Egy párkapcsolatban a hűség mellett talán a bizalom a legfontosabb tényező, hiszen ha elvész, az a viszony elmérgesedését és halálát jelentheti. Persze újjá lehet építeni mindezt, de ehhez nem kis odafigyelésre és kitartásra van szükség.

Senki nem tökéletes

Közhelyes, de igaz: mindenkinek vannak hibái, első lépésként ezeket kell felismerni. Tegyük fel, hogy a párotok a tudtotok nélkül belevágott egy olyan üzletbe, amin sok pénzt veszített. Valószínűleg a kockázatvállalása nem volt a legjobb ötlet, de érdemes más irányból is megvizsgálni a cselekedetét: lehet, hogy így akarta a közös jövőtöket biztosítani. Az éremnek mindig két oldala van.

A saját házunk táján

Ugyanezt a módszert magatokon is alkalmazzátok: változtassatok azon, amin tudtok, a többi tulajdonságotokat pedig fogadjátok el úgy, ahogy van. Ha például a féltékenység szülte a bizalmatlanságot, akkor nyíltan beszéljetek róla a párotokkal – kommunikáció nélkül ezen nem lehet javítani.

Üzenet a külvilágnak

Tartsátok kordában az olyan erős és intenzív érzelmeket, mint a szorongás és az elutasítás, és adjatok helyet az intimitásnak és a szeretetnek. Nem old meg semmit, ha például egy heves vita után ridegen és sértődötten viselkedtek. Ha a társatok megbántott – mondjuk flörtölt egy másik nővel –, akkor derítsétek ki, miért tette ezt, ahelyett, hogy magatokban rágódva elfordulnátok tőle, majd beszéljetek róla.

A most számít igazán

Ne engedjétek, hogy a rossz tapasztalatok kihatással legyenek a közös jövőtökre. Az „árulást” nem egyszerű megbocsátani, de az sem egészséges, ha folyton felemlegetitek a múltat. Visszakanyarodva a flörtölős példához: ha újra és újra megjegyzést tesztek a történtek miatt, az hamar unalmassá és irritálóvá válhat, ráadásul idővel még több feszültséget szülhet. Ami történt, megtörtént, de ideje a jelenre koncentrálni, és elérni azt, hogy a flört köztetek jöjjön létre (újra).

Időt adva

A mondás úgy tartja, az idő minden sebet begyógyít. Nos, ha ez nem is teljesen igaz, az biztos, hogy a bizalom újjáépítése nem egyik napról a másikra történik. Adjatok időt magatoknak és a párotoknak is, hogy mentálisan felkészüljetek a folytatásra.

Külső segítség

Emlékeztessétek magatokat arra, hogy a világ egy jó hely, és bízzatok mások jóakaratában. Lehet, hogyha meséltek egy közeli barátnak a problémátokról – nincs ebben semmi szégyellnivaló –, olyan tanácsot tud adni, ami előrelendíti a kapcsolatotokat. Például felajánlja, hogy vigyáz a gyerekekre, amíg ti a párotokkal randevúztok. Néha a legkisebb segítség számít a legtöbbet.

Szétesni tilos

Tanuljátok meg a düh, a fájdalom és a bizonytalanság érzését elengedni, ne hagyjátok, hogy ez befolyásolja a mindennapokat. Ugyanis, minél mélyebbre kerültök, minél inkább szétestek, annál nehezebb lesz visszakapaszkodni az önbizalom létrájára. Például – egy szélsőséges eset –, ha a párotok hazudott nektek, akkor ne gyötörjétek magatokat azzal, hogy vajon hányszor tette már meg – ez csak a magabiztosságot rombolja. Inkább a miértre próbáljatok rájönni, anélkül, hogy saját magatokat hibáztatnátok.

Megbocsátás

De még ha hibásak is vagytok a kialakult helyzetért, bocsássatok meg önmagatoknak. A hibáztatás sehová nem vezet, főleg, hogy egy kapcsolat két emberből áll.

Szöveg: D.A.

Illusztráció: Thinkstock

(psychologytoday.com)