10 okos tanács, amivel könnyedén elsimíthatjuk a vitákat

Minden kapcsolatban (párkapcsolat, szülő-gyermek, testvéri vagy baráti viszony) előfordulnak kisebb-nagyobb viták, veszekedések, és persze mosolyszünetek is. Van, amikor napokig ragaszkodunk az igazunkhoz, és nem vagyunk hajlandóak lejjebb adni a véleményünkből, vagy éppen igazat adni a másiknak. Pedig talán létezik ésszerűbb megoldás is a viták rendezésére...

1. Üljünk le szemtől szembe

Törekedjünk arra, hogy személyesen beszéljük meg a problémáinkat! Tiszteljük meg a másikat és magunkat is azzal, hogy a könnyebb út (telefonos beszélgetés, email, chat) helyett inkább találkozót szervezünk, hogy tisztázzuk a dolgokat.

2. Várjuk ki a megfelelő pillanatot és válasszuk ki a megfelelő helyet

Válasszunk egy nyugodt és ingerszegény környezetet, ne pedig az utcán álljunk neki megvitatni a problémáinkat. És figyeljünk az időre is! Annak ellenére, hogy jobb minél előbb tisztázni a félreértéseket, nem biztos, hogy egy fáradt nap utáni este alkalmas erre.

3. Összpontosítsunk a lényegre

Ne azzal foglalkozzunk, hogy milyen – a vita szempontjából felesleges – mellékinformációk állnak a rendelkezésünkre, hanem igyekezzünk a lényegre fókuszálni. Ha nem kerülgetjük a forró kását, hanem egyenesen beszélünk a másikkal, az sokkal célravezetőbb lesz és könnyebben véget vethetünk a vitának, mintha értelmetlen körökkel húznánk az időt.

4. Érveljünk egyes szám első személyben

Maradjunk benne a saját életünkben, és ne beszéljünk harmadik személyben a fennálló problémáról. Mondjuk ki bátran, hogy „én” és azt is, hogy „te”. Ne hárítsunk, mert azzal nem fogunk a végére jutni semmilyen vitának sem!

5. Hallgassuk meg a másik álláspontját is

Egy vitában mindig kétféle vélemény és álláspont ütközik össze, legyünk tisztelettel a másik felé, és hallgassuk meg, ő hogyan látja a helyzetet. Ne gondoljuk, hogy csak egyféle igazság létezik, inkább találjuk meg az arany középutat!

6. Ha kell, csináljunk egy „próbavitát” a fejünkben

Ha bizonytalanok vagyunk, vagy éppen félünk a szituációtól, akkor gyakoroljunk otthon a tükör előtt, vagy egyszerűen csak gondoljuk végig, milyen lépésekkel fogunk részt venni a beszélgetésben. Ha ez sem segítene, akkor vázoljuk fel a problémát egy bizalmasunknak, és kérjünk tanácsot tőle. Egy külső szem mindig többet lát.

7. Minél előbb beszéljük át a problémákat

Ha időben rendezzük a nézeteltéréseket, akkor elejét vehetjük a hosszan tartó mosolyszüneteknek és megtapasztalhatjuk azt is, hogy miért jó minél előbb tisztázni a problémákat. Ne húzzuk el napokig a gondok megbeszélését, csak felesleges energiákat pocsékolunk el vele!

8. Kerüljük a támadó viselkedést

Felejtsük el a negatív testbeszédet, a hirtelen mozdulatokat és az agresszív, támadó kommunikációt. Ezzel nem érhetünk el semmit sem, csak megijesztjük a másikat.

9. Legyünk kompromisszumképesek

Mindig hallgassuk meg a másikat, és próbáljuk beleképzelni magunkat a helyzetébe. Gondoljuk át érvelését, és ne legyünk túl szigorúak a vita végkimenetelével kapcsolatban. Ha szükség van rá, egyezzünk meg, de legalábbis legyünk képesek a kompromisszumkötésre. Ne a győzelem, hanem a kapcsolat egészséges fenntartása legyen a cél!

10. Ne viselkedjünk szemrehányóan, ha „megnyertük a vitát”

Ha minden jól ment, akkor pozitívan jöhetünk ki a vitás helyzetből. Ilyenkor az első és legfontosabb dolog, hogy ne vessük a másik szemére a jó öreg „Én megmondtam!” vagy éppen „Na látod, hogy nekem lett igazam!” mondatokat. Ez nem egy verseny, tiszteljük a társunkat ilyenkor is, mert lehet, hogy a következő alkalommal mi kerülünk a másik oldalra.

Még több párkapcsolati témájú cikket olvashattok a július 4-én megjelent Nők Lapja Psziché legújabb számában!

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(psychologytoday.com)