fogyási tippek hízás

5 gyakori fogyási tipp, mely valójában csak hízáshoz vezet

A súlykontroll kulcsa a kiegyensúlyozott életmód, miközben kerüljük az olyan szélsőséges megoldásokat, mint a most következő tiltólistás fogyási tippek.
  • Dübörög a nyár, de még bőven van időnk a szezon végéig, hogy helyrehozzuk a diéta során elkövetett hibákat. 
  • A legjobb, ha elkerüljük a szélsőséges megoldásokat és arra fókuszálunk, ami egészségünk szempontjából a legjobb.
  • Elsőként vegyük sorra a leggyakrabban hangoztatott diétás tippeket, melyek nagy része súlygyarapodást eredményezhet.

Nemrég arról írtunk, miért lehet könnyebb a fogyás nyáron, de még a mozgalmas hónapok sem tehetnek csodát, ha rosszul értelmezzük a legfontosabb diétás tanácsokat vagy megfogadjuk azokat, melyek tévútra vihetnek. A jó hír az, hogy még messze a szezon vége, bőven van időnk kiküszöbölni életmódváltásunk szarvashibáit, melyek gyakran hangzatos ígéretek formájában vésődnek be emlékezetünkbe. 

Sajnos a legtöbb azonnali megoldásnak tűnő diétás tipp lassítja az anyagcserét, így ahelyett, hogy a kilók leolvadásához, valójában súlygyarapodáshoz vezet. A legjobb tehát, amit tehetünk, ha elkerüljük, de legalábbis minimalizáljuk őket a hosszú távú siker érdekében. Szerencsére számos más, egyszerű tevékenység képes felpörgetni az anyagcserét, ezek pedig ténylegesen segítenek a fogyásban, valamint ideális testsúlyunk megtartásában. 

A fenntartható súlykontroll kulcsa a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás, a megfelelő folyadékfogyasztás és az egészséges életmód.

Kerüljük az olyan szélsőséges megoldásokat, mint például a most következő tiltólistás fogyási tippek,

melyek kezdetben még nagyon is jól hangzottak, de hosszú távon csak ronthatnak a helyzetünkön.

A fogyás érdekében végzett munka kontraproduktív lesz, ha mondjuk egyetlen ételcsoportot fogyasztunk (Fotó: Getty Images)

1. Kalóriamegvonás

Bár közismert tény, hogy az időablakos étkezés jót tesz az anyagcserénknek, erre a szokásra is igaz, hogy túlzásba véve az ellenkezőjét érjük el vele. Ha nem eszünk eleget, vagy megvonjuk magunktól a szükséges kalóriát, azzal szervezetünk raktározó üzemmódba kapcsol. Ez a fogyás kezdeti időszakában még lehet, hogy látványos lesz, de idővel visszaüt, sőt,

a jojó-effektus révén még az is lehet, hogy több súlyt szedünk fel, mint amennyit ezt megelőzően leadni kívántunk. 

Ráadásul a megnövekedett éhségérzet könnyen túlevéshez vezethet, különösen a reggeli étkezés kihagyásából lehet később problémánk. Bár a fogyáshoz természetesen kalóriadeficitre van szükség, ne feledjük, hogy ez kontraproduktív lehet, ha a kalóriabevitelünk túlságosan alacsonyra csökken. 

Valójában nagyon is könnyű nyáron hízni: íme néhány tipp, ha ezt elkerülnéd, mert inkább a fogyás a cél.

2. Egyetlen ételcsoport fogyasztása

A kalóriamegvonás mellett a másik gyakori baklövés, amikor egyetlen élelmiszerhez igazítjuk a fogyókúránkat, így például grapefruit diétát vagy levesdiétát tartunk, mely hosszú távon tápanyaghiányhoz vezethet. Az egyoldalú étrend ráadásul hamar unalmassá válik, nehéz huzamosabb ideig fenntartani, nem beszélve arról, hogy ezzel az egészséges fogyáshoz elengedhetetlen tápanyagokat is megvonjuk magunktól. 

Bizony, elsősorban a fehérjéről van szó, mely rendkívül fontos az egészséges testsúly eléréséhez és megtartásához. Amellett, hogy segít megőrizni a jóllakottság érzését, a magas fehérjebevitel jelentősen megnövelheti a szervezet kalóriaégetésének sebességét is.

Egyes kutatások szerint a fehérje fogyasztása átmenetileg 20-30%-kal gyorsítja az anyagcserét, míg a szénhidrátok csupán 5-10%-kal, a zsírok pedig legfeljebb 3%-kal. A legfontosabb, hogy ennek tudatában törekedjünk a minél nagyobb változatosságra, emelve a jótékony tápanyagok, rostok és vitaminok mennyiségét a tányéron.

Fogyás és hormonok: 5 dió- és magféle, ami nélkülözhetetlen a nőknek.

3. Túlzott kardióedzés

Ez a hiba is jól bizonyítja, hogy nem elég pusztán a teljesítményre koncentrálni, azt is fel kell mérni, hogy a befektetett munka reális-e céljaink szempontjából, és hogy a túlbuzgósággal nem épp magunk alatt vágjuk-e a fát. Bár a kardióedzés segíthet a kalóriaégetésben, ha nem tartunk mértéket, izomvesztést is eredményezhet. Átlagosan heti 3-5 alkalommal, alkalmanként 30-60 perc mérsékelt intenzitású kardióedzés javasolt, de

ha igazán biztosra mennénk, a súlyzós edzés még jobb stratégia anyagcserénk felpörgetése szempontjából. 

Az erőnléti edzés bizonyítottan gyorsítja az anyagcserét, továbbá növeli az izomtömeget, így segít a szervezet testzsírszázalékának csökkentésében is. Amennyiben azok közé tartozunk, akik ódzkodnak a súlyoktól, nem árt, ha tudjuk, hogy már a minimális mennyiségű erőnléti edzés is növeli az energiafelhasználást. Így már mindjárt jobban hangzik! 

4. Kizárólag light termékek fogyasztása

Életmódváltás során gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy ne bújjuk a vásárolt termékek címkéit, de jobb, ha óvatosabban bánunk a light feliratú termékekkel, joghurtokkal, öntetekkel vagy a feldolgozott élelmiszerekkel.

Sok zsírszegény élelmiszer tartalmaz különféle hozzáadott cukrokat, ugyanis a gyártók így próbálják kompenzálni az ízveszteséget.

De arra is figyeljünk – különösen nyáron –, hogy még a hűsítő folyadékokkal se vigyünk be nem kívánt cukrokat. A cukorral édesített üdítők, például a gyümölcslevek, limonádék vagy az alkoholos italok negatív hatása a fruktóznak tulajdonítható, mely lelassíthatja az anyagcserét. Sőt, a túlzott fruktózfogyasztás elősegíti a zsírraktározást a hasban és a májban. 

5. Diétatrendek követése

Nincs azzal semmi baj, ha naprakészek vagyunk a legújabb információkkal, sportokkal kapcsolatban – például az utóbbi időben népszerű pilates nem csupán trendi, de hatékony is –, ugyanakkor óvakodjunk minden olyan fogyókúrától, ami drasztikus változtatásokkal járna. Gondoljunk inkább arra, mi az, amit hosszú távon képesek lennénk fenntartani, melyhez ha úgy alakul, akár éveken át hűek tudnánk maradni, hogy megőrizzük vitalitásunkat.

A kulcs épp a folytonosságban van, hiszen amint felhagyunk a szigorú szabályokkal, a pluszsúly azonnal visszatérhet, felmerülhet a már említett tápanyaghiány és izomveszteség. Ráadásul a divatos diétáknak nem célja, hogy megtanítsanak bennünket az egészséges életmód kialakítására, a sokszoros próbálkozás pedig mentálisan is kimeríthet bennünket, ami szintén hátráltatja törekvéseinket. A fenntartható fogyás és az egészséges életmód kialakítása mindig lassú, de hosszú távon eredményesebb folyamat. 

Jól jönne egy kis extra segítség? Mutatunk 6 gyógyteát, ami felpörgeti a fogyókúrát.

Kiemelt kép: Getty Images