Kiderült, pontosan napi hány lépés kell a karcsúsághoz!

Tudtad, hogy tanulmányok szerint az átlagember fiatal felnőttkortól a középkorúságig évente 1-2 kilót hízik, ami lassan, de biztosan egészségtelen testsúlyhoz, és idővel elhízáshoz vezet? Na és azt, hogy mindez rendszeres napi sétával könnyedén megelőzhető lenne?

Amikor tavasz táján elkezd bennünk mocorogni az érzés, hogy csak jó lenne valamit sportolni, egyúttal formába is lendülni, a legtöbben izzasztó aerobikban, futásban, esetleg edzőtermi edzésben gondolkodunk. Pedig létezik egy olyan kíméletes mozgásforma, ami semmilyen felszerelést nem igényel, nem megterhelő, ráadásul a napi rutinba is könnyen beilleszthető és még fogyaszt is. 

„Az emberek jelentősen csökkenthetik az elhízás kockázatát, ha többet sétálnak” – mondja Dr. Evan Brittain egyetemi docens is, egy a témában nemrég megjelent tanulmány szerzője. A kutatás a gyaloglás és más mozgásformák egészségre gyakorolt hatását vizsgálva jutott nagyon biztató eredményekre. Úgy tűnik, a rendszeres séta nemcsak alakunkra, de általános egészségi állapotunkra is jó hatással lehet, mert csökkenti egy sor krónikus betegség kockázatát is.

Mennyi az annyi? 

A felnőtteknek szóló jelenlegi fizikai aktivitási ajánlások heti 150 perc mérsékelt intenzitású testmozgást, például sétát, táncot, kerékpározást, valamint heti két nap izomerősítő tevékenységet javasolnak, de a különféle aktivitáskövető eszközök lehetővé teszik a kutatók számára, hogy pontosabb adatokat kapjanak arról, mindez mit jelent lépésekben kifejezve. A mostani tanulmányban több mint 6000 résztvevő négy évnyi aktivitási és egészségügyi adatait elemezték, akik naponta legalább 10 órán át viseltek aktivitáskövető készülékeket, és több éven keresztül hozzáférést biztosítottak a kutatóknak elektronikus egészségügyi nyilvántartásukhoz is. A vizsgálatban részt vevő személyek életkora 41 és 67 év között volt, és a testtömegindexük pedig 24,3 és  32,9 közé esett, azaz normál súlyúak és túlsúlyosak is voltak közöttük. 

A kutatók megállapították, hogy

azok az emberek, akik napi körülbelül 8000 lépést gyalogoltak, kisebb valószínűséggel váltak elhízottá,

vagy szenvedtek később alvási apnoéban, refluxban és súlyos depresszióban, mint azok, akik ennél kevesebbet sétáltak. A tanulmány azt is megállapította, hogy a túlsúlyos résztvevők (25 és 29 közötti BMI-vel) a felére csökkentették az elhízás kockázatát, ha napi 11 000 lépésre növelték lépéseiket: „a lépésszám ilyen mértékű növelése az elhízás későbbi előfordulásának 50%-os csökkenését eredményezte 4 év alatt” – állapította meg a tanulmány.
Az adatokat egy konkrét példára alkalmazva a szerzők szerint például a 28-as BMI-vel rendelkező egyének 64%-kal csökkenthetnék az elhízás kockázatát mindössze azzal, ha a lépéseik számát körülbelül 11 000 lépésre növelnék naponta.

A tanulmány szerint az egészségügyi előnyök minden egyes lépéssel tovább nőnek és 11 000 lépésnél tetőztek – ezután nem növekednek jelentősen. A lépések aktivitásmérővel történő mérése különösen fontos lehet azok számára, akik strukturálatlan, nem tervezett fizikai tevékenységet, például házimunkát, kertészkedést vagy kutyasétáltatást végeznek, mert ezek a lépések is beleszámítanak a napi aktivitásba!

„Figyelemre méltó az is, hogy összefüggést észleltünk az ilyen véletlenszerű lépések (a mindennapi életvitel során megtett lépések) és a rák és a szívbetegségek alacsonyabb kockázata között is” – jegyezte meg a tanulmány társszerzője, Borja del Pozo Cruz. Del Pozo Cruz és csapata nemrégiben publikált egy hasonló tanulmányt, amely szerint a napi 10 000 lépés megtétele 50%-kal csökkentette a demencia kockázatát, sőt, e korábbi tanulmány szerint már napi 3800 lépés megtétele is 25%-kal mérsékelte a rizikót. 

Hogyan szedjük össze? 

Bár sok függ a testmérettől (például, mert nem mindegy, milyen öles léptekkel halad valaki), egy magamfajta 163 centi magas nő körülbelül két óra sétával gyalogol össze tízezer lépést. Ez soknak tűnhet, de valójában igen könnyen össze lehet hozni, ha pár megállóval előbb szállunk le a buszról, ha közelebbi úti céljainkhoz fel se szállunk, és ha a nap folyamán végig aktívak vagyunk, ebéd után és vacsora előtt pedig beiktatunk egy-egy kisebb sétát. A gyaloglás egyébként közösségi program is lehet. Itt a jó idő, a barátnőnkkel való találkozást szervezzük egyben egy Margitsziget-körsétával. Beszélgetni, kávét szürcsölni így is lehet, közben viszont nemcsak karcsúsodunk és az egészségünkért teszünk, de a szemünket is gyönyörködtethetjük. 

Kiemelt kép: Getty Images