Szinte minden nap látok az interneten egy-egy olyan hirdetést, amely a gyors fogyás reményével kecsegtet. Rá-rákattintok, mert jó volna hinni, hogy létezik egy varázstabletta, amelyet beveszek, és utána büntetlenül megehetem a habos krémest. De mindig rájövök, hogy nincs ilyen tabletta, sem varázsital, amely gátat szabna a zsír lerakódásának. Csak a már unalomig ismételt szabályok vannak, hogy mozogj sokat, étkezz egészségesen. Persze, hiába jön ki a könyökünkön az összes diétás előírás, ha nem tudjuk magunkat tartani hozzájuk, előbb-utóbb visszacsúszunk a régi, jól bevált szokásainkhoz, és nem illesztjük be az életünkbe a sportot és a mozgást. Jön tehát a jojóeffektus, és amit nagy nehezen leadtunk, azt két nap alatt visszahízzuk. Az üres kalóriák után, amelyeket az ember bevisz a cukros-édes süteményekkel, a tésztafélékkel, a fehér kenyérrel, egyszer csak ki kell fizetni a számlát, ami jobb esetben néhány felesleges kiló képében jelentkezik, rosszabb esetben betegségként mutatja meg magát.

Nem tudom, mennyien próbálkoznak komolyan a súlyfeleslegük leadásával, de az biztos, hogy sokkal többeknek kellene, mert Európa legelhízottabb nemzete vagyunk. A KSH adatai szerint a középkorú férfiak 71%-a túlsúlyos, ezen belül is 27 százalék az elhízottak aránya. A középkorú nőknél némileg jobb az arány, 53 százalékuk cipel magán néhány felesleges kilót. Az életkor előre haladásával a kilóink száma is növekszik, minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb eséllyel vagyunk elhízottak. A hosszabb idősoros statisztikák azt is megmutatják, hogy a tendenciák nem javulnak, a férfiak esetében az elhízottság aránya 2000 óta egyre magasabb, igaz, a nőknél nagyjából ugyanannyi. Vagyis a sok diétás tanács, amelyeket itt a lapunk hasábjain is ismételgetünk, mintha falra hányt borsó lenne. Ennél valami több kell. Valami olyasmi, ami a fogyás kínjai idején is megtart, erőt ad, és kitartásra ösztönöz.

Ez a több egy szakértői csapat által kidolgozott Kistérségi Fittségi Program lehet, amelynek keretén belül keresik az ország legfittebb települését. Mindez egy Guinness-rekordkísérletbe ágyazva zajlik, vagyis rekordereket keresnek a fogyásban, akik később saját példájukkal ösztönöznek majd másokat a trend követésére. A csapat orvosi ellenőrzés alatt álló mozgásterápiás és diétás programot biztosít mindenkinek, akiket házi- vagy szakorvosuk résztvevőként benevez. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozók nem maradnak magukra, orvosi tanácsokkal, életmódprogrammal, kockázatelemzéssel, oktatással és mérésekkel segítik mindazokat, akik már nem a fogyasztószerek varázserejében hisznek, hanem saját magukban. Csak biztatni tudok mindenkit, hogy jelentkezzen, vágjon bele, és vegyen részt a rekordkísérletben. Nemcsak önmagáért, hanem a családjáért is, hogy minél tovább jelen lehessen szerettei életében.

Rist Lilla

A jegyzet eredetileg a Nők Lapja 2017/40. lapszámában jelent meg.