sup fogyas

Divatos sport, ami segít fogyni és erősödni – de tényleg?

Ma már szinte nincs olyan strand, legyen szó tóról vagy folyóról, ahol ne lehetne SUP-ot bérelni. Sokan mégis csak most ismerkednek a nevével, a történetével, és azzal, mennyivel erősebbé, fittebbé válhatnak a segítségével. Az eszköz még fogyni is segít, nem is akárhogy!

Vajon ki volt az első ember, akinek eszébe jutott, hogy ne csónakban üljön, hanem egy deszkán állva evezzen? Talán egy hajótöröttnek? Vagy valami modern fitneszgurunak, aki már unta a kajakot meg a kenut?

Meglepő, de a SUP több ezer éves hagyományokra tekint vissza; az első, általunk ismert említése időszámításunk előtt háromezer évvel történt. Több kontinensen is használták a vízi közlekedés effajta módját, de divatos volt Peruban, a kelet-mediterrán Levante térségében, Olaszországban és Kínában is.

Hawaii is élen járt a különféle evezős eszközök használatában,

állítólag 1778-ban James Cook kapitány volt az első európai, aki szemtanúja volt a hawaiiak lapátot is alkalmazó szörfözésének.

Tel-Avivban a vízimentők a 20. század első évtizedei óta használták a Hassakeh nevű álló deszkát, egy több száz éves, a halászoktól ellesett ötletet. A majdnem két méter széles deszkával és a kétlapátos evezővel az életmentő gyorsan ki tud evezni a bajba jutott személyhez, és fel tudja húzni a fedélzetre, miközben álló helyzetben végig meg tudja figyelni a helyzetét.

A SUP a modern életbe az 1940-es években szivárgott be, természetesen Hawaiin, a Waikiki strandon. A helyi oktatók szokás szerint a turistákat tanították szörfözni. A veteránnak számító John Ah Choy oktató vitt magával először egy lapátot, hogy azzal hajtsa magát előre a vízben, így megkímélve fájós tagjait a le- és felugrálástól. Choy-t egyre több oktató kezdte utánozni, s megszületett a SUP. Ezt persze a kilencvenes években modernizálták, sőt már versenyeket is rendeztek a supozóknak.

SUP mindenütt

Ma már a SUP messze nem csak arról szól, hogy kikölcsönzünk egy deszkát evezővel, és megpróbálunk először ülve vagy térdelve evezni rajta. Jógához, túrázáshoz, horgászáshoz, versenyzéshez is gyártanak különböző deszkákat, de továbbra is kombinálhatjuk a szörfözéssel is.

A modern SUP-oknak nem csúszós a felületük, hogy biztosabban megálljunk a lábunkon, szereltek fel hálót a vízhatlan táskának, karikát a kötélnek, no meg hordozó fogantyút a cipeléshez. Hála a széles körű elterjedésnek, ma már külön a saját igényeinkre szabva vásárolhatunk deszkát evezővel, illetve pumpával és javítókészlettel attól függően, hosszú vízi túrákra indulnánk, vagy inkább különböző gyakorlatokat végeznénk a lehorgonyzott deszkán.

sup fogyas

A SUP segít a fogyásban is, amellett, hogy napnyugtakor ilyen látvány fogad (Kép: Getty Images)

A SUP és a fogyás

Első látásra furcsának hathat, miért cipel valaki a hóna alatt egy 3-4 méter hosszú deszkát, teszi vízre, majd próbál meg mókás módon egyensúlyozni rajta. De a csodálkozás csak addig tart, amíg meg nem érezzük, milyen jó a hullámokon ringatózva edzeni, és milyen sokféle módon erősíti az izmainkat. Eleve a lassú, kényelmes supozással kétszer annyi kalóriát égetünk el, mint az ugyanilyen tempójú gyaloglással.

Ha aktívabban evezünk, vagy nem teljesen sima a víz, 4-600 kalóriát is ledolgozhatunk óránként.

Nagyon fontos, hogy az egyensúlyozás – történjen eleinte csak térdelve, majd állva – folyamatos izomműködést igényel szinte az egész testünk részéről. Dolgoznak a talp izmai, a lábak, a gerinc melletti izmok, a hasizmok, és evezéskor a karok, a vállak is.
Ha semmi mást nem csinálunk, csak néha lassan evezve megpróbálunk állva maradni a deszkán, már az fejleszti az állóképességünket, és javít az izommunkánkon, a kitartásunkon, az ízületi stabilitásunkon és felturbózza a fogyást is.

Nyugalom felsőfokon

Azoknak akik szívből utálják a kardiózást, az aerobikot, vagy bármilyen gyors mozgást, a nyugalmat árasztó, lassú, türelemjátékként is felfogható SUP ideális választás. A víz közelsége, a hullámok megnyugtató moraja kisimítja a stressztől elgyötört idegrendszert, ha elfáradunk, csak felfekszünk a deszkára és süttetjük a hasunkat, ám ha evezünk vagy állva egyensúlyozunk, szinte minden izmunkat edzzük.

Derékfájósoknak is hasznos

Aki szeret evezni, de kikészül a dereka a kajakban üldögéléstől és pláne a felsőtest rotációs mozgásától evezés közben, annak jó választás lehet a SUP. Térdelve és állva a derék nem terhelődik túlzottan, sőt, az egyensúlyozást garantáló mélyizmok fejlődése jót tesz a gerincproblémákkal élőknek is. Ha rendszeresen panaszaink vannak,

előbb érdemes megkérdezni az orvosunkat, gyógytornászunkat,

hogy az evezés okozta minimális törzsfordítás és erőkifejtés nem ártalmas-e. Ha ez gondot okoz, akkor próbáljuk ki a SUP jógát, ami a gerincünk nyújtását, erősítését kombinálja az egyensúlyozás okozta kihívásokkal, evezés nélkül. A mélyizmaink hálásak lesznek érte.

Szabályozott tempó és intenzitás

Az evezésben, vízi sportokban még járatlanok vagy kicsit rosszabb kondiban lévők szintén szeretni fogják a SUP-ot, mert nem kerül nagy erőfeszítésbe a használata, és nem kötelező semmi, akármikor pihenhetünk. Ha zsírt akarunk égetni és izmot építeni, akkor evezhetünk gyorsan, alaposan, de ezt csak addig kell tennünk, ameddig bírjuk vagy ameddig kedvünkre van.

Ha elfáradtak a talpaink az állva egyensúlyozásban, egyszerűen letérdelünk vagy leülünk, és úgy evezünk tovább.

Szép fokozatosan emelhetjük a napi intenzitást és edzéshosszt, egyébként pedig pihenhetünk a deszkán. Ha nem akarunk mély vízbe menni, maradhatunk derékmagasságig érőben is, így bármikor leszállhatunk és kisétálhatunk a partra. Már csak az, hogy vízközelben vagyunk, ringatózunk a hullámokon és közben mozgunk kicsit, jelentős pozitív hatással van az egészségünkre.

Egyenletes izmosodás

Supozás közben, ahogy már említettük, szinte minden izom dolgozik. A karjaink és a vállaink az evezéstől erősödnek meg, közben a lábaink nagy erőfeszítéssel dolgoznak azon, hogy egyensúlyban maradjunk, garantált a farizom, a combizom és a vádli másnapi izomláza is. A has és a hát az evezés és az egyensúlyozás miatt aktív folyamatosan. Ha rendszeresen supozunk, az az egész testünkön meglátszik majd.

Ha kíváncsi vagy, milyen nyári sportok várnak még rád a vízparton, olvass tovább!

Kiemelt kép: Getty Images