Ezek a helyek tökéletesek egy romantikus őszi sétához, így ha nincs kedvetek otthon maradni a hosszú hétvégén, kerekedjetek fel és szívjatok magatokba egy leheletnyit letűnt korok történelméből!

Karapancsai Kastély és Major

karapancsa

A Gemenc egyik ékköve ez a Hercegszántó közelében található, buja erdőséggel és gazdag majorsággal körülölelt vadászkastély, ami annak idején a történeti Bellyei Uradalom egyik központja volt. Két kastélyt foglal magába: a kiskastélyt 1891-1896 között Habsburg Albrecht főherceg építtette, a nagyobb vadászkastélyt pedig Frigyes főherceg.

Helyszín: 6525 Budzsák

Sacelláry Kastély

sacelláry1

Sokan nem is tudnak erről az eldugott, romantikus kastélyról, ami egy valódi mesebeli hely Budafokon. A 19. század végén felhúzott, historizáló stílusú épülettel Sacelláry György lányának, Irénnek akart kedveskedni, aki 1885-ben Törley Józsefhez ment feleségül.

Helyszín: 1221 Budapest, Anna u. 1-3.

Malonyay Kastély

 

428245_287843691276103_845772836_n

Budapesttől nem messze, Halásztelken, a Duna közelében fekszik ez a 11 ezer négyzetméteres ősparkkal rendelkező kastély, ami késői barokk stílusjegyeket hordoz. A takaros, manzárdtetős épületet még 1892-ben a Warman család építette, majd a Malonyayak tulajdona lett.

Helyszín: 2314 Halásztelek, II. Rákóczi Ferenc utca 68.

Gödöllői Grassalkovich-kastély

gödöllő

Hazánk egyik legismertebb és legnagyobb barokk kastélya a Gödöllői Királyi Kastély, amit a XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Grassalkovich I. Antal építtetett az 1730-as években. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején Erzsébet királyné (Sisi) sokat tartózkodott a kastélyban – az egyik legkedvesebb pihenőhelye volt.

Helyszín: 2100 Gödöllő, Grassalkovich-kastély

Turai Schossberger Kastély

turai kastely

Ezen a helyen megállt az idő. A Schossberger Kastély egy letűnt korról, az elmúlásról mesél látogatójának, akit minden alkalommal magával ragad a csendje. A neoreneszánsz stílusú kastély 1883-ban épült meg Ybl Miklós tervei alapján, 98 helyiséggel. Eredetileg volt benne könyvtár, biliárdterem, de ebédlő szalonok és egy kápolnára emlékeztető pálmaház is helyet kapott falai között. A 10 hektáros parkkal rendelkező épület ma műemléki védettség alatt áll. A kastélyt szeptembertől felújítják, de a parkját még be lehet járni.

Helyszín: 2194 Tura, Park út 37.

Szöveg: F.R.

Fotó: facebook.com/turaikastely, facebook.com/GodolloiKiralyiKastely, facebook.com/Karapancsa, facebook.com/sacellary, facebook.com/MalonyayKastely