alvás illat

Ezek az illatok fokozzák az agyműködést alvás közben

Minél komplexebb illatvilággal vesszük körbe magunkat, annál jobb lesz az eredmény.

A pihenésre és a különféle nyugtató aromákra gyakran gondolunk egymással összefüggésben, ami nem meglepő, hiszen számos társadalomban már ősidők óta alkalmazzák az illatokat az alvás minőségének javítására.

Ezt a hagyományt folytatjuk mi is akkor, amikor levendulát teszünk a párnánk alá, kamilla illóolajat párologtatunk vagy speciális ágyneműpermetet szórunk a huzatra lefekvés előtt. Bizonyos illatok azonban amellett, hogy pihentetőbb éjszakát ígérnek, javítják kognitív teljesítményünket, erősítik a memóriát és serkentik a döntéshozatalt is érintő neurológiai területeket. Lássuk hát, melyek ezek!

Nem csak nyugtat, stimulál is

Az aromaterápia jótékony hatását aligha kell bárkinek is bemutatni, hiszen még az is alkalmazza, aki nem tudatosan végzi el az említett otthoni rituálékat. Többek között a levendula, a kamilla, a narancsvirág vagy a szantálfa illatáról is köztudott, hogy stresszcsökkentő, ahogy a fürdővízhez is előszeretettel adagolunk nyugtató olajokat a hétköznapokban. Ám most egy friss kutatás arra ösztönöz bennünket, hogy éjszakára se kapcsoljuk ki az aromadiffúzorokat, ugyanis agyunknak – kiváltképp időskorban – különösen szüksége van a megfelelő illatokra. 

 

Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem kutatói ugyanis rájöttek, ha folyamatosan gazdagítjuk otthonunk levegőjét változatos illatanyagokkal, azok stimulálják agysejtjeinket.

A kutatást 60 és 85 év közötti idős személyek bevonásával végezték, az eredmények pedig azt mutatták, hogy a kognitív hanyatlás, sőt, még a demencia is mérsékelhető, ha minden este lefekvés előtt különféle aromákat juttatunk hálószobánk légterébe, vagyis gyakorlatilag rendszeresen párologtatunk. Öregedő szürkeállományunk így folyamatos stimulálás alatt áll, a komplex illatvilág révén pedig edzésben tarthatjuk szaglásunkat, ami kihat az agysejtek egészségi állapotára is

alvás illat

Fotó: Getty Images

Visszafordítható lehet a hanyatlás

„A szaglásnak az a különleges kiváltsága, hogy közvetlenül kapcsolódik az agy memóriaáramköreihez” – fogalmaz Michael Yassa neurobiológus, aki a tanulmány kapcsán kifejtette, a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, egy-egy illat milyen erőteljesen hat emlékezőképességünkre. A kutatás ráadásul mérföldkőnek számít, hiszen a látásromlás és a halláskárosodás mellett a szaglás elvesztésére ez idáig nem volt a szakértők kezében konkrét megoldás, ám az eredmények azt sugallják, hogy célzott illatterápiával akár a meglévő hanyatlás is visszafordítható lehet a jövőben. 

A kutatók ennek bizonyítására 20 személyen, hat hónapon át végeztek megfigyeléseket, miután ellátták őket rózsa, narancs, eukaliptusz, citromfű, borsmenta, rozmaring és levendula illatanyagokkal. Egy másik csoport összehasonlításként mindeközben olyan termékeket kapott, melyek csak nyomokban tartalmaztak gyógyító aromákat.

A kapott adatok szerint a valódi illatokat alkalmazó csoportban

már napi 2 órányi esti diffúzorhasználat javította az önkéntesek memóriáját, verbális, tanulási, tervezési és figyelemmegosztási képességeit,

sőt, anatómiailag is megváltoztak az ezekért a funkciókért felelős agyi területek. Utóbbi reménnyel tölti el a kutatókat, akik szeretnék bebizonyítani, a már bizonyos fokú kognitív veszteségre is érvényesek az illatterápia gyógyító hatásai. Addig is arra biztatnak, bármilyen korosztályba tartozzunk, adjunk kellő feladatot orrunknak a mindennapok során, még akkor is, ha melménk már nyugovóra tért. 

Tudtad? Létezik egy illatos növény, melynek vegyülete javítja az Alzheimer-kóros betegek kognitív képességeit. 

Kiemelt kép: Getty Images