Vannak olyan sportok, amik lényegesen több kalóriát égetnek el a többinél. Ha szeretnéd a lehető legrövidebb idő alatt a legtöbb kalóriát használni, ezek közül válassz!
  • Sportolás közben testünk több kalóriát éget, mint nyugalmi állapotban
  • Na de nem minden sport fogyaszt el ugyanannyi kalóriát.
  • Ebben a cikkben olyan sportokat mutatunk, amelyek sok energiát igényelnek, és csak úgy égetik a kalóriát.

A fogyás képlete (legalábbis elméletben) tulajdonképpen nagyon egyszerű. Az a lényeg, hogy az ember több kalóriát égessen el annál, mint amennyit bevisz. Ezt kétféleképpen is megteheti. Vagy a kalóriabevitelét csökkenti (azaz kevesebbet eszik), vagy az elégetett kalóriák számát növeli meg azáltal, hogy aktívabb lesz, többet mozog, hovatovább sportol.

Embere válogatja, kinek melyik módszer tűnik könnyebbnek. Azt, hogy sokan választják a bevitelt kurtító módszert, mi sem bizonyítja jobban, minthogy teli a net jobbnál jobb diétás tippekkel és a kalóriabevitel csökkentését célzó módszerekkel.

Hatékony és elérhető sportok

Te viszont úgy vagy vele, hogy inkább többet sportolnál, hogy ne kelljen annyira lecsökkenteni az ennivaló mennyiségét?

Ebből a cikkből kiderül, milyen sportot érdemes választani, ha a célod a lehető legtöbb kalória elégetése. 

Korábban több fórumon publikáltak vizsgálati eredményeket azzal kapcsolatban, hogy mennyi kalóriát égetnek el az egyes sportok. Egy amerikai listából mi kimazsoláztuk azokat magas kalóriaigényű mozgásformákat, amiket mifelénk a legtöbben meg tudnak engedni magunknak anyagi és éghajlati szempontból is (a sífutás például meglehetősen kalóriaigényes, itthon viszont kevesen űzik).

Mielőtt az itt bemutatott számokat készpénznek vennéd, tartsd azért észben, hogy ezek egy körülbelül hatvan kilós nőre érvényesek, a ténylegesen felhasznált energiát befolyásolja korod, nemed és testösszetételed is.

Van az a kiszúrás, hogy egy izmosabb test eleve több kalóriát éget el, na meg az, hogy a férfiak eleve többet használnak fel, na és hogy 40-45 éves kor felett egyre inkább lassul az anyagcsere… Ha szeretnéd pontosabban számolni az elégetett kalóriákat, szerezz be sportórát, ami a te adataiddal számol, figyelemmel van a pulzusodra is, így nem visz félre.

öregedés tévhit

Az úszás sok kalóriát éget, ráadásul nagyon egészséges is! (Fotó: Getty Images )

És végül: függetlenül attól, hogy egy adott ember eseteben pontosan hány kalória is megy le egy-egy sporttól, a most felsorolt sportok biztosan a leginkább kalóriaigényesek közé tartoznak, mert amellett, hogy komoly erőkifejtést igényelnek, a pulzusszámot is jelentősen növelik. 

1. Úszás és kalória

Ha valamit, hát az úszás magas kalóriaigényét saját tapasztalatból is meg tudom erősíteni. Egy óra úszás után én például úgy jövök ki a medencéből, hogy egy töltött lovat meg tudnék enni… Ez nem is csoda, mert még a kényelmes, nagymamis tempóban (mellúszásban úszom és soha nem teszem be a fejem) is mintegy 500 kalória ugrik le egy teljesen átlagos testalkatú nőről egyetlen vízben töltött óra alatt, aki pedig kicsit nagyobb termetű, még többet égethet el.

2. Túrázás és kalória

Na igen, egy jó kis túra. No nem a lassan andalgó fajta, hanem az, ahol akár jól felpakolt táskát cipelünk, és le kell győznünk némi szintkülönbséget is. Az ilyen típusú mozgás akár 400 mínusz kalóriát is jelenthet az átlagos testalkatú túrázónak egy óra alatt, pláne, ha közben cipekedni is hajlandó. 

3. Evezés és kalória

Az evezés az egyik legszebb, legharmonikusabb mozgásforma, mely az alsó és a felsőtest összehangolt mozgásának köszönhetően nagyon nagy energiát képes felemészteni. Akár a szabadban, akár ergométeren evezünk, közepes tempóban egy óra alatt (persze felmerül a kérdés, hogy ki bír ki egyáltalán annyit egyhuzamban evezni) mintegy 400  kalória fogy. 

4. Korcsolyázás és kalória

Akár a jégen, akár keréken gurulsz, ha mindezt tempósan teszed (azaz jól fel is megy közben a pulzusod), rengeteg kalóriát elégethetsz: ha átlagos testalkatú nő vagy, akkor is majdnem négyszázig felmehet a kalóriaszámláló. Kérdés persze, hol találsz tempós görkorcsolyázásra biztonságosan alkalmas, sík terepet, de ha ez megvan, akkor egy óra alatt ugrott is egy gyorséttermi kisburger kalóriatartalma.

5. HIIT tréning és kalória

A magas intenzitású intervall edzés (tudod, az a spanyol inkvizíció eszköztárába kívánkozó mozgásforma, amikor bizonyos időtartamig maximális energiabefektetéssel dolgozol, majd rövid pihenő után újrakezded), több mint 480 kalóriát is elégethet óránként, ami még akkor is igen szép mennyiség, ha nagyon meg kell küzdenie érte az embernek.

magas vérnyomás sport

Vannak mozgásformák, amelyek több kalóriát égetnek, mint a többi (Fotó: Getty Images)

6. Kosárlabda és kalória

Utoljára középiskolában kosaraztál? Akkor itt az ideje, hogy megint felvedd a hálós trikót, ez a mozgásforma ugyanis az egyik leginkább kalóriaigényes sport, amivel óránként 400-nál is több kalóriát égethet el egy közepes testalkatú illető. Már persze, ha nem lébecol, vagy a megúszásra játszik, hanem folyamatosan fel-le rohan, labdát szerez és zsákol.

7. Tenisz és kalória

Úri sport vagy sem, a tenisz úgy megdolgoztat, mint ha az ember a földeken dolgozna. Egy egyórás kemény játszma 600 kalóriát dolgoz le rólad, miközben valószínűleg jobban szórakozol, mintha aratáson küzdenél az életedért. Felszerelést nem is muszáj venned, bérelhetsz is, így semmi sem állhat az adogatás útjába.

8. Futás és kalória

Jó, ez talán nem lep meg, de akkor legalább mi is megerősítjük: a futás bizony úgy égeti a kalóriát, mint egy mozdony: ha körülbelül 8 kilométer/órás sebességgel zakatolsz, majdnem 500 kalóriát elégetsz, és simán kifutsz a belvárosból a külterületre. 

9. Taekwondo és kalória

A taekwondo az egyik legintenzívebb sport (na jó, harcművészet), ami nagyon erősen igénybe veszi a szervezetet, hiszen nemcsak testben, de fejben is nagyon ott kell lenni, amikor az ember csépel, rúg és ütések elől próbál elhajolni. A fáradságos munka jutalma: óránként 700 kalória. Hasonlóan kalóriazabáló a box is: egy kiadós edzés végére nemcsak sok kalóriától szabadulsz meg, de a pólódból is csavarni lehet majd a vizet. 

10. Ugrálókötelezés és kalória

Gondoltad volna, hogy ez a sport az egyik legkalóriaigényesebb? Persze tulajdonképpen nem csoda: ha belegondolunk, hogy egy óra ugrókötelezés mennyire lehet fárasztó, el is várjuk, hogy legalább nyolcszáz kalóriát égessen. El is tud. Ráadásul az ugrókötelezős képletből ma már kiveheted a csetlés-botlást, mert ma már kapható olyan eszköz, ami megadja a kötél hajtásának élményét, de nem gabalyodik bele a láb sem.

Sport, kalória, öröm

Na, választottál egy neked szimpatikus sportot? Ha a célod az, hogy a lehető legrövidebb idő alatt a legtöbb kalóriát  égesd el, érdemes innen tallóznod. Ha viszont inkább arra vágysz (és nagyon reméljük, hogy így van), hogy egyszerűen egészségesebb legyél, vagy hogy jobban érezd magad, akkor ne a sportok kalóriaigénye alapján dönts, hanem azt vizsgáld meg, mi az, amit a legjobban bele tudsz illeszteni a napirendbe, és melyik az a mozgásforma, amit a legjobban élvezel.

Hiába kínzod magad ugyanis olyan sporttal, amit nem szeretsz: ha nem esik jól, hamar abba fogod hagyni, Messzebb jutsz, ha valamivel kevésbé kalóriafaló, de kellemes mozgásformát választasz és észben tartod, hogy a sport öröm, és nem szenvedés forrása kell, hogy legyen.

A láb mindig kéznél van: ebben a cikkünkben arról írtunk, miért jó mindennapi sport a gyalogolás!

Kiemelt kép: Getty Images