Még öt hónap van hátra az idei olimpiai játékok megnyitójáig, de már most rengeteg érdekesség látott napvilágot az év legfontosabb sporteseményével kapcsolatban.
  • Július 26-tól augusztus 26-ig tartanak az idei olimpiai játékok.
  • A 2024-es olimpia egyben egy centenáriumi ünnepség is.
  • Az olimpiai érmekhez az Eiffel-torony darabkáit is felhasználták.

A 33. nyári olimpiai játékok helyszíne újra Európában lesz (egy sportág kivételével, de erről lejjebb olvashatsz majd bővebben), a francia főváros ad majd otthont az év legfontosabb versenysorozatának. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB) pályázó városok között volt Budapest is, ám Magyarország 2017-ben visszalépett. 2017 nyarán egyszerre jelentették be a 2024-es és a 2028-as nyári olimpia helyszínét, előbbi Párizsban lesz, utóbbit majd Los Angelesben rendezik meg.

1. Nyakukban az Eiffel-torony

Akik a 2024-es olimpiai játékokon dobogós helyezést érnek majd el, igazán különleges érmeket kapnak majd. A medálban felhasználták azokat a vasdarabokat, amelyeket a torony felújításakor cseréltek le. Párizs ikonikus építményét az egész világon ismerik, és a szervezők azt szerették volna, ha a legjobb olimpikonok Párizs egy darabját is hazavinnék magukkal. A medálokhoz használt értékes vasdarabokat egyébként egy olyan raktárban rejtették el, aminek a helyét sosem árulták el, most pedig már az érméket díszítik.

 https://www.noklapja.hu/aktualis/2024/02/12/8-erdekesseg-olimpia-parizs/

A medálokhoz az Eiffel-torony darabjait is felhasználták (Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images)

2. Az olimpia egyik helyszíne: Tahiti

Ha még nem gondolkoztál azon, hogy versenyszerűen szörfözz, akkor jobb, ha tudod, hogy bár hivatalosan Párizs rendezi az olimpiát, a kvalifikált szörfversenyzök majd a francia tengerentúli területen, Tahitin mérhetik majd össze a tudásukat.

3. Kabalaállat helyett…

A legtöbb olimpián állatot választanak a világverseny kabalájának, idén azonban francia kokárdás piros, plüss sapkákat lehet majd mindenhol kapni. Pontosabban a frígiai sapkáról formázott plüsst, ami trikolort visel. A kokárda ugyanolyan ismert francia szimbólum, mint az Eiffel-torony, nem csoda, hogy ez is helyet kapott a kis figurákon.

A párizsi olimpia kabalája

A párizsi olimpia kabalája (Fotó: Daniel Karmann/Getty Images)

4. Jegyet vennél az olimpiára?

Már régen elindult a jegyértékesítés a 2024-es nyári olimpiai játékok versenyeire. A jegyvásárlás azonban nem olyan egyszerű, több lépésből áll, először természetesen regisztrálni kell, a többi lépést pedig itt találod a jegyvásárláshoz.

5. Párizs halad a korral

A fenntarthatóság jegyében ez lesz az első olyan nyári olimpiai helyszín, amelynél 95%-ban régi, már meglévő építményekben rendezik meg. A színpadokat, emelvényeket, dobogókat – vagyis az ideiglenes építményeket – pedig újrahasznosítják majd.

6. Éljen a tömegsport!

Az olimpiai ötkarikás játékok történetében először a maratoni távon tömegfutást rendeznek majd. A mindenki számára nyitott útvonalon ezúttal nemcsak versenysportolók mérettethetik meg magukat, hanem az elszánt amatőrök is – ha ez megvalósul, egy érzelmektől túlcsordult versenyt láthatunk majd. A szervezők szerették volna, ha a kötöttségek nélküli futás a szabadságot jelképezi.

7. Történelem és szabadság a fókuszban

És ha már a maratonnál és a szabadságnál tartunk, nagyon különleges útvonala lesz a nyári ötkarikás játékok idei maratonjának. Minden világversenyen fontos, hogy a versenyzők és a nézők is megismerhessék a rendező ország kultúráját, a várost és a történelmet. Párizsban egymást érik a történelmi helyszínek, de a rendezők még erre is rátesznek egy lapáttal: az 1789-es nagy francia forradalom több pontján is végigvezetik a futókat. A forradalom fontos momentuma volt az „asszonyok menete”, amelynek során a párizsi nők az éhezés és az élelmiszerhiány miatt Párizsból Versailles-ba vonultak. A szervezők a nők előtt azzal szeretnének tisztelegni, hogy a menet útvonalának egy részét is a futóverseny távjába illesztik.  

8. Értékelik a tánctudást

A 2024-es olimpiai játékokon először mérhetik össze a tudásukat a világ legjobb breaktáncosai. A komoly fizikai erőnlétet követelő tánc és sport vitát váltott ki a NOB-ban, de a bizottság végül 2020-ban elfogadta olimpiai sportágnak. A látványos show a párizsi Concorde téren lesz, ahol nézők ezrei követhetik majd figyelemmel a táncosokat.

Kiemelt kép: Olympics.com