8 kipróbált tipp, hogy sikerüljön az életmódváltás

Új év, új én? Ha megfogadtuk, hogy 2022-ben egészségesebb életmódra váltunk, érdemes megfogadni az alábbi jótanácsokat is, hogy garantáltan sikerüljön a célkitűzésünk.

–––SZPONZORÁLT TARTALOM–––

Meghozni a döntést, hogy a gyorskajákkal teletűzdelt étrendünket és a mozgásszegény életmódunkat magunk mögött hagyjuk, és a jövőben egészségesebben fogunk táplálkozni, valamint rendszeresen fogunk sportolni, még csak a nulladik lépés az életmódváltásban. Persze dicséretes, hogy megszületett bennünk az elhatározás, ám a merőben más mindennapokra átállni nem megy varázsütésre, de még gombnyomásra sem.

Olyan életmódra váltani, amely hosszú távon fenntartható, időt, elszántságot és türelmet kíván.

Pszichológiai kutatások arra világítottak rá, hogy átlagosan 66 napra van szükségünk ahhoz, hogy egy új szokás automatikussá váljon,

vagyis teljesen beépüljön a mindennapi rutinunkba, de az igazság az, hogy abszolút egyénfüggő, kinek mennyi idejébe és erőfeszítésébe telik, hogy átálljon egy új életformára. Éppen ezért érdemes már a legelején leszögeznünk és a fejünkbe vésnünk, hogy bármilyen változtatást is szeretnénk bevezetni az életünkbe, ne siettessük magunkat, hagyjunk időt az átalakulásra, és csak a saját ritmusunkban haladjunk az életmódváltás útján. Persze nem kell egyedül haladnunk ezen a rögös úton, az alábbi jótanácsokat jó, ha magunkkal visszük.

Ne csak az életünk egy-egy szegmensére fókuszáljunk!

Az életmódváltás olyan, mint egy puzzle, sok-sok apró részből tevődik össze, és minden darabra szükségünk van ahhoz, hogy megkapjuk az új, egészségesebb életformát. Ha csak az életünk egy-egy területén vezetünk be új szokásokat, a változás nem lesz olyan intenzív vagy eredményes. A fizikai, a mentális és az érzelmi egészségünkön együttesen kell dolgoznunk ahhoz, hogy az életmódváltásunk sikeres legyen. Hogy mi mindent értünk ezalatt?

  • Alvás: egy átlagos felnőttnek hét–kilenc óra éjszakai alvásra van szüksége. A nyugodt, kellő mennyiségű alvásnak köszönhetően a szervezet képes regenerálódni és feltöltődni. Az alvással töltött időt nem csalhatjuk el, ha sikeresek szeretnénk lenni az életmódváltásban, az alváshiánytól ugyanis nemcsak ingerültté és kimerültté válhatunk, de az egészségtelen ételek iránti sóvárgásunk is megnőhet. Csupa olyan mellékhatás, amely keresztbe húzhatja, hogy egészségesebben éljünk.
  • Vízfogyasztás: A hidratálás elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a szervezetünk jól funkcionáljon. Ha nem iszunk elég vizet, sem a testünk, sem az elménk nem lesz képes az életmódváltásban támogatni minket. Szóval legyen mindig az íróasztalunkon egy nagy pohár víz, vagy ha nem ülőmunkát végzünk, tartsunk a táskánkban egy teletöltött kulacsot.

Fotó: Unsplash

  • Stressz: Azzal, hogy odafigyelünk a testünkre, automatikusan azt az üzenetet küldjük az agyunknak, hogy az általános stressz-szintünk csökkenthető. Egy új szokás kialakítása ráadásul megerősítheti a stressztűrő képességünket, a több új szokás által pedig végsősoron profikká válhatunk a stresszkezelésben is. Eleinte összpontosítsunk azokra a könnyen betartható szokásokra, amelyek egyszerűen beépíthetők a mindennapjainkba, így sikerélményekben is bővelkedhetünk, és ezekre az alaprutinokra építkezve elérhetjük a hosszú távú céljainkat is.
  • Táplálkozás: A táplálkozás rendkívül fontos eleme a kirakósunknak. Ha csupa egészséges élelmiszert fogyasztunk, vagyis a raktárainkat hasznos összetevőkkel töltjük meg, minden figyelmünket az új szokások kialakításának és megtartásának szentelhetjük. Ám ha gyorsételeket eszünk, a szervezetünk nem kapja meg mindazt, amire szüksége van ahhoz, hogy megfelelően funkcionáljon – így nagyobb eséllyel hagyunk fel az életmódváltással is. Szinte minden élelmiszernek van egészségesebb verziója, igyekezzünk ezeket fogyasztani.
  • Mozgás: Az aktív életmód segít, hogy fizikálisan és mentálisan is egészségesek maradhassunk. Annyiféle mozgásforma közül lehet már választani manapság, a feladatunk tehát csak annyi, hogy megtaláljuk azt, amelyiket szórakoztatónak találunk és örömmel végzünk. És akkor a sportolás közben felszabaduló endorfinról, vagyis boldogsághormonról még nem is beszéltünk…

Reális, teljesíthető célokat tűzzünk ki magunk elé

A célok kitűzése elengedhetetlen ahhoz, hogy a sikerességünket mérni tudjuk az életmódváltásban – és persze az is lényeges, hogy pontosan fogalmazzuk meg a céljainkat, illetve hogy maradjunk a realitás talaján. Ha korábban a busz után se futottunk, most ne az legyen a célunk, hogy hat hónapon belül képesek leszünk lefutni egy maratont, először célozzuk meg az öt kilométer teljesítését. Ha reális célokat tűzünk ki, olyanokat, amelyeket nem lehetetlenség elérni, azok segíteni fognak motiváltak maradni.

Legyen ideje a napi rutinunkban az új szokásainknak

Ismerősek a következő kifogások? „Ma egyszerűen nem volt időm sportolni!” vagy „Nem tudtam mikor főzni magamnak, de már kopogott a szemem az éhségtől, ezért ettem gyorsétteremben.” Könnyen elejét vehetjük az ilyen kibúvóknak, ha a napi menetrendünket úgy alakítjuk ki, hogy abban megvan az állandó helye, ideje az új szokásunknak. Ne hagyatkozzunk arra, hogy majd valamikor beiktatjuk ezt vagy azt.

Fotó: Unsplash

Ne erőltessünk magunkra megszokhatatlan új szokásokat

Ahogy a célkitűzések esetében is, úgy az új szokások meghatározásánál is a realitás talaján kell maradnunk, ha sikeresek szeretnénk lenni. Csak olyasmit fogadjunk meg, ami nem tűnik teljesen elvetemült ötletnek, és ne legyünk túlságosan szigorúak magunkkal. Ez a jótanács különösen megszívlelendő az étkezést illetően: minden egyes apró döntésünk büszkeséggel tölthet el minket, amikor egy élelmiszertípusból az egészségesebb alternatívát választjuk. Például:

  • A klasszikus szendvics szénhidráttartalmát azonnal megfelezhetjük, ha a péksütemény tetejét nem fogyasztjuk el.
  • A szénsavas üdítők helyett igyunk szénsavas vizet – ezzel több mint húsz gramm cukortól kíméljük meg a szervezetünket.
  • Görög joghurt helyett zsírszegény tejföllel készítsük a salátaöntetet – így nemcsak rengeteg kalóriát spórolunk, de jótékony probiotikumokat is juttatunk a bélrendszerünkbe.

Keressünk „bajtársakat” az életmódváltáshoz

Együtt minden sokkal könnyebb, még az egészségesebb életmódra váltás is. Ha van valaki, aki ugyanabban a cipőben jár, mint mi, és maximálisan megérti minden gondunkat, átérzi minden örömünket, sokkal kisebb az esély arra, hogy feladjuk félúton.

Vezessük az eredményeinket

Nyilván, hogy a szemünk előtt a végcél lebeg, de nem érdemes elmennünk szó nélkül a részeredményeink mellett sem. Sőt, tanácsos lejegyezni a tapasztalatainkat, amelyeket így visszakereshetünk, a kezdeti nehézségek legyőzése pedig erőt adhat a folytatáshoz. Meglehet, hogy kisebb-nagyobb tanulságokat is leszűrhetünk az életmódváltó naplónkból, amelyek később – amolyan megküzdési stratégiaként is – jól jöhetnek.

Ne akarjunk mindent egyszerre elérni

Bár a cikk elején arra hívtuk fel a figyelmet, hogy az életmódváltásnak mind a fizikai, mind az érzelmi, mind pedig a mentális egészségünk javítása célja kell, hogy legyen, fontos kiemelnünk, hogy nem feltétlenül szükséges egyszerre dolgoznunk mindegyiken. Ha úgy érezzük, hogy jobban haladunk a kitűzött céljaink felé, ha egyszerre csak egy területre koncentrálunk, akkor tegyünk így. Mint mondtuk,

nem szabad siettetni magunkat, teljesen rendben van, ha mindig csak egy új szokás kialakítására fókuszálunk.

Fogalmazzuk meg a miérteket

Nemcsak megfelelő célokat kell kitűznünk magunk elé ahhoz, hogy sikeres életmódváltók legyünk, hanem elég nyomós indokokat is kell találnunk. Miért akarunk változtatni? Bele akarunk férni abba a ruhába, amelyet fiatalkorunkban viseltünk utoljára? Szeretnénk anélkül felgyalogolni a negyedik emeletre, hogy kiköpnénk a tüdőnket? Elegünk van abból, hogy folyton fáradtnak érezzük magunkat, és nem tudjuk tartani az iramot a gyerekeinkkel vagy az unokáinkkal? Bármilyen érveink is legyenek, írjuk le azokat egy papírra vagy a telefonunk jegyzettömbjébe, és időről időre olvassuk el újra – ez garantáltan emlékeztet minket arra, miért vágtunk bele az életmódváltásba, illetve egész biztosan motiváltan tart minket.

Kedvet kaptál az életmódváltáshoz? Néhány csinos sportnadrág az F&F Active kollekcióból garantáltan segít majd, hogy ne veszíts a kezdeti lelkesedésedből!

Galéria | 6 kép

8 kipróbált tipp, hogy sikerüljön az életmódváltás

8 kipróbált tipp, hogy sikerüljön az életmódváltás

Fotó megosztása:

Az F&F Active női kollekció darabjai megtalálhatók a ruházati osztállyal rendelkező Tesco áruházakban, a készlet erejéig. A választék áruházanként változó és eltérő lehet.

Kiemelt kép: Unsplash