Hogyan vehetjük rá a párunkat az őszinte kommunikációra?

Sokszor tapasztaltuk, hogy a férfiak nem feltétlenül szeretnek az érzéseikről vagy a problémákról beszélni, pedig kommunikáció nélkül egy kapcsolat kudarcra van ítélve. Éppen ezért olyan tippeket gyűjtöttünk össze, melyekkel egyszerűbben rávehetitek őket az egyenes beszédre, kellemetlen pillanatok nélkül.

pár-beszéd

A tiltott mondat: „Beszélnünk kell!”

Aki egyszer is hallotta már ezt a mondatot, tudja: felér egy pofonvágással. Aggasztó, és még abban az esetben is negatív felhangot hordoz magában, ha valójában a téma, amiről beszélni kellene, egyáltalán nem az. Ahelyett tehát, hogy a frászt hozzátok a párotokra egy ehhez hasonló felvezetéssel, keressétek meg a megfelelő alkalmat, amikor belekezdhettek a nagy monológba. Sokszor több múlik az idő és a hely megválasztásán, mint magán a közölnivalón.

Jó időben, jó helyen

Még egy gondolat erejéig maradjunk a megfelelő idő kiválasztásánál. Természetesen egy hosszú, fárasztó nap után felhozni a problémákat, nem a legjobb döntés, a feszültség ugyanis vitát szülhet, a vita pedig sok esetben sértődéshez és meggondolatlansághoz vezet. Ellenben egy kellően kipihent, kényelmes pillanatban egy nehezebb témakört is körbejárhattok anélkül, hogy annak rossz vége lenne. Ebben az esetben különösen igaz az a kissé klisés mondás, hogy a türelem rózsát terem.

Szolgáljatok magyarázattal

A partneretek is nyitottabbá válhat a beszédre, ha tudja, miért kezdeményeztétek. Indokoljátok meg, miért hoztok fel egy témát, és mondjátok el azt is, ha bánt benneteket valami, mert csak így lehet a kettőtök közötti kommunikációt fejleszteni.

Csak szép lassan

Tegye fel a kezét, aki szereti, ha bármilyen mondandóval lerohanják! Úgy, ahogy ti, a párotok sem feltétlenül örül, ha rohamosztagosként rázúdítjátok a bajotokat. Ne provokáljatok, különben a válasz a menekülés lesz, helyette legyetek türelmesek és vegyétek elő a legnyugodtabb éneteket – ez eredményt hozhat.

Beszivárogni a réseken

Még egy régóta működő kapcsolatban is megesik, hogy a felek egyike nem tud megnyílni teljesen a másik felé. Ki kell azonban nyitni a biztonsági zsilipeket, és beszélni kell az érzelmekről, meg kell osztani az örömet és a bánatot is, arra biztatva ezáltal a másikat, hogy ő is nyíljon meg. Ez az egyik kulcsa a kapcsolat fejlődésének.

Összpontosítani a másikra

Néha az ösztönzés legjobb módja a hallgatás, ez különösen a zárkózott partnerek esetében igaz. Ha hajlandóak őszintén kommunikálni, akkor a legjobb, ha csak figyelmesen hallgattok, miközben a szemkontaktust sem töritek meg, jelezve, hogy teljes mértékben rájuk koncentráltok.

Szöveg: D.A.

Forrás: huffingtonpost.com

Fotó: Thinkstock