jojó-effektus

Pszichológiai trükkökkel is megakadályozhatjuk a jojó-effektust

Egy új kutatás szerint tudatos stratégiával megálljt parancsolhatunk a testsúlyingadozásnak.

Ma már megannyi tudományos érv alátámasztja, hogy még az életmódváltás is fejben dől el, hiszen a diéta – és vele együtt a jojó-effektus – szorosan összefügg mentális jóllétünkkel. Az önértékelés, a testkép, a stresszhatások, a kipihentség, a motiváció és a kitartás, de még a környezet támogatása is nagyban meghatározza, mennyire lesz sikeres az egészségünk érdekében indított változtatás, ennek fényében pedig nem is olyan ördögtől való összekapcsolni a pszichológiát az életmódváltással.

Elég, ha abból az orvostudományi feltevésből indulunk ki, mely szerint a bél az új agy, vagyis bélrendszerünknek saját idegrendszere van, nélküle nem működhetne megfelelően az immunrendszerünk, és még a hangulatunkat is nagyban befolyásolja. Ebből a megközelítésből kiindulva egy sor hasznos egészségmegőrző praktika kerül a tarsolyunkba, hiszen ha kihasználjuk az agy és az emésztőrendszer közötti szoros kapcsolatot, még hatékonyabban vehetjük fel a harcot a plusz kilók ellen.

Segít a pszichológia a fogyásban

Trükközés a tányérral

Egyesek szerint a teríték, amit használunk, nagy hatással van az elfogyasztott étel mennyiségére. A Cornell Egyetem Food and Brand Lab kutatói kimutatták, a nagyobb méretű tányérok és tálak kevesebbnek mutatják a rajta lévő étel mennyiségét.

A vizsgálat résztvevői – akik valamennyien táplálkozási szakértők voltak – 31 %-al több fagylaltot ettek egy nagyobb tálból, mint a kisebből, de ugyanez a kutatócsoport arra is rámutatott, hogy minél kisebb a színkontraszt az étel és a tányér között, annál több ételt fogyasztunk. Vagyis jobban tesszük, ha nem helyezünk fehér ételt fehér tányérra, vagy piros tésztaszószt piros tányérra.

Az tehát tagadhatatlan, hogy a táplálkozás és a testmozgás mellett a fogyás a pszichológián is múlik, ami magában hordozza a lehetőséget, hogy egyes szokásokkal „becsapjuk” önmagunkat a nagyobb cél elérése érdekében, de ugyanennek az ellenkezője is igaz lehet.

Ha például előfordult már veled, hogy rögtön a nagy diétabejelentést követően egy szelet csokit látva elgyengültél, akkor bizonyítottad Dr. Rick Kausman feltevését, miszerint már a diétának a gondolata is hiányérzetet okozhat.

Úgy tűnik, elegendő elképzelnünk a helyzetet, hogy megfosztottak bennünket az ételek élvezetétől, és az agyunk máris keresi a lehetőségeket, hogyan tudna betárazni a tiltott élelmiszerekből. 

Ráadásul a hatásos fogyókúra legnagyobb ellensége a szigorú mindent vagy semmit megközelítés, mely már önmagában előrevetíti a bűntudattal járó falásrohamokat.

Ha pedig ez bekövetkezik, hajlamosak lehetünk úgy érezni, nincs is értelme tovább folytatni diétánkat, vagy ami még rosszabb, koplalással kompenzálnunk kell, ennyi pedig már elég is volt ahhoz, hogy kialakuljon a diétázók legnagyobb félelme, a jojó-effektus

Az International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity című folyóiratban megjelent 2014-es tanulmány megmutatta, hogy az a fogyókúrázó csoport, amelyik testképpel kapcsolatos pszichológiai tréningen is részt vett, sokkal hatékonyabban adta le a plusz kilókat, mint az a csapat, amelyik kizárólag táplálkozási felkészítésben részesült.

A hangsúly tehát hosszú távon nem a szigorú diétán, hanem a mentális felkészülésen van, továbbá az olyan apró, de jelentős változtatásokon, mint a testmozgás – mely egyébként is segít kivédeni a depressziót –, a változatos étrend és a káros rutin megtörése, az energikusabb mindennapok kialakítása.

jojó-effektus

A jojó-effektus senkit sem kímél (Fotó: Canva)

Férfiakat és nőket is veszélyezteti a jojó-effektus

Bár a diéták zöme rövid távon jól működik, hosszú távon nehéz fenntartani a fogyást, és a legtöbben csak még több pluszsúlyt szednek vissza magukra – főleg azok, akik gyorsan szerettek volna a kilóktól megszabadulni. A jojó-effektus rendkívül elterjedt mind a nők, mind a férfiak körében, ami nem csoda, hiszen gyakran egy közelgő eseményre szeretnénk jobb formába hozni magunkat, ám még a hirtelen jött esküvő, nyaralás vagy osztálytalálkozó sem ment meg az utólagos problémáktól.

A jojó-effektus ugyanis szív- és érrendszeri betegségeket, depressziós tüneteket és önbecsüléssel kapcsolatos mentális problémákat vonhat maga után. 

Egy új tanulmány szerint is veszélyes lehet ez a jelenség. Kutatók a jojó-effektusra hajlamos diétázókat vizsgáltak, férfiak és nők tapasztalatait vetették össze a jojó-ciklusba való belépésükkor, továbbá a ciklus alatt. Eredményül azt találták, hogy az emberek leginkább külső tényezők miatt esnek a súlyingadozás csapdájába.

A kezdeti szigorú feltételeknek jellemzően azért igyekeztek megfelelni, mert kritikus visszajelzéseket kaptak súlyukkal kapcsolatban, amitől rosszul érezték magukat,

a szégyenérzet és a csalódás azonban később csak hozzájárult a jojó-effektus kialakulásához. Ezek a negatív gondolatok ugyanis katalizátorai az érzelmi evésnek, az ételmegvonásnak, a kalóriaszámlálásnak, a túlzott testmozgásnak és a fogyasztó eszközök alkalmazásának is. Mindez persze rövid időn belül fogyáshoz vezet, ám a visszahízás elkerülhetetlen, ami további stresszt és megbélyegzést eredményez, a ciklus tehát újraindul. 

Így szállhatunk ki a jojó-effektus mókuskerekéből

Noha elsőre az elmondottak alapján nehéznek tűnik, a pszichológia segítségével megtörhetjük az egészségtelen diéta ciklikusságát, ha néhány trükkel újra magunkhoz ragadjuk az irányítást, gondolatainkkal és érzelmeinkkel egyetemben. Lássuk, melyek ezek a mentális praktikák:

1. Legyél öntudatosabb!

Ez az instrukció magába foglalja a diétához vezető tényezők reális felismerését és elfogadását. A tudatosítás mellett továbbá az is fontos, hogy aktívan ellenálljunk a toxikus fogyasztókultúrának és emlékeztessük magunkat, az mennyire káros az egészségünkre nézve.

2.Kerüld a megbélyegző rosszakarókat

A való életben, de a közösségi médiában is kerüljük azokat az embereket , akik a megbélyegzés érzését keltik bennünk, vagy szégyenérzetet váltanak ki a testünkkel kapcsolatban. 

3. Vedd magad körbe egészséges emberekkel

Az előző pontot kiegészítve ne csak kerüljük a rosszakarókat, de helyettük vegyük körbe magunkat olyan személyekkel, akik számára fontos az egészséges életmód, és bennünket is arra inspirálnak, hogy rálépjünk erre az útra.

4. Fogalmazd meg konkrétan a céljaidat

Az, hogy mi csak vékonyak szeretnénk lenni, nem lehet elfogadható cél a diéta során. (A fentebbi tanulmány is bizonyította, minél többet aggódunk a súlyunk miatt, annál rosszabb lesz.) Ehelyett törekedjünk olyan célkitűzéseket kipipálni, mint az állóképesség javítása, a változatos étrend kialakítása vagy olyan sport megtalálása, melyben örömünket leljük.

5. Hagyj fel a mérlegeléssel!

Mentális egészségünk érdekében felejtsük el a napi súlyméregetést, sőt, a legjobb, amit tehetünk, ha egyáltalán nem tartunk otthon mérleget. 

6. Étkezz intuitív módon!

A jó diéta nem korlátozza az étkezést, nem egyenlő a kalóriaszámlálással, és még véletlenül sem felel meg a legújabb fogyókúrás trendeknek. Fogjuk fel az ételt úgy, mintha (finom) üzemanyag lenne, és eszerint vigyünk be változatos módon minőségi élelmiszereket. 

7. Fordulj bátran szakemberhez

Bármelyikre is van szükségünk, forduljunk bátran dietetikushoz, személyi edzőhöz vagy terapeutához, hogy szakszerű támogatást kapjunk és megtanuljuk, hogyan kell jól érezni magunkat a saját bőrünkben. 

Azt is tudni szeretnéd, melyek a leggyakoribb, fogyókúrával kapcsolatos tévhitek? Ebben a cikkben összegyűjtöttünk 8-at, ami talán téged is megakadályozott az életmódváltásban.

Kiemelt kép: Getty Images