A vitatkozás hasznos találmány, sőt, megesik, hogy egy kiadós veszekedés jó hatással van ránk. Vagyis veszekedjünk nyugodtan, de nem árt betartani az alábbi tippeket – a sérülések elkerülése végett.

Nézzetek rá külsős szemmel a kialakult helyzetre!

Lépjünk hátrébb egyet, és képzeljük magunkat egy pszichológus vagy mediátor szerepébe, aki épp a kanapéja kényelméből figyeli a kialakult helyzetet. Tegyük fel a következő kérdést: mi folyik itt? A veszekedés hevében soha nem látunk tisztán, ez az eltávolodás viszont segíthet abban, hogy lehiggadjunk, és más stílusban közelítsük meg a problémát.

Élvezzétek, hiszen ez is egy lehetőség arra, hogy kapcsolódjatok

Ez talán furcsán hangzik, de ha belegondolunk, rengeteg igazság van benne. Ha veszekszünk, az azt jelenti, hogy előhozakodunk a problémával, feltárjuk a másik előtt a gondjainkat, vagyis a kiindulópont nem is olyan rossz. Épp csak a mód az, amelyen érdemes finomítani. Ha képesek vagyunk megváltoztatni magunkban a vitáról kialakult negatív képet, az csodát tehet.

Gondoljátok magatokat a másik helyébe!

Klasszikus tanács. Ha egy pillanatra felhagyunk a lamentálással, és elgondolkozunk a másik érvein, közelebb kerülhetünk a kompromisszumhoz. Mi az ő fájdalma? Nem tudnánk valahogy segíteni rajta úgy, hogy közben magunkon is segítünk? Tipikus veszekedés párok között, ha nem tudnak megegyezni arról, hogy ki porszívózzon fel. A férfi lázad, mert épp meccs megy a tévében, a nő pedig unja, mert az esetek többségében ő végzi el a házimunkát. Ez egy egyszerű szituáció: megvárjuk, míg véget ér a meccs, majd hátradőlünk a fotelunkban, és figyeljük, ahogy a párunk feltakarít.

Beszéljétek meg egy nyugodt pillanatban, hogy ki, mitől mászik a falra

Ezt a módszert mindenkinek alkalmaznia kellene! Különösen akkor hasznos, ha épp munkahelyet váltunk. Ha jó előre tisztázzuk, hogy kit, mi idegesít, akkor máris sok konfliktust elkerülhetünk. Ehhez persze kellő önismeretre van szükség, de érdemes önvizsgálatot tartanunk, és elkészítenünk a listát „TOP 10 dolog, amitől bármikor a falra mászom” címmel.

Alkudozzatok!

Nos, igen, pont úgy, mint a közel-keleti bazárokban. „– Mennyi a banán? – 100. – 50-ért ideadja? – Persze.” A problémáinkkal is nagyon hasonló a helyzet. Ha egy pár például utazni készül, és képtelenek eldönteni az úti céljukat, akkor jó ötlet kilistázni, hogy kinek, mi a fontos. Egy kicsit lecsípünk innen is és onnan is, máris kész a tökéletes terv.

Hasonló témákról a Nők Lapja Psziché lapszámaiban olvashattok.

Szöveg: M. M.

Illusztráció: Thinkstock

(donna-magazin.de)