edzes-szamolasa-percek-vagy-lepesszam

Percekben, a mozdulatok, esetleg a lépések számában mérjük az edzést?

Lássuk, mit mond a tudomány az edzés számolásáról!
  • Az edzés, a sport, a testmozgás bármilyen formája előnyös a szervezetnek.
  • Megoszlanak a vélemények azt illetően, mi legyen a mozgás egységnyi mértékegysége.
  • Tudósok utánajártak, hogy a mozgással eltöltött idő vagy a megtett mozdulatok száma fontosabb-e.

Talán az okoseszközök egyik legnépszerűbb funkciója manapság a lépésszámláló, ami megmondja, pontosan hány lépéssel mekkora távot tettünk meg egy adott napon. Számos elképzelés él a köztudatban azt illetően, pontosan mi az a lépésszám, amit minden nap teljesítenünk kellene az egészségünk érdekében. A legáltalánosabb vélekedés szerint napi 10 ezer lépés a minimum. De valójában ez is, mint sok minden más (különösen az edzés témakörében), egyénenként eltérő lehet.

Persze, ha testmozgásról van szó, sosem baj, ha egy kicsit túlteljesítünk. A fizikai aktivitás ugyanis csökkenti a krónikus betegségek és fertőzések kialakulásának kockázatát, így elősegíti a hosszú életet. Jelenlegi irányelvek szerint ezt a hatást egy átlagos felnőtt hetente legalább 150 percnyi mérsékelt intenzitású testmozgással már elérheti. De mégis mit jelent a mérsékelt intenzitás? Nem mindegy, hogy például egy óra alatt 10 kilométert vagy csak 6-ot teszünk meg…

Edzés: percre vagy darabra mérjük?

A Brigham and Women’s Hospital tudósainak új kutatása szerint mindkét módszerrel egyformán jó egészségi eredményeket érhetünk el, ami a hosszabb élettartamot, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenését illeti. Nesze semmi, fogd meg jól? Nem egészen. A kutatás szerint ugyanis, hogy valaki edzés során időben vagy lépésszámban határozza meg a céljait,

nem is annyira fontos, mint maga a tény, hogy egyáltalán sportol.

Így tehát ismét bebizonyosodott, hogy érdemes megkeresni a személyes preferenciánkhoz leginkább passzoló mozgásformát (ez lehet séta, kertészkedés, úszás, futás, tánc stb.), és amellett hosszú távon kitartani. Ajánlások szerint aztán jó ötlet legalább heti háromszor egy-egy órácskát rászánni erre – ahogyan arról fentebb is szó volt már.

edzes-szamolasa-percek-vagy-lepesszam

Edzés alkalmával a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat! (Fotó: Getty Images)

„Mivel egyre többen használnak okosórákat a lépéseik és az általános egészségi állapotuk mérésére, fontosnak láttuk annak megállapítását, hogy a lépésalapú mérések hogyan viszonyulnak az időalapú célokhoz az egészségi eredményeket tekintve. Azaz, hogy jobb-e az egyik a másiknál” – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Rikuta Hamaya.

A kutatáshoz 14 399 olyan nőtől gyűjtöttek adatokat, akiket semmilyen szív- és érrendszeri betegség nem gyötört. 2011 és 2015 között a 62 éves vagy idősebb résztvevőket arra kérték, hogy rögzítsék fizikai aktivitásuk szintjét egy erre alkalmas eszközzel. A vizsgálati időszak alatt évente kérdőíveket is kitöltettek velük. Egészen 2022 végéig követték az alanyok egészségi állapotának alakulását.

Mindenki másképp csinálja

A begyűjtött adatok azt mutatták, hogy a kutatásban résztvevők hetente átlagosan 62 percnyi közepes vagy erős intenzitású fizikai aktivitást végeztek, és naponta átlagosan 5183 lépést tettek meg. A kutatás évei alatt a résztvevők körülbelül 9%-a hunyt el, és nagyjából 4%-uknál alakult ki szív- és érrendszeri betegség. A magasabb szintű fizikai aktivitás a halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának nagymértékű csökkenésével járt együtt. Tehát

ha tehetjük, igenis érdemes intenzívebb testmozgást végezni.

Hamaya kifejtette, hogy a perc- és a lépésszámolós módszer egyaránt beválik az egészségi állapot mérésére, de ugyanígy mindegyiknek megvannak a maga hátrányai. A lépésszámlálás például nem veszi figyelembe a fittségi szintek közötti különbségeket. Azaz azt a tényt, hogy amennyiben egy 20 éves és egy 80 éves személy egyformán 30 percet sétál mérsékelt intenzitással, a lépésszámuk merőben eltérő lehet. De ezen kívül más buktatója is van a módszernek.

„Egyesek, különösen a fiatalabbak számára az edzés inkább olyan tevékenységeket jelenthet, mint a tenisz, a foci, a séta vagy a kocogás, amelyek mindegyike könnyen lekövethető a lépéses módszerrel. Mások számára azonban a testmozgás biciklizésből vagy úszásból állhat,

ilyen esetben pedig a lépésszám helyett a mozgás időtartamát érdemes számításba venni.

Ezért fontos, hogy a fizikai aktivitásra vonatkozó iránymutatások többféle lehetőséget is kínáljanak a mérésre. Az edzés mindenki számára másképp néz ki, ugyanakkor a testmozgás szinte minden formája jótékony hatással van az egészségünkre” – foglalta össze Hamaya.

És azt tudod, mennyi idő múlva látszik meg az edzés eredménye?

Kiemelt kép: Getty Images