Lélekturbó sport – Új „barátok” az edzéseken

Unod a sportolást, mert már kívülről fújod az edző utasításait, a gyakorlatok sorrendjét? Ha valami izgalmasra és újra vágysz, turbózd fel az órákat hatékony eszközökkel. Ezektől változatos lesz a mozgás, és újabb izomcsoportokat is megmozgathatsz. Amennyiben ez sem elég, válts sportágat – erre is adunk ötletet. Varga Zsófi írása.

SUP

A deszkák megalkotásának célja eleinte annyi volt, hogy a kezdő szörfösök ezen gyakoroljanak, hiszen a kezdeti nehézségek leküzdésére, az alapmozdulatok betanulására számukra is kiváló. Nem sokkal később – ahogyan a név, azaz a „stand up paddle” is sejteti – már állva eveztek a külön erre kialakított felfújható vagy merev deszkákon a sportolók. Népszerűségét pedig az is mutatja, hogy Budapesten évente rendeznek egy SUP-túrát, amikor a jelentkezők keresztüleveznek a városon. A SUP külön sportként való térhódítása elég gyors és széles körű volt, így nem csoda, hogy ennek továbbfejlesztett formája is megszületett: az egyensúlyunkat nagymértékben próbára tevő hibrid mozgásforma, a SUP-jóga.

Miért hatásos?

A víz felszínén lebegő SUP-deszkán végzett gyakorlatok folyamatos egyensúlyozást igényelnek, az izmoknak megállás nélkül dolgozniuk kell. Ez a mozgásforma növeli a koncentrációs képességet, oldja a stresszt és fejleszti az állóképességet. Az eszköz ára elég borsos, ám szerencsére a SUP-órák nagy részén biztosítanak belőle a résztvevőknek, illetve több helyszínen bérelhető is.

Kinek ajánljuk?

A SUP-deszka többféleképpen is használható, vízitúrázni és jógázni egyaránt tudunk vele. A SUPjóga kezdőknek és haladóknak jótékony és szórakoztató lehet, bárki kipróbálhatja, kortól, nemtől, gyakorlottságtól függetlenül.

Ahol kipróbálhatod

SUP Budapest – suphungary.com

SUP Balaton – standuppaddle.hu

Clubbell

Az ősi Perzsiában Pahlavannak, azaz buzogányt lengető erőembernek hívták a harcosokat, súlyemelőket és birkózókat. A buzogányt Egyiptomban, Görögországban és Indiában is előszeretettel alkalmazták, és nem csupán harcban, hanem az egészség megőrzésére és az erő fejlesztésére is. A clubbell edzések mai formája Scott Sonnon, az Egyesült Államokból származó harcművész nevéhez fűződik, aki felismerte az eszköz nyújtotta egyedi lehetőséget: egyszerre fejleszthető vele az izomerő és a kötőszövet.

Miért hatásos?

Ideális megoldás az egészséges izomzat és ízületek fokozatos fejlesztésére a clubbell edzés. A legtöbb sporthoz hasonlóan fegyelmet, odafi gyelést igényel. Elősegíti és felgyorsítja a funkcionális erő megszerzését, miközben növeli a mozgástartományi határokat és az állóképességet, hiszen testünket vízszintes, függőleges, átlós irányból is terhelés éri, nem beszélve a forgó mozgásokról. A fogáserő és annak fejlesztése is fontos tényező az edzések alatt, hiszen a clubbellt végig a kezünkben kell tartani. Számos mozdulatsor végezhető vele, de a legideálisabb eredmények a szakszerűen vezetett edzésekkel érhetők el.

Kinek ajánljuk?

Különböző méretekben találkozhatunk vele – így igényeinkhez mérten választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet. A nagyobb, nehezebb darabok rendkívüli módon növelik az izomerőt, de a kisebbekkel is figyelemre méltó eredményeket érhetünk el. Kellő odafigyeléssel bárki számára megfelelő izomfejlesztő edzésforma lehet nemtől, kortól függetlenül.

Ahol kipróbálhatod

360 Gym edzőtermek – 360gym.hu

Beast Arena – beastarena.hu

A cikk folytatását és további két mozgásformát találhattok még a Nők Lapja Psziché 2018/5. számának 50. oldalán.

Szöveg: Varga Zsófi

Nyitókép: Istockphoto