Így vehetjük észre azonnal, ha ágyi poloska van a szállodai szobánkban

Hogy ne váljon az álomút rémálommá, érdemes a szakértő tanácsait megfogadni.

Akinek volt már szerencsétlensége az ágyi poloskákhoz, az jól tudja, milyen alattomos kis élőlényekről is van szó, akik nemcsak a vérünkre hajtanak, de nagyon ragaszkodóak is: csak nehezen lehet megszabadulni tőlük. Az ünnepek közeledtével sokan tervezünk rövidebb-hosszabb utazásokat, és nézegetünk szállást. Hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések, a szakértő szerint érdemes ezekre a jelekre figyelni, hogy hazatérve ne hozzunk magunkkal nem kívánt vendégeket.

Nemrég Halee (@haleewithaflair) TikTok felhasználó megosztott egy hasznos tippet arról, hogyan ellenőrizhetjük le, vannak-e kellemetlen szobatársaink. A klipet persze felkapta az internet: jelenleg 5,2 millió megtekintésnél és 788,3 ezer kedvelésnél jár, a kommentek pedig folyamatosan érkeznek. Halee 15 éve dolgozik a szállodaiparban, egy szállodai értékesítési támogató cégnek a tulajdonosa, és munkájából adódóan is mindig ellenőrzi a saját szobáit, mielőtt kényelembe helyezné magát.

„Így kell ellenőrizni a szállodai szobát, mielőtt még kipakolnánk – kezdi a videóban.

Mik azok az ágyi poloskák?

Olyan apró rovarok, amelyek az emberek és állatok vérén élnek. Általában olyan helyeken találkozhatunk velük, mint a hálószoba, a matrac, sőt olyan helyeken is, mint a szállodai szobák. Vörösesbarna színükről és lapos alakjukról ismertek. Az Amerikai Betegségellenőrzési és -Megelőzési Központ (CDC) szerint az ágyi poloskák általában „két és fél méteren belül élnek ott, ahol az emberek alszanak”. A közhiedelem ellenére az ágyi poloskák jelenléte nem függ össze a helyiség tisztaságával.

– Az első dolog, amit meg kell tenned, hogy megbizonyosodj: kapcsold le a villanyt, húzd be az árnyékolókat, és használd a telefonodon lévő zseblámpát. Amíg sötét van, nézz a takaró alá, és vizsgáld végig az összes gyűrődést itt az ágyon. Általában a sarkokban és a gyűrődésekben szeretnek lógni. Arra is figyelj, hogy van-e matracbetét. Még ha nem is látsz bogarakat, mindenképpen ellenőrizd a foltokat. Még a vérfoltokat is, mert az sem jó jel.” A vérfoltok (kis pöttyökre kell gondolni csak) gyakran jelzik, hogy ágyi poloskák vannak a közelben, mivel ezek valójában a poloska vérrel teli ürülékei. Az ágyi poloskák másik gyakori jele a vedlés után levedlett exoskeletonjuk nyoma, jellemzően olyan területeken, mint az ágyak vagy kanapék, ahol ágyi poloskák találhatók. Az emberek általában a holmijukon, például a pénztárcáikon és a poggyászukon keresztül viszik be az ágyi poloskákat más helyekről az otthonaikba vagy a szállodai szobáikba. Ha egy nem fertőzött holmit olyan dologra helyeznek, amely fertőzött, például egy kanapéra vagy ágyra, a poloskák rátapadhatnak a nem fertőzött holmikra, és ott ia maradhatnak, azután is, hogy a tárgyakat egy másik helyre viszik, ami lehetővé teszi a terjedésüket.

Az említett videó itt látható:

@haleewithaflair Replying to @nattiixxx How to check your Hotel Room #hotels #hoteltiktok #storytime #hotellife #roomtour #bedbugs #bedbugsinhotel ♬ original sound - Halee-Hotel & Travel Expert

A Buzzfeed megkereste Halee-t további információkért. Szerinte a matracokon kívül érdemes a kanapékat és a függönyöket is ellenőrizni, de a karrierje során csupán egyszer találkozott ágyi poloskával az ágyon kívül. Azt is elmagyarázta, hogy mivel az ágyi poloskák leginkább éjszaka táplálkoznak, fontos, hogy a szoba átvizsgálása közben sötét legyen, ezért a zseblámpa. Szerinte a legnagyobb tévhit a szállodai poloskákkal kapcsolatban az, hogy kizárólag a lepusztult helyeken fordulnak elő. „Az emberek azt hiszik, hogy [az ágyi poloskák] a sötét, olcsó szállodákban élnek, pedig bárhol megtalálhatók, mert a vendégek hurcolják be őket. Viszont az, hogy egy szálloda hogyan kezeli ezt, teljesen más tészta.”

Ha úgy gondoljuk, hogy ágyi poloskát találtunk a szállodai szobádban, Halee szerint hívjuk fel a recepciót, és kérjünk új szobát. „Én személy szerint a szálloda másik oldalán lévő szobát kérnék, mivel a poloskák talán már túl is jutottak azon a szobán. Készítsünk fényképeket, ezután sétáljunk le a recepcióra, és úgy kérjük meg őket, hogy nézzék át ők is a szobát.”

Halee azt is javasolta, hogy az ágyi poloskáktól való félelem ne akadályozza meg, hogy szállodát foglaljunk, mivel nem olyan gyakoriak, mint azt gondoljuk, és neki van egy személyes trükkje is: „Mindenhová viszem a saját lepedőmet. Nem hiszem, hogy ez minden esetben szükséges, de így érzem kényelmesen magamat.”

Tippek az ágyi poloskák nélküli utazáshoz

A Consumer 101 című tévéműsorban Haniya Rae, a Consumer Reports szakértője hasonló javaslatokat tett, mint Halee, és további tippeket is adott arra, hogyan védekezhetünk az ágyi poloskafertőzés ellen utazás során. 

  • A szobába megérkezve tegyük a csomagjainkat a csomagtartóra vagy a fürdőszobába (mivel itt van a legkevesebb esély arra, hogy a poloskák elrejtőzzenek), amíg megvizsgáljuk az ágyneműt és a bútorokat.
  • Ahogy Halee is javasolta, húzzuk vissza az ágyneműt és a takarókat, és ellenőrizzük a matrac és a rugóágy varratait poloskák után, különösen az ágy fejrészénél. A kifejlett egyedek és peték szabad szemmel is láthatóak. Figyeljük az exoszkeletonokat (olyan burkok, amelyeket a poloskák a vedléskor maguk után hagynak) és a sötét, rozsdaszínű foltokra is. A matracot is felemelhetjük, és ellenőrizhetjük a helyzetet alatta is, lehetőség szerint zseblámpával.
  • Nézzük át a többi bútört és függönyt is, a kanapé esetében főleg a fejrésznél legyünk alaposak.
  • Ha árulkodó jeleket lát, szóljunk a szálloda személyzetének, és kérjünk új szobát, lehetőleg az épület egy másik részében.
  • A tartózkodásunk során tartsuk zárva a bőröndünket a csomagtartó állványon. Vihetünk magunkkal nagyméretű szemeteszsákot is, és abba is betehetjük a csomagjainkat. Igyekezzünk ne szétszórni a holminkat a szobában.
  • Ha hazaérkezve aggódunk, hogy esetleg hazahoztunk egy-két kóbor stopposot, mossuk ki és szárítsuk meg ruháinkat forró programon. Sajnos a sima mosás általában nem elég ahhoz, hogy elpusztuljanak ezek az állatkák.

Kiemelt kép: Getty Images