sport-edzes-dns

DNS-elemzés lehet a tökéletes edzésterv alapja

Sportágat választani nem biztos, hogy érdemes a DNS-ünk alapján, de a géntérkép segíthet abban, hogy hatékonyabban edzünk.
  • Egyre többen kíváncsiak arra, hogy a génjeik hogyan hatnak a testük működésére.
  • A betegségek után végre azt is megmondja a DNS-ünk, hogyan kellene mozognunk.
  • Nem csak az amatőr sportban hasznos, előfordul, hogy a versenysportolókat is ez alapján választják ki.

Egyre többen kíváncsiak arra, hogy génjeik hogyan befolyásolják egészségüket, táplálkozásukat, sportolási szokásaikat, valamint sérülésre való hajlamukat. A Grand View Research által készített piacelemző tanulmány szerint a közvetlenül a fogyasztóknak szánt DNS-tesztek globális piacának értéke az elkövetkező néhány évben az egekbe szökik. A 2023-as 1,9 milliárd dollárról 2030-ra 8,8 milliárd dollárra emelkedik.

Az elemzés szerint az észak-amerikai piac növekszik jelenleg a leggyorsabban, de a következő hat évben a DNS-teszteknek Európában még nagyobb sikere lehet.

Sport, edzés: DNS-teszttel személyre szabva

2013-ban 20 vállalat kínált közvetlenül a fogyasztóknak szóló genetikai teszteket, ezek pedig kifejezetten az egyén sportteljesítményét és a sérülésekre való hajlamát mutatták meg. Csupán 6 évvel később, 2019-ben, a statisztikák szerint már 70 féle ilyen DNS-teszt volt a piacon.

Az Indian Journal of Orthopaedics című folyóiratban közzétett 2020-as tanulmány arról számolt be, hogy Üzbegisztán és Kína genetikai teszteket alkalmaz olimpiai tehetséggondozó programjaiban; míg az ausztrál Nemzeti Rögbi Liga játékosai DNS-teszteket használnak a sprintfutásokra vagy a robbanékony erőemelésre irányuló edzéseik személyre szabásához.

Vannak azonban olyan kutatók, akik szkeptikusak ezekkel a tesztekkel kapcsolatban.

Dr. Timothy Caulfield, az edmontoni Albertai Egyetem jogi karának és közegészségügyi iskolájának professzora 1990 óta kutatja a genetikai meghatározottságot. Szerinte kezdetben nagyon ígéretesek voltak a rákbetegségekkel kapcsolatos tanulmányok. 1994-1995 között sikerült két különböző emlőrákot okozó gént azonosítani.

Összetettebb kérdés

„Reménykedtünk abban, hogy sok olyan gént azonosítunk, amelyekkel pontosan megjósolhatóak lesznek a betegségek, és amelyekkel lépéseket tehetünk az egészségünk megőrzésére. De nem így alakult. Az 1990-es évek vége óta kutatom ezt a területet, és a fejlődés nem volt számottevő” – mondta Caulfield a CNN-nek.

A genetikai kutatások leginkább arra mutatnak rá, hogy a génjeink működése milyen összetett és mennyi mindentől függ, ki miben lesz jó vagy rossz. 

Sportokat tekintve például: ha egy atlétára azt mondja az orvos, hogy sprintelésben lesz jó, akkor nagy eséllyel jó lesz a rövid távú futásban, a távolugrásban és a magasugrásban is – de egyáltalán nem biztos, hogy mindegyikben kiemelkedő lesz.

sport-edzes-dns

Ne hagyd, hogy a DNS-teszt befolyásoljon! Sportolj olyat, amit szeretsz! (Fotó: Getty Images)

A tudósok szerint valóban sok olyan tényező van, ami befolyásolhatja a sportteljesítményt és a tehetség kibontakozását. A sikeres sportolók esetén elengedhetetlen a jó étrend, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a rendkívül sok edzés, az erős motiváció, a társadalmi-anyagi háttér és még a méhen belüli tapasztalatok is. Ugyanilyen sok változó van a sérülésveszéllyel kapcsolatban is.

A genetikai kutatásokban csak egy kiindulópont a DNS-teszt eredménye, sokkal-sokkal nehezebb és rengeteg kísérletet igényel az összefüggések megtalálása, bizonyítása.

Az ok-okozati hatásokat pontosan kell vizsgálni a betegségek, rendellenességek és a sporttal kapcsolatos ajánlások kapcsán is. A mai DNS-tesztek tanácsot adnak, hogy milyen sportot érdemes választanunk, de ezek csak feltevések, amiket bizonyos génekből vezetnek le, nincs mögöttük valós vizsgálati eredmény.

Sport, edzés és DNS-tesztelés egy helyen

Egy fitneszterem tulajdonosa, Devin Maier éppen arról számol be, hogy szerinte igenis hasznosak a sportban a DNS-tesztek. Maier washingtoni edzőtermében már helyben elkészíthetjük DNS-tesztünket. Ahogy kiderül, milyen az alkatunk a genetikai térképünk alapján, kapunk is egy edzéstervet.

„Bár a tesztek nem adnak pontos utasításokat a fittebbé váláshoz, mégis hasznosak lehetnek. Az egyik ügyfelem úgy próbált izmot növelni, hogy nagy súlyokat emelt alacsony ismétlésszámmal. A teszt eredményei azt mutatták, hogy az ő izomzatával jobb eredményt lehetne elérni másfajta edzéssel – monda el Maier. – Átállítottam őt könnyebb súlyok emelésére több ismétléssel. Egy-két hónapon belül már látható volt a kívánt izomnövekedés.”

Az edző szerint a DNS-tesztek azért is hasznosak, mert megmutatják a sportoló erősségeit és gyengeségeit, így szakember segítségével lehet fejleszteni bármilyen területet. Még egy kevésbé jó futóból is lehet maratonista, csak elhatározás és több kitartás kell hozzá.

A szakemberek kitértek arra is, hogy nagyon fontos, hogy

ne használjuk arra a DNS-teszteket, hogy ez alapján válasszunk sportágat.

Sokkal fontosabb, hogy szeressük a mozgást, jó kedvvel, tartósan eddzünk, és a gyerekek esetében is arra törekedjünk, hogy megkedveltessük velük az aktív életmódot.

Ha nehezen találsz olyan sportot, ami örömmel tölt el, adj egy esélyt a zumbának!

Kiemelt kép: Getty Images