jégkása glicerinmérgezés glicerin

Jégkása miatt lett rosszul a kisfiú, ez az összetevő tehet róla

Az italban található, kis mértékben nem veszélyes adalékanyag tehet róla.

A négyéves Albie Pegg azután került kórházba még tavaly, miután egy epres jégkását (angolul slushie-t) fogyasztott, amikor bowlingozni voltak a családjával még tavaly. A kisfiú hallucinálni kezdett és elkezdte harapdálni magát, majd egy órán belül „teljesen érzéketlenné vált” – mesélte az anyukája, Beth Green az ITV Newsnak.

Az aggódó anya bevitte a sürgősségi osztályra a kis Albie-t, aki addigra már magatehetetlenül feküdt. Az angliai Nuneatonból származó kisfiú végül négy napot töltött a kórházban, az orvosok pedig tanácstalanok voltak azt illetően, hogy mi okozta a hirtelen rosszullétet. Hónapokkal később a vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a jégkása adalékanyagaként használt glicerin okozta Albie tüneteit.

Az édesanya most azt szeretné, ha minél többen hallanának erről, hogy elkerülhető legyen az Albie-hoz hasonló eset.

Hogyan kerül glicerin a jégkásába?

A glicerin (vagy ahogy az összetevők között gyakran szerepel E422) egy olyan cukormentes édesítőszer, amelyet gyakran használnak az élelmiszeriparban, beleértve a jégkását is. Jellemzően utóbbiban azért használják, mert ez az anyag nem fagy meg, így biztosítva az ital kása jellegű halmazállapotát. Fontos megemlíteni, hogy

a glicerin egy természetben előforduló anyag, veszélyességi osztályokba való besorolása nem szükséges,

tehát az itthon kapható élelmiszerekben vagy éppen kozmetikumokban is megtalálható összetevőként, ezért érdemes mindig átböngészni az összetevők listáját.

jégkása glicerinmérgezés glicerin

Míg a felnőttwknél általában semmilyen gondot nem okoz, a gyerekeknél súlyos tüneteket is produkálhat a többek között a jégkásában is található glicerin (Fotó: Canva)

Az adalékanyagot gyakran használják egyéb élelmiszerekben is, hogy javítsák azok textúráját és nedvességtartalmát. A glicerin nedvességet vonz és megköt, ami segíthet megőrizni az élelmiszerek frissességét és állagát, emellett hozzájárulhat az élelmiszerek simább és krémesebb textúrájához is. 

Kiknek és milyen gondokat okoz a glicerin?

Bár a felnőttek és az idősebb gyermekek szervezete általában képes feldolgozni a glicerint, a kisgyermekek testtömegének arányában kisebb mennyiség is súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Az élelmiszer-biztonsági ügynökség (FSA) kutatásai kimutatták, hogy

a magas glicerin tartalmú ételek és italok fogyasztása a 4 éven aluli gyermekeknél hipoglikémiát (veszélyesen alacsony vércukorszintet) és eszméletvesztést okozhat.

Az egészségügyi hatóságok hangsúlyozzák, hogy a mértékletesség és az odafigyelés kulcsfontosságú, különösen a gyerekek számára készült ételek és italok fogyasztásánál. A szakértők a gyerekeknek legfeljebb 350 ml-t ajánlanak, míg négy éves kor alatt egyáltalán nem javasolják a jégkásák ivását (sem pedig a glicerintartalmú egyéb élelmiszerek fogyasztását). A glicerinmérgezés megelőzése érdekében pedig érdemes tudatosan választani az élelmiszereket és italokat, és kerülni azokat, amelyek túlzott mennyiségű glicerint tartalmazhatnak.

A glicerinmérgezés tünetei 

Fontos megjegyezni, hogy a glicerinmérgezés tünetei súlyosságuk és megjelenésük szerint változhatnak, és az egyének reakciója eltérő lehet. Amennyiben valaki glicerintartalmú termékeket fogyasztott és ilyen tüneteket tapasztal, fontos azonnal orvosi segítséget kérni.

Hányás

A túlzott glicerinbevitel hatására felléphet hányás, amely a szervezet mérgező anyagoktól való megszabadulásának egyik formája.

Fejfájás

A glicerin fogyasztása fejfájást okozhat, ami az idegrendszerre gyakorolt negatív hatások következménye lehet.

Általános rosszullét

Glicerintoleranciával rendelkezők esetében általános rosszullétet tapasztalhatnak, beleértve a fáradtságot, gyengeséget és általános rossz közérzetet.

Hipoglikémia

A glicerinnek hipoglikémiát okozó hatása lehet, ami alacsony vércukorszintet eredményez. Ennek tünetei közé tartozik a szédülés, gyengeség, remegés, izzadás, éhség és esetlegesen eszméletvesztés.

Sokk

A súlyosabb glicerinmérgezés esetén sokk alakulhat ki, ami az életfontosságú szervek oxigén- és tápanyagellátásának kritikus hiányához vezet. A sokk tünetei közé tartozik a sápadtság, hideg és nyirkos bőr, gyors vagy felületes légzés, gyengeség és szédülés.

Kiemelt kép: Canva