edzés edzőterem

5 motivációs tipp, hogy tényleg rendszeresen lejuss az edzőterembe

Annak ellenére, hogy erős az elhatározásunk, hogy rendszeresen sportoljunk, nem mindig sikerül betartani a heti több edzés. Ezekkel a tippekkel sikerülhet!
  • Akkor sem könnyű hetente többször edzeni, ha erős az elhatározás, mert győzhet a fáradtság vagy az unalom.
  • Minél többet sportolsz, annál jobban vágyik rá majd a tested és az elméd is.
  • Lebegjen előtted egy cél, ami lehetőleg nem a kinézetedre vonatkozik, hanem a teljesítményedre.

Az aktív életmód számos előnnyel jár: pozitívan hat a szívedre, jobban alszol tőle, az agyműködést serkenti. De nem mindig elég, hogy tudjuk, hogy a testmozgás jót tesz nekünk, ettől még sajnos nem lesz könnyű párnaponta lemenni az edzőterembe, uszodába vagy a jógacentrumba. Ha nehezen veszed rá magadat a rendszeres edzésre, akkor vesd be a következő módszereket, hogy tényleg felállj a kanapéról és elindulj sportolni.

1. „Jógajelmez”

A pszichológia „enclothes cognitionnek” (jelmezhatásnak szokták fordítani) nevezi azt a jelenséget, amikor már a sportruha felvétele is szinte olyan, mintha elindultál volna a terembe. Az agyad ugyanis tényként kezdi kezelni, hogy márpedig most mozgás lesz. Reggel egyből a sportruhádba bújj – legyen az jóganadrág, tréning vagy futófelszerelés –, mert így sokkal nagyon eséllyel kötsz ki reggel az fitneszteremben, mint a közeli pékségben.

A reggeli sportolásnak több előnye is van: energizál, feltölt, és nem nyomaszt egész nap, hogy este még edzened kell. Próbáld ki ezt az új motivációs tippet, hogy elindítson egy új rutint!

edzes-motivacio-tippek

Együtt sportolni hatékonyabb és jobb kikapcsolódás is. (Fotó: Getty Images)

2. Tervek és társak

A szakértők szerint két dolog ad biztos pontot és fix motivációt a rendszeres edzéshez. Egyrészt szerezz egy vagy több sporttársat, mert akkor kisebb eséllyel hagysz ki edzéseket. Így nemcsak magadnak fogsz tartozni a beütemezett mozgással, hanem mást sem akarsz majd cserben hagyni.

Másrészt ha követsz egy edzéstervet (nem feltétlenül profi által összeírt feladatsort), vagy egy kitűzött célt látsz magad előtt, akkor több lesz a motivációd is.

Az állóképesség, a fogyás vagy éppen az izomtömeg növelés terén legyenek terveid: például „nyár elejére már 10 km-t is lefutok” vagy „őszre menni fog a kézenállás és a spárga”. Az unalom és monotonitás elkerülése érdekében 2-3 hetente változtass az edzésrutinodon, vagy próbálj ki egy-egy új fitneszórát. A HIIT- és a jógaórák között is óriási különbségek lehetnek, mindig találhatsz új kihívást és hozzád passzoló edzéstípust.

3. Képzeld el!

Amikor nagyon kevés a motivációd, kimerültnek érzed magad, vagy lenne más programod sportolás helyett, akkor vizualizáld a sikert, az elérendő célt. Sőt, ne csak azt képzeld magad elé, hogy milyen lesz lefutni a félmaratont, vagy 100 kilóval guggolni, hanem azt is, hogy este hogyan éreznéd magad, ha ma kihagynád az edzést… Nem jól, igaz? Akkor irány a terem vagy a futópálya!

4. Reális célok

A célok elérésében és edzésrutin betartásában sokat segít, ha nem irreális elvárásokat támasztasz magad elé. Inkább rövidebb távra, mondjuk két hónapra előre tervezz egy kisebb elérendő célt, amit nagy eséllyel el is érsz, mint mondjuk fél évre előre olyat, amit nem biztos.

Ha most 2 km-t tudsz úszni vagy 5 km-t futni, akkor ennek a többszörösét nehéz lenne elérni néhány héten belül. Inkább haladj kisebb lépésekben, így biztosan sikeresnek és motiváltnak fogod érezni magad.

5. Akadálymentesítés és pihenés

Minden akadályt szüntess meg, ami közéd és a rendszeres sportolás közé állhat. Ez először melós lesz, és logisztikát igényel. Szabadíts fel hetente párszor napi két órát, amikor fixen sportolni fogsz. Akadály lehet egy túl messze lévő edzőterem, ahova sokat kell utaznod, de akár az is, ha az evést nem tudod úgy ütemezni, hogy sportolás alatt komfortosan érezd magadat.

A hatékony edzés része a megfelelő mennyiségű pihenés is, amikor a tested tud regenerálódni. Megerőltető izommunka után kell 24-48 óra, hogy a szervezeted helyreálljon. Ez nem azt jelenti, hogy két napig egyáltalán nem lehetsz aktív, de könnyed mozgást válassz, mint a séta, kirándulás vagy a kertészkedés.

Ha szeretnél új edzésformát választani, akkor itt az ideje, hogy kipróbáld a súlyzós edzést, ami 40 felett kifejezetten hatásos alakformáló.

Kiemelt kép: Getty Images