7 meglepő ok, amiért néha megéri vitázni a partnerünkkel

Sokan rettegnek a veszekedéstől, és emiatt képesek magukba fojtani a valódi érzéseiket is. Pedig a konfliktuskerülés csak megbetegíti az embert, a konfrontálódás viszont rengeteg új színnel és hasznos hozadékkal kecsegtethet egy kapcsolatban.

Növeli a bizalmat

Az olyan konstruktív harcok, amelyekkel nem lépjük át a kapcsolat során lefektetett szabályokat, lehetővé teszik az érzelmeink kifejezését, miközben nem engednek teret a visszaéléseknek, sőt, ha túlélünk egy nagyobb vihart és közösen felülkerekedünk rajta, az segíthet elűzni a veszekedéstől való félelmeinket is. Ez leginkább azoknak hasznos, akik hajlamosak rá, hogy kerüljék a konfliktusokat. Emellett egy nagyobb összetűzést követően növekedni fog a rugalmasságunk is a vitás helyzetekben.

Jobban fogjuk érezni magunkat

Teret engedni az érzéseinknek? Kiereszteni a gőzt? Mindezek segítenek oldani a szorongást, a feszültséget és a félelmet. Egy veszekedés után felszabadulhatunk, mintha egy mázsás súly kerülne le a vállunkról. Nemcsak a közérzetünk lesz jobb, hanem az egészségünk is, hiszen megszabadulunk a szorongás és a stressz okozta káros hormonoktól. Ne felejtsük el, az érzelmek folyamatos magunkba szorítása akár meg is betegíthet.

A párunk jobban megismerheti a gondolatainkat, érzéseinket

Sok esetben egy veszekedésben jobban kifejezésre tudjuk juttatni egy adott témával kapcsolatos érzéseink mélységét. Azzal, hogy képessé válunk a hangerő és az intenzitás növelésére a kommunikációban, sokkal hangsúlyosabbá válhat a másik számára, hogy egy adott dolog mennyire fontos nekünk. Ilyen helyzetekben persze a legijesztőbb oldalunk is előjöhet, ez azonban nem baj, meg kell ismernünk, hogy dolgozhassunk rajta, és esetleg változtassunk a későbbiekben.

Növeli az intimitást

Egy konstruktív veszekedés többek közt megmutatja, mi a fontos a partnerünk számára, mit szeretne, mit nem akar, hol húzódnak a határai, milyen rugalmas, mi fáj neki, és mire van szüksége ahhoz, hogy jobban érezze magát. Ezeknek a szempontoknak a megismerése pedig növeli az intimitást és egy sokkal mélyebb kapcsolathoz vezethet. Tekintsünk a küzdelmekre növekedési folyamatként, ne olyan dologként, ami szétválaszt.

Nem kényelmesedünk bele a kapcsolatba

Egy hosszú párkapcsolatban hajlamosak vagyunk elkényelmesedni és azt gondolni, a partnerünk ismeri a hangulatainkat, az igényeinket és a vágyainkat – és ez fordítva is igaz. A veszekedések viszont fordítanak ezeken a gondolatokon, felráznak, újra cselekvésre, nagyobb odafigyelésre késztetnek, és új életet lehelhet a viszonyba. Persze csak azt követően, hogy higgadtan is átbeszéltük a problémákat.

Fejlődik tőle a személyiségünk

A veszekedés pozitív hozadékai közé tartozik, hogy fejlődik tőle a személyiségünk. Türelmet tanulhatunk, kifejezhetjük a törődésünket és a szeretetünket a párunk felé azzal, hogy végül csak a fontos dolgokra koncentrálunk, például arra, hogy szeretnénk, ha mindeni boldog lenne a kapcsolatban.

Tudatosítja bennünk, hogy nem vagyunk tökéletesek (és nem is kell azoknak lennünk)

Annak ellenére, hogy modern világunk a tökéletességet hirdeti, senki és semmi sem lehet az. Mindenki lehet néha rossz hangulatban vagy elszakadhat nála a cérna – ezt egy veszekedés nagyon jól megmutatja. A lényeg az, hogyan tudjuk ezeket a helyzeteket kezelni, és hogy kellő éleslátással tekintünk-e a saját szerepünkre és viselkedésünkre bennük. Egy veszekedés során ugyanis megmutatkozhat sok olyan dolog is a pszichénkből, amiket nem tudunk irányítani: a belső bizonytalanságunk, a tehetetlenség érzése, az önbecsülésünkkel kapcsolatos gondjaink. De ahogyan azt korábban is említettük, ha odafigyelünk ezekre a dolgokra, rengeteget tanulhatunk és fejlődhetünk, ami végül egy boldogabb élethez és párkapcsolathoz vezet.

Még több párkapcsolati témáról olvashattok a Nők lapja Psziché lapszámaiban.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

(goodmenproject.com)