Ételek, amik ártanak

Egyél jól, legyél jól! – Léteznek depressziót előidéző ételek

Éppen azok az ételek okoznak még több bajt, amiket azért eszünk, hogy jutalmazzuk magunkat egy rossz nap végén. A snackek és az édességek közül sok tiltólistás, ha hajlamos vagy a depresszióra.

Egy nemrégiben készült klinikai tanulmány kapcsolatot talált az ultrafeldolgozott élelmiszerekben található mesterséges édesítőszerek és a depresszió kialakulásának kockázata között.

A kísérletben 31 712, főként középkorú nőt vizsgáltak 2003 és 2017 között. A résztvevők négyévente naplózták az étkezési szokásaikat és a depressziójuk állapotát vagy annak kezelési módját.

A résztvevők egyikénél sem diagnosztizáltak depressziót a vizsgálati időszak előtt.

A Harvard kutatóinak tanulmánya azt mutatja, hogy a többszörösen feldolgozott élelmiszerek (különösen a mesterséges édesítőszereket tartalmazók) növelhetik a depresszió kockázatát. Ez azt jelenti, hogy a kész termékek elég nagy hányada, az édes rágcsálnivalók, tartós sütemények és cukormentes üdítők többsége valójában sokkal többet árthatnak az emberek hangulatának, mint gondoltuk.

A kutatók azt találták, hogy a napi kilenc vagy több adag ultrafeldolgozott ételt fogyasztó résztvevőknél 49%-kal nőtt a depresszió kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik négy vagy kevesebb adagot fogyasztottak. A vizsgálat továbbá kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik legalább napi három adag egészségtelen étellel csökkentették a káros anyagok bevitelét, alacsonyabb volt a depresszió kockázata, mint a több egészségtelen táplálékot fogyasztó résztvevőknél. 

Sötétben tapogatózás

A tanulmány szerzői azonban rámutatnak, hogy a többszörösen feldolgozott élelmiszerek és a depresszió kockázatának növekedése közötti összefüggés okait jelenleg nem pontosan ismerik. Egyes kísérletek azonban összefüggést mutattak ki a mesterséges édesítőszerek és az agyban lévő, a hangulatot befolyásoló molekulák, illetve az emésztőrendszerben lévő megváltozott mikrobiom között.

https://www.noklapja.hu/egeszseg/2024/02/15/depressziot-okozo-etelek/ ‎

Extrán figyeljünk, hogy gyerekek is kerüljék a rossz élelmiszereket (Fotó: Getty Images)

Kényelem helyett egészség

Az olyan ételeket, amiket a szülők előszeretettel adnak a gyerekeknek uzsonnára (előre csomagolt piskóták, tartós sütemények, cukormentes kekszek és üdítők, a hot dog vagy az extra tartós kenyérből készült szendvicsek) mindenképp kerüljük! Ha száraz a zsömle, kenyér, akkor inkább süssünk belőle melegszendvicset, a cukros vagy édesítőszeres nassolnivalók helyett tegyünk be aszalt gyümölcsöt, diákcsemegét, sajtkockákat, sárgarépát vagy házi sütiket, müzliszeleteket, amiket akár egy hétre előre is el lehet készíteni.

Tudtad, hogy a gyerekek nagy kedvence, a jégkása is tartalmaz rájuk nézve mérgező összetevőt?

Kiemelt kép: Getty Images