A gyalogos meditáció ideális azok számára, akik nehezen tudnak egy helyben maradni, kezdők a lelki gyakorlatokban, és akik a fizikai aktivitásukat is fejlesztenék.

A sétameditáció egy olyan gyakorlat, amely összeköti a gyaloglás fizikai előnyeit a meditáció összpontosított tudatosságával. Thich Nhat Hanh vietnami meditációs mester úgy fogalmazott erről a módszerről, mint ami „békét, nyugalmat és boldogságot áramoltat a Földre”, ezért mindenkinek ajánlja.

Hogyan vágj bele?

Az induláshoz nincs szükség semmilyen komolyabb felszerelésre vagy teremre. „A gyalogos meditáció ötletét az adta, hogy figyelj a testedre, az érzéseidre, és közben vegyél észre olyan dolgokat is, mint az ég, a fák, és minden érzékszerveddel hangolódj rájuk – mindezt kellő kíváncsisággal, ítélkezés nélkül”– mondja Dr. Rashmi Schramm orvos, meditációs tanár. A kezdőknek 5-10 perces intervallum ajánlott, a lényeg pedig, hogy séta közben „beleolvadsz” a környezetedbe.

Fókuszba helyezed a hangokat, az illatokat, a körülötted lévő látványt, és tudatosan összpontosítasz arra is, ahogyan minden lépésnél megérinted a talajt a lábaddal.

Próbálj meg teljesen elmerülni ezekben a benyomásokban, és ha bármi más eszedbe jutna, igyekezz megszabadulni tőle. Az elején többször bezavarhatnak a gondolatok, de ne aggódj, mert ennek a tudatosságnak is időt kell hagyni. Abban az esetben, ha ennél „komolyabb” sétameditációt szeretnél végezni, például figyelni a levegővételre, próbálj lassan lélegezni az orrodon keresztül, 2 másodpercig tartsd vissza a lélegzetet, majd lassan fújd ki a szádon, úgy 4 másodpercig.

A sétameditáció előnyei

A Health Promotion Perspectives (Egészségfejlesztési Perspektívák) 2018-as jelentése kimutatta, hogy a sétáló meditáció segít egyensúlyba kerülni a belsőnkkel, beállíthatja a pulzusszámot, növelheti a mentális fókuszt, segíthet a szorongás, a krónikus betegségek és a depresszió leküzdésében is.

„Ennek a ragyogó és egyszerű meditációs módnak számos előnye van, beleértve a memória, a hangulat és a koncentrációs képesség javulását” – mondja Dr. Schramm. „Ha újra és újra végzed, arra készteted vele az agyat, hogy egyszerre csak egy dologra összpontosítson, ami idővel növeli a véráramlást és az agyban lévő neuronális (idegi) változásokat. Már két hét meditáció is javíthat a hangulaton, hiszen növeli a boldogság hormonokat a szervezetben, mint például a dopamin és a szerotonin szintjét.”

Kevés zavaró tényező

Nyilván azt feltételezheted, hogy a sétameditáció bármilyen tevékenység közben alkalmazható, pedig nem így van. „Akkor alkalmazd, ha nem kell másról gondoskodnod” – mondja Tara Stiles, a jóga és a mozgás szakértője. Stiles szerint a légzésre, annak figyelésére, a mozgásra és az érzésekre is kellő figyelem kell, ezért nem tanácsos a forgalmas utcán való átkelés közben vagy egy kisgyermek gondozása során végezni. „Minél kevesebb zavaró tényező van, annál jobb.”

A meditáció varázsa abban rejlik, hogy segít kapcsolatba lépni önmagaddal

– mondja Stiles. – Gyakori hiba, hogy az emberek félnek a kósza gondolatoktól, pedig a kóbor elme teljesen normális.” Még a teljesen profi meditálók sem tudják mindig kiüríteni az agyukat, de ahelyett, hogy ráállnának a gondolatok sztrádájára, tudatos légzéssel visszaviszik magukat a meditációba. Azok az emberek, akik naponta gyakorolják a séta meditációt, arról számoltak be, hogy azóta jobban szeretik önmagukat, illetve sokkal inkább képesek összpontosítani a munkájukra, az életük kizárólag pozitív irányba változott. 

Forrás: The Healthy, Kiemelt kép: Getty Images