Ennyit kell lépnünk naponta, ha tovább szeretnénk élni

Egészségünk megőrzéséhez ennyit kell lépnünk naponta

A séta nagyszerű módja az általános egészségi állapot megőrzésének.
  • Honnan jött a 10 000 lépés, és igaz-e egyáltalán?
  • Egyénenként eltérő lehet, mennyi az ideális lépés.
  • Nagyjából ennyit kell lépnünk egy nap, ha egészségesek akarunk maradni.

Sokat hangoztatott tény, miszerint egészségünk megőrzéséhez legalább 10 000 lépést szükséges megtennünk naponta (és már azt is tudjuk, mennyi szükséges az áhított karcsúságért). Nos, egy új kutatás nemrég rávilágított arra, hogy még ennél kevesebb gyaloglás is elegendő lehet, ami kifejezetten jó hír azok számára, akik otthonról dolgoznak, illetve ülőmunkát végeznek.

A kényelmesebb számadat egy átfogó tanulmányból született, melyben négy kontinens több tízezer, különböző életkorú lakójának szokásait, egészségi állapotát és napi lépésszámát vették górcső alá. A javarészt epidemiológusokból álló kutatócsoport pedig megállapította, hogy

átlagosan már napi 6000 lépéssel is sokat tehetünk az egészségünkért – életkortól függetlenül.

Persze az adatok nem vehetők készpénznek, hiszen a gyaloglás önmagában nem elegendő ahhoz, hogy meghosszabbítsuk az élettartamunkat. Az viszont tény, hogy hatalmas szerepe van a kockázatcsökkentésben, hiszen az evolúció úgy alakította a fiziológiánkat, hogy viszonylag nagyobb, hosszabb távolságokat is képesek legyünk megtenni gyalog. Vagyis az anyagcserénk, a szív- és érrendszerünk, a csontjaink, az izmaink, sőt, még mentális egészségünk is úgy van kódolva, hogy jó érzéssel töltse el egy hosszabb túra, így ha minden nap időt szakítunk egy kis gyaloglásra, a testi-lelki egészségünknek is jó szolgálatot tehetünk vele.

seta

Hány lépés kell az egészséghez? (Fotó: Getty Images)

De honnan, illetve miért jött a napi 10 000 lépés?

Nos, a marketing miatt. A japán Yamasa Clock and Instrument Company óragyártó vállalat a tokiói olimpiai játékok által keltett hírverésből próbált hasznot húzni 1964-ben, és egy Manpo-kei (ami lefordítva 10 000 lépést jelent) nevezetű lépésszámlálót dobott piacra. A 10 000 egy szép, kerek szám, ami első ránézésre kihívásnak tűnik, de bőven elegendő ahhoz, hogy némi tudatossággal elérhető legyen.

Bár akkor semmilyen kutatás nem támasztotta alá, a napi 10 000 lépés ténye az olimpia után úgy söpört végig a világon, mintha tudományosan is igazolt lenne. Az viszont a lépésszámláló mellett szól, hogy sokakat ösztönzött mozgásra, és végtére is semmi hátrányunk nincs abból, sőt, egészségünk megőrzésének kedvez, ha több sétára és szabadban töltött időre törekszünk. A tudósok, illetve az azóta napvilágot látott kutatások eredményei alapján a valóság azonban sokkal árnyaltabb, hiszen nem minden lépés egyforma, és a lábaink hosszúságától, illetve testméretünktől függően jelenthet más megerőltetési szintet egy-egy lépés, amit nem biztos, hogy a csuklónkon hordott lépésszámlálók és aktivitásmérők is érzékelnek. Vagyis

a helyes szám nem határozható meg ilyen könnyen, és egyénileg is eltérő lehet,

hogy kinek mi számít elegendőnek.

Ennyit kellene lépnünk egy nap egészségünk érdekében

A WHO szerint egy átlagos felnőtt embernek (18-64 év között) hetente legalább 150-300 perc mérsékelt, vagy 75-150 perc magasabb intenzitású testmozgásra van szüksége ahhoz, hogy hosszútávon megőrizhesse egészségét.

A jó hír az, hogy ezt a mennyiséget akár gyaloglással is elérhetjük, persze csak akkor, ha minden nap időt szakítunk rá.

És szintén jó hír, hogy már napi 30 perc is elegendő lehet ahhoz, hogy csökkentsük a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, csontritkulás és daganatos megbetegedések kockázatát, hogy fokozzuk az állóképességünket, és hogy kiszellőztessük kicsit a fejünket. Ráadásul más mozgásformákkal ellentétben a séta teljesen ingyen van, könnyebb beiktatni, mint a futást, a nap bármely szakában végezhető, nem igényel extra felszerelést és egyéb kiadásokat. (Ha a fogyás a cél, a 30 perc nem biztos, hogy elegendő, mindenesetre szuper levezetés lehet a megerőltetőbb edzések után.)

Biztosan van olyan is, akinek a napi 6000 lépés is soknak tűnik, de valójában igen könnyen össze lehet hozni, ha gyalog ugrunk ki a boltba, 1-2 megállóval előbb szállunk le a buszról, vagy sétálva szürcsölgetjük a kávénkat a barátokkal – ezzel egészségünk megőrzése mellett bolygónak is jót tehetünk.

Hallottál már a TikTok népe által felkapott silent walking, vagyis a csendes séta trendjéről? Testre és lélekre is megnyugtatóan hathat, érdemes lehet kipróbálni!

Kiemelt kép: Pexels