rutin-hatekonysag-teljesitmeny

5 tipp, amivel jelentősen növelheted a teljesítményedet

Elfogyott a lendület, kevés az energiád vagy fogytán a motivációd? Változtass kicsit a reggeli szokásaidon, és máris sokkal jobb hangulatban vetheted majd bele magadat a munkába!
  • Sokunknak gondot okoz, hogy nem tudunk minden nap a maximumon pörögni.
  • Pedig egy jó rutinnal sokat tehetünk a jobb hatékonyságért.
  • Íme, 5 tipp, ami segít, hogy egész nap aktívabbak legyünk!

Vannak napok, amikor nagyon nehéz összeszedni magunkat, legszívesebben lustálkodnánk, filmet néznénk vagy a barátainkkal kirándulnánk ahelyett, hogy belevetnénk magunkat a napi teendőkbe. Az ilyen nehézkes reggeleket elkerülendő vezess be pár új szokást, amelyekkel új, egészségesebb rutint tudsz kialakítani!

A reggeli szokások kialakításakor figyelj arra, hogy olyan dolgokat kezdj el, amelyeket rendszeresen csinálhatsz! Tehát ne egy egyhetes nyaralás alatt teszteld az új rutint, hanem élesben, normál hétköznapokon! 

5 tipp a hatékonyságért és a jobb teljesítményért

Ha a következő öt tipp túl sok, vagy nem mindegyiket tudod beépíteni a napjaidba, akkor az is elég, ha egy-két újdonságot csempészel be. Már ezek is sokat segítenek a hatékonyság növelésében!

1. Kezdd előző este!

Fejben már előző este tervezd meg a napodat! Lásd magad előtt, mit fogsz enni, hol iszol kávét nyugalomban, mit viselsz majd, na és persze vedd végig fejben azt is, hogy milyen fontos teendőid lesznek. Lényeges, hogy a kellemes dolgokat, feladatokat is felsorold, amelyek feltöltenek. Ilyen lehet a sport, a séta, masszázs vagy a beütemezett esti mozizás a barátnőddel!

2. Teljesítményfokozó oxigén

A kora reggeli mozgás növeli az energiaszintedet, mivel fokozza a vérkeringést, ezáltal pedig oxigént juttat az izmokba és az agyadba. Arról nem beszélve, hogy a sport boldosághormont szabadít fel, tehát duplán nyerő a reggeli mozgás. Ha nincs kedved reggel edzőterembe menni, akkor válassz egy applikáción vagy YouTube-csatornán elérhető mini edzést!

rutin-hatekonysag-teljesitmeny

Mozgással tehetsz a jobb teljesítményért (Fotó: Getty Images)

Az energiatöbblet, amit a sportolás ad (ráadásul sokkal többet, mint amennyit elvesz), segíthet abban, hogy éberebbnek érezd magad. Így könnyebbé válik majd a napi feladatok megoldása.

Könnyebben dolgozod fel a stresszt, pozitívabban állsz a munkához és kreatívabb lehetsz, ha rászoksz a reggeli mozgásra.

Tehát a reggeli aktivitás nemcsak a hangulatodat javítja, de a kognitív funkciókat is fokozza.

3. Az időzítés ereje

Egyes tevékenységeket legjobb reggel, másokat pedig délután végezni. Általában mentálisan reggeltől délig a legéberebb az ember. Ha a munkádnak van olyan része, ami 100%-os figyelmet igényel, például adatokra kell közben koncentrálnod, kreatív ötleteket kell bedobnod vagy állásinterjúra mész, akkor pipáld ki ezeket a feladatokat délelőtt!

Délután pedig azokat munkákat végezd el, ami már rutinból megy vagy fizikailag megterhelő – illetve ami kézügyességet igényel!

4. Legyen rutin a mindfulness!

Tedd napi szokássá a rövid mindfulness gyakorlatok elvégzését! Idegtudományi kísérletek támasztják alá, hogy a pozitív, megerősítő gondolatok fokozzák a teljesítményt. Ha reggel mondogatod magadban, hogy „ezt igenis meg tudom csinálni” vagy „én vagyok a legalkalmasabb erre a feladatra” vagy „élek a szuper lehetőséggel, amit kaptam”, akkor valóban olyan mentális állapotba kerülsz, ami hatékonyabbá és produktívabbá tesz majd egész nap.

5. Fordítva izgalmasabb

A következő reggeli rutinlépést akár játéknak is felfoghatod!

A domináns kezed helyett néhány hétköznapi tevékenységhez használd az ügyetlenebb kezedet! Gombold be a blúzodat, moss fogat vagy takaríts az ügyetlenebb kezeddel, és az agyad elkezd másképp működni. Olyan részei is bekapcsolnak, aktivizálódnak, amelyek addig átlagos teljesítménnyel pörögtek. Így az elméd „újrahuzalozza” magát olyan területeken is, amelyeket eddig nem biztos, hogy kihasználtál munkavégzés közben.

További tippekre lenne szükséged? Íme, 8 lépés, amivel még hatékonyabb lehetsz a munkahelyeden!

Kiemelt kép: Getty Images