poloska párizs

Az ágyi poloskák már az olimpiát is veszélyeztetik Párizsban

A francia fővárost gyakorlatilag elárasztották a vérszívó rovarok, sokan már a jövő évi olimpia miatt aggódnak.

Miközben Párizs a 2024-es nyári olimpiai játékok idejére várhatóan félmillió látogatót fogad majd, ezekben a napokban olyan hívatlan vendégei akadtak a városnak, akiktől inkább megszabadulni igyekeznek. A nyár folyamán érkeztek az első panaszok arról, hogy a párizsiak ágyi poloskákkal találkoztak a mozikban, és egy-egy filmnézést követően tele voltak csípésekkel. Később a kis vérszívókról készült felvételek felkerültek a közösségi oldalakra is.

Az utóbbi időben a lakosok és a turisták szállodákban, metróban, nagysebességű vonatokon és a repülőtéren szúrtak ki poloskákat, ami miatt már a nemrég megrendezett Párizsi Divathét (amin Pamela Anderson emlékezetes módon smink nélkül vett részt) alatt is aggódtak a szervezők. A helyzet olyan súlyossá vált, hogy többen elkezdtek nyugtalankodni a jövő évben esedékes olimpia miatt is, aminek a francia főváros ad otthont. 

@screenshothq Bed bugs have been seen crawling all over public spaces in Paris as France battles an 'invasion' of the insects. Paris’ transport minister, Clément Beaune, said he would convene public transport operators next week “to inform them about countermeasures and how to do more for the protection of travellers”. #paris #bedbugs #france #paris2024 #olympics #bedbugsparis #bedbugsuk #bedbuginfestation ♬ Suspense, horror, piano and music box - takaya

A francia kormány igyekszik lehűteni a kedélyeket, a múlt héten bejelentették, hogy összehangolt erőfeszítéseket tesznek az ágyi poloskák terjedése ellen. Azonban a beszámolók szerint Franciaország több városában is felbukkantak a bosszantó rovarok, a szakértők pedig a londoniakat arra figyelmeztették, hogy hamarosan náluk is megjelenhetnek.

Nem ez az első poloskainvázió Párizsban

Bár az 1950-es években úgy vélték, hogy a poloskákat Franciaországban kiirtották, a kis vérszívó jószágok a közelmúltban újra megjelentek. Az ANSES, azaz a francia Élelmiszer-, Környezetvédelmi és Munkahelyi Egészségvédelmi Ügynökség jelentése szerint 2017 és 2022 között

több, mint minden tizedik háztartás ágyi poloskával volt fertőzött.

Az irtószerekkel foglalkozó szakértők arról számoltak be, hogy 2018-ban 400 000 cím alatt, köztük szállodákban, apartmanokban és lakóházakban volt szükség poloskák miatti intézkedésre Párizsban. A francia kormány 2020-ban kampányt indított, amelynek keretében ágyi poloskák elleni forródrótot és egy külön honlapot is létrehoztak a probléma kezelésére.

ágyi poloska csípés

Az ágyi poloska csípése fájdalmas és nagyon viszket. Gyakran az ágyból kikelve nem is vesszük észre először, mert csak a reggeli zuhany meleg vizének hatására jelenik meg az irritáció. Figyeljünk arra, hogy ne vakarjuk el semmiképpen sem a csípéseket, mert könnyen el tudnak fertőződni! (Fotó: Getty Images)

A korábbi években olyan erős rovarölőszereket vetettek be ellenük széles körben, mint a DDT. (A Wikipedia szerint a DDT a diklór-difenil-triklóretán rövidítése, nagy hatású rovarméreg. Mivel az élő szervezetben felhalmozódhat, károsítja az élővilágot és egyben az emberi környezetet, egészséget. A világon elsőként Magyarországon tiltották be a forgalmazását és felhasználását 1968-ban, a fenti okokra hivatkozva.) Ezeket a vegyszereket azonban azóta betiltották az országban, ami viszont a poloskák újbóli megjelenését eredményezte.

Egy júliusban kiadott jelentésében az ANSES az ágyi poloskák számának növekedését „az utazások számának növekedésének és az ágyi poloskák rovarölő szerekkel szembeni növekvő ellenállásának” tulajdonította.

Merjünk Párizsba utazni?

Egyelőre úgy tűnik, hogy a francia főváros a probléma kezelésének kezdeti szakaszában van. Az Al Jazeera beszámolója szerint a párizsi városháza csütörtökön sürgette Emmanuel Macron elnököt, hogy segítsen a fertőzés megfékezésében, többek között egy ezzel az üggyel foglalkozó munkacsoport létrehozásával. Clement Beaune közlekedési miniszter pénteken közölte, hogy a jövő héten megbeszélést folytat a közlekedési vállalatokkal a probléma elhárításának és az ingázók védelmének módszereiről.

Gregoire főpolgármester-helyettes felszólította a biztosítókat, hogy addig is építsenek be poloskára vonatkozó fedezetet a lakásbiztosításokba, mivel az alacsony jövedelmű embereknek ritkán volt módjuk kártevőirtó cégeket hívni. Azt is hozzátette, hogy bár teljesen nem lehet kiirtani ezeket a kártevőket, a 2024-es olimpiai játékok miatt muszáj közös erőfeszítést tenni a helyzet megoldására. Az ANSES a vegyszerek helyett azt ajánlotta az embereknek, hogy

a fertőzött ruhákat és ágyneműket forró levegővel kezeljék, például szárítógéppel, vagy néhány napig fagyasztva tárolják

– utóbbit a ruhák vagy kisebb tárgyak kezelésére ajánlják. Minderre amiatt van szükség, hogy a poloskák ne legyenek még ellenállóbbak a rovarölő szerekkel szemben.

A turisták számára egyelőre nem adtak ki figyelmeztetést a hatóságok, így szabadon lehet a francia fővárosba utazni, azonban lehetőség szerint érdemes elkerülni a mozikat, a tömegközlekedési eszközökön pedig nem leülni. Érdemes a szállodai szobákat (főleg az ágyat) is átvizsgálni érkezéskor, illetve pár egyéb trükköt bevetni ahhoz, hogy véletlenül se vigyünk haza magunkkal ágyi poloskákat szuvenírként.

Kiemelt kép: Getty Images / Canva