Vízparton, vízen és a városban is számos lehetőség testünk átmozgatására.

Nyáron hajlamosak vagyunk elfeledkezni a testmozgásról, hiszen a kánikulában sokkal jobban esik a légkondicionált szobában sorozatot nézni, olvasgatni. Majd ősszel azon kapjunk magunkat, hogy jóval többet mutat a mérleg, hiszen a tipikus strandételek nem szűkölködnek a kalóriákban, a finom koktélokról nem is beszélve. Itt az idő, hogy kipróbáljunk olyan sportokat, amelyek nem csak edzésben tartanak, de a bikini-testünkkel sem „vesznek össze”, ráadásul még szórakoztatóak is.

Strandröplabda

Szinte már minden strandon (a Balatonnál egészen biztosan) találunk röplabdahálót. Nem kell hozzá más, csupán egy labda, egy fürdőruha, egy lelkes csapat, egy jó adag naptej, és mehet is a sportolás! Aki pedig nem hiszi, hogy ez valódi sport, annak eláruljuk, hogy 1996 óta olimpiai szám, és ma már több mint 150 országban elismert sportágként tartják számon. Maga a műfaj 1927-ben látott napvilágot a kaliforniai partokon. A férfiak inkább a strandfociért rajonganak, de röpizni akár vegyes csoportban is lehet – talán úgy még szórakoztatóbb.

Fotó: Getty Images

Vízibicikli

Nem is gondolnánk, de vízibiciklizés közben nem csak csodás barna bőrszínt szerezhetünk (naptejről ne feledkezz meg ekkor sem!), de még kalóriát is égetünk. Ha nem lustálkodunk, és nem adjuk át pedálokat a családfőnek vagy barátoknak, akár nagyjából 250 kalóriától is megszabadulhatunk egy óra alatt. Ilyenkor inkább a vádli, a comb és a fenék erősödik, így számolhatunk egy kis izomlázzal is másnap.

Fotó: Getty Images

Kajak, kenu

Legyen az tó vagy folyó, a kajak- és kenutúrák igazi nyári programot ígérnek. Nem mindennapi természeti csodáknak lehetünk szemtanúi, miközben az izmainkat is rendesen megdolgoztatjuk. A több napos túrák esetében előfordulhat, hogy akár napi 15 kilométert is megteszünk. A Bodrogzug tanösvényen például megismertetnek minket a helyi élővilággal, a táj történetével, illetve kultúrtörténeti értékeivel is. Csapatban még érdekesebb lehet egy ilyen vízi kaland. Budapesten is több helyen lehet találni evezési lehetőséget, aminek, megsúgjuk, igen jó zsírégető hatása van, viszont kevésbé terheli meg az ízületeket, mint például a futás.

Fotó: Getty Images

SUP-élmény

Még csak néhány éve robbant be az egyébként Hawaiiról indult SUP-őrület Magyarországra, de szinte nincs olyan vízpart, ahol ne bérelhetnénk magunknak deszkát és evezőt. Lehet, hogy az első pár alkalom során az idő nagy részét a vízben töltjük, de érdemes újra és újra visszaállni a deszkára. Aki már biztosabban áll a deszkán, mindenképpen próbálja ki a SUP-jógát, főleg, ha korábban már szárazföldön is jógázott, mivel a víz enyhe hullámzása teljesen más élményt nyújt, mintha földön művelnénk. Az ászanáknak köszönhetően tökéletesen megdolgoztathatjuk az izmainkat, miközben a hétköznapok során felgyülemlett stressztől is megszabadulhatunk. Remek edzés, mégis kímélő mozgásforma.

Fotó: Getty Images

Szabadtéri jóga

Nincs víz a környéken? Sebaj! A szabadban ugyanúgy hódolhatunk jógaszenvedélyünknek, mint a vízen. Kertben, parkban, tetőteraszon is remekül mennek majd az ászanák, csupán arra kell figyelni, hogy a puha talajon könnyebben lesérülhetnek a csuklók, így érdemes inkább olyan pózokat gyakorolni, amivel kevésbé terheljük a csuklóízületeket. Budapesten a Margitszigeti Nagyréten a hét majd’ minden napján tartanak csoportos jógaórát. Több jógatípusból is választhatunk, a gyakorlások többsége pedig délután zajlik, így munka után azonnal be is állhatunk. Az első alkalom regisztrációhoz kötött, az órák pedig becsületkassza alapon működnek.

Fotó: Getty Images

Görkorcsolya

A legegyszerűbb formája a sportnak, ha munka után felkapjuk a görkorinkat, és nekiindulunk a városnak, vagy egy közeli parkban mozgatjuk át a testünket. Fejleszti az egyensúlyérzéket, kíméljük az ízületeket, remek zsírégető hatása van, és talán a legjobb hír: a fenekünket is formálja. Suhanás közben pedig ki is szellőztethetjük a fejünket, és mire a végére érünk, nem lesz lelkiismeret-furdalásunk, ha elnyalnánk két gombóc fagylaltot.

Fotó: Getty Images

Tollaslabda

Íme egy újabb tipikus nyári sportlehetőség, amihez tényleg csak két ütő és egy labda kell, na meg persze egy aktív játékostárs. Akár nyaralás alatt is beiktathatunk egy órás tollaslabdát a kertben, strandon vagy az utcán, ha az nem túl forgalmas. Ha háló is akad, a versenyzés élménye is társul a játék öröméhez. Az a jó benne, hogy nem kell hozzá nagy sportmúlt, hamar belejövünk, és a sikerélmény sem marad el. Fejleszti az ügyességet, a reflexet, és növeli az állóképességet. Érdekessége, hogy elődjét, a jeu volant, azaz a repülő játékot már a 17. században is űzték a főúri kastélyok kertjeiben.

Fotó: Getty Images

Amire mindképp figyelni kell nyári sportok alkalmával:

  • napvédelem (naptej, ruházat)
  • megfelelő folyadékpótlás
  • kalap, kendő viselése
  • a tűző nap elkerülése
  • fokozatosság

Kiemelt kép: Getty Images